Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a limitat drepturile de vot pentru două grupuri de acţionari cu deţineri peste pragul legal de 5%, înainte de Adunarea Generală de bilanţ, respectiv pentru cei concertaţi cu "Erste Bank" şi cei despre care procurorii au susţinut că sunt concertaţi cu fostul preşedinte SIF1, Dragoş Bîlteanu.
Potrivit ASF, Erste Bank, fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund", "Romanian Equity Partners Cooperatif", Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, Fondul de Pensii Facultative BCR Plus, FDI Erste Balanced RON şi FDI Erste Equity Romania acţionează concertat, având împreună o deţinere cumulată de 6,3%. Astfel, Autoritatea a impus reducerea la 5% a drepturilor de vot pentru aceştia, în cadrul AGA programată pentru luni şi i-a obligat să revină sub pragul legal de deţinere în termen de trei luni.
Anterior, Fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund", deţinut de Erste Bank şi Florin Pogonaru, şi fondul de pensii NN au cerut conducerii SIF1 completarea ordinii de zi a Adunării Generale, cu propunerea distribuirii unor dividende, în cuantum de 80% din profitul pe anul trecut, adică 0,1098 lei/acţiune.
Conducerea SIF1 Banat-Crişana propusese acţionarilor repartizarea profitului net de anul trecut, în sumă de 75.324.568 lei, la rezultatul reportat şi folosirea banilor pentru un program de răscumpărare de acţiuni.
ASF a mai stabilit că grupul format din Aris Capital SA, Torch Investment, Smart Capital Investment şi Monticlifti Management Limited acţionează concertat şi au o deţinere cumulată de 14,06%, limitându-le şi acestora drepturile de vot până la pragul legal.
În februarie 2015, ASF constatase că firmele Oshia Holdings Limited (cu o deţinere de 4,99% din SIF1), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) acţionează concertat şi le-a obligat să îşi vândă din participaţii până la nivelul legal de 5% din acţiunile SIF Banat -Crişana. Decizia a venit după ce procurorii DIICOT au susţinut că Dragoş Bîlteanu, care a fost arestat, în decembrie 2014, într-un dosar de spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, dar care nu a fost încă trimis în judecată, deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).
Decizia ASF a fost, însă contestată de Aris Capital, companie administrată de Najib El Lakis, partenerul lui Dragoş Bîlteanu, iar Curtea de Apel a suspendat concertarea dispusă de ASF, până la judecarea pe fond, proces care a fost amânat pentru 21 mai, adică după AGA SIF1.
De altfel, ASF precizează că deciziile sale nu au fost, până în prezent, anulate de instanţă. Potrivit Autorităţii, deţinerile Oshia Holding Limited şi Macelis Investment Limited au fost înstrăinate.
SIF1 Banat-Crişana a acordat, în 2015, dividende de 0,1 lei/acţiune din profitul de 134,17 milioane de lei, din 2014, după doi ani în care câştigurile nu au fost distribuite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2016, 00:29)
si din mucegai si borala se naste randament si performanta si profit. si multa multa umiditate pentru o senzatie placuta
2. situatia la zi
(mesaj trimis de actionar mic în data de 22.04.2016, 08:32)
Eu as fi votat pentru dividende, dar ma costa prea scump si nu are rost, avand in vedere ca tot Bilteanu va avea castig de cauza.
Cele 9% instrainate au ajuns probabil tot in mana lui, iar trompeta perdanta SIF4, rupta in coor si cu matele goale va aplica principiul sfant "capul plecat sabia nu taie" si va vota cum vrea stapanirea.
Asta este situatia actionarului mic la SIF1 si mai nou si la SIF2 si SIF4. El trebuie sa mearga la notar, sa plateasca 100 de lei sa mearga la posta sau la curier rapid sa mai plateasca intre 1 - 20 lei, ca sa spuna administratorilor SIF1, ca nu este de acord cu propunerea lor, si sa constate dupa AGOA, ca a iesit tot asa cum a vrut Bilteanu, si a cheltuit 100 de lei fix pix degeaba.
Au trecut vremurile cand actionarul mic putea sa voteze pe cheltuiala SIF1 si sa ia dividende si a venit vremea in care profitul este reinvestit in structurile vehiculare multilevel create cu atata ingeniozitate de Bilteanu & Co. Si spuneti si voi nu esti prost ca dupa ce vehiculele s-au pornit, sa nu cari cu ele cat poti de mult?
Dormi linistit actionar SIF1 si SIF4 Dragos Bogdan si Octavian lucreaza pentru tine!
2.1. electronic nu se poate vota ...de ce? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ASF ne apara :) în data de 22.04.2016, 08:46)
ca sa votezi te costamai ult de cat dividendele...ASF ii protejeaza doar pe cei mari cu care a fost complice la devalizarea SIF1...vezi ursache si sprijinul pentru grupul infractional dat la momentul potrivit.
2.2. pentru inteleptii care tot bocesc ... (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2016, 10:45)
Poate e cazul sa vindeti?
Ce a-ti facut voi pt SIF? cat a fost marele Cuzman care va dadea dividende gratis de 2 lei si fura cate 20 de milioane EUR per proiect ... ce ati facut voi IMPORTANTILOR mici actionari???
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2016, 11:20)
Alo profesionistule, Cuzman a furat 20 milione de Euro pe proiect??? da si tu 3 exemple!, Dar tu si ai tai cam cat ati bagat labuta in borcanul cu miere lasat de Cuzman?...si asta in trei ani.