Concernul german Henkel îşi închide afacerile în Rusia, încercând să îşi salveze reputaţia

G.D.
Internaţional / 20 aprilie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

După multe ezitări, compania germană Henkel, listata la DAX, îşi închide afacerile din Rusia. "Procesul de implementare este acum în curs de pregătire", a anunţat ieri producătorul de Persil, care a investit masiv în Rusia şi are acolo uriaşe profituri, relatează Hotnews.

Henkel realizează în Rusia cinci procente din vânzările grupului său, în jur de un miliard de euro, şi are 2.500 de angajaţi în unsprezece fabrici. Deocamdată, ei ar urma să fie în continuare angajaţi şi plătiţi.

Cât de costisitoare va fi ieşirea de pe piaţa rusească, pentru Henkel, compania nu a putut preciza. "Impactul financiar al ieşirii planificate, asociat cu decizia luată de Henkel, nu poate fi cuantificat mai detaliat în acest moment", a spus compania, conform Handelsblatt.de.

Henkel a ezitat mult timp înainte de a face acest pas, deşi presiunea politică şi publică era în creştere. La scurt timp după începerea războiului, la sfârşitul lunii februarie, grupul a decis să oprească toate investiţiile planificate în Rusia şi să oprească publicitatea şi sponsorizarea.

Cu toate acestea, producţia de acolo urma să continue. Henkel a justificat acest lucru prin vânzarea articolelor de zi cu zi, precum produse de uz casnic, de îngrijire corporală sau de igienă.

La Adunarea Generală Anuală de la începutul lunii aprilie, au existat critici din partea acţionarilor, care s-au temut că rămânerea în Rusia a afacerii ar putea să afecteze reputaţia Henkel.

Experţii au avertizat, de asemenea, că imaginea companiilor de bunuri de larg consum are de suferit, deoarece produsele lor sunt oferite şi pe alte pieţe - dar este posibil să nu mai fie cumpărate din cauza protestelor consumatorilor.

În timp ce multe companii precum Mercedes-Benz, Dr. Oetker sau Obi s-au retras din Rusia, uneori cu costuri mari, Henkel a rămas cu afacerile pe loc. La adunarea generală, CEO-ul Carsten Knobel a justificat acest lucru menţionând riscul ca subsidiarele companiilor străine să fie expropriate de guvernul rus, dacă s-ar retrage.

Un proiect de lege introdus în Camera inferioară a Parlamentului Rusiei (Duma) înainte de Paşte, prevede naţionalizarea doar în cazuri excepţionale. Cu toate acestea, companii precum Henkel, care produc bunuri de uz casnic, pot fi afectate.

Cinci la sută din activele corporale ale grupului Henkel sunt situate în Rusia. O eventuală expropriere ar costa probabil grupul sute de milioane de euro, s-a spus la Adunarea generală, care a avut loc în format digital. În cadrul evenimentului, CEO-ul Knobel a mai subliniat că, în cazul unei retrageri, conducerea locală ar putea fi trasă la răspundere personală.

Recent, din ce în ce mai multe îndoieli cu privire la afacerile din Rusia au fost auzite în declaraţiile publice ale companiei. "Nu este vorba despre a rezista cu orice preţ", a declarat şefa consiliului de supraveghere al Henkel, Simone Bagel-Trah, pentru Handelsblatt.

Înainte de retragere, un reprezentant al companiei a spus că unii angajaţi s-au întrebat dacă este cu adevărat vital pentru populaţia rusă ca Henkel să producă şampon sau detergent în ţară. Un manager de rang înalt anunţase recent pe reţeaua de cariere LinkedIn că părăseşte grupul, în semn de protest faţă de afacerea din Rusia.

Henkel AG este producator de articole pentru construcţii, pentru igiena casnică şi cosmetice. Compania germană deţine mărci precum Moment Glue, Pemolux, Persil, Pemos, Losk, Laska, Vernel, Fa, Taft, Shamtu, Schwarzkopf, Syoss, Ceresit, Metylan şi altele.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Foarte bine, carati-va odata! Rusia ar face cel mai bine daca, ca masura de retorsiune pt valuta ei confiscata de Vest, ar nationaliza toate bunurile acestor capuse progresist-globaliste, numite corporatii straine!

    1. Macar nu mai trebuie sa le ia caramida cu caramida din Germania.

    Eu am aici un mesaj pentru tontul ala care si-a dat demisia in semn de protest ca .... un rus obisnuit primeste un sapun sa se spele.

    Rasismul tampitilor democrati/liberali/useristi este incredibil. Deci care era problema tontului? Ca armata rusa foloseste sapunuri sau pasta de dinti de la Henkel? Ca se spala uniformele armatei ruse? Sau ca rusii obisnuiti au acces la aceste produse? 

    Mai tontule de la Henkel, in Arabia Saudita vinzi sapunuri si cosmetice? Stii cati copii din Yemen au fost ucisi de loviturile sauditilor? Dar yemenitii sunt de culoare, o sa imi raspunzi. Nu sunt arieni, europeni ca ucrainienii. Deci nu merita efortul. 

    Sau cum altfel o sa iti justifici toleranta pentru unele razboaie, dar nu si pentru altele. Foarte curios.

    Henkel, te vei retrage si din Turcia acum ca a inceput sa ii casapeasca pe kurzii din Irak? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb