Instanţa supremă a admis, astăzi, o contestaţie depusă de fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, şi a dispus anularea condamnării de patru ani închisoare cu executare primită de acesta într-un dosar de trafic de influenţă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul lui Niţă, aflat în faza de apel, să se rejudece pe data de 15 aprilie.
"Admite contestaţia în anulare formulată de condamnatul Niţă Constantin împotriva deciziei penale nr. 118 din 28 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3.157/1/2017. Desfiinţează în totalitate decizia penală contestată şi anulează toate formele de executare dispuse în baza sentinţei penale nr. 305 din 26 mai 2017, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală în dosarul nr. 2.312/1/2016, rămasă definitivă prin decizia penală sus-menţionată. Fixează termen la 15 aprilie 2019, Sala Secţiilor Unite, pentru rejudecarea apelurilor declarate de inculpatul Niţă Constantin şi de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 305 din data de 26 mai 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală în dosarul nr. 2.312/1/2016. Dispune citarea apelantului - intimat inculpat Niţă Constantin la adresele indicate în dosar. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 februarie 2019", se arată în decizia Instanţei supreme, potrivit Agerpres.
Este a doua contestaţie în anulare admisă de Instanţa supremă, după cea a fostului senator Dan Şova, al cărui proces se va rejudeca tot pe 15 aprilie.
Fostul ministru Constantin Niţă a fost eliberat din închisoare, în 19 decembrie 2018, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei sale.
Decizia a fost luată în baza hotărârii Curţii Constituţionale privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ.
Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2019, 13:05)
Fireste .ICCJ , trebuie trecuta urgent , alaturi de CCR , in randul dusmanilor sublimei si cristalinei lupte anticoruptie ! Johanis , Orban , Barna , ....Timermans si cateii lor (Dide et co ) au intotdeauna ,neconditionat , dreptate ! Dixit !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2019, 16:02)
DNA lucrează ca la abator? :)))))
Potrivit lui Niță, Niță nu i-a solicit omului de afaceri Tiberiu Urdpreanu niciun comision.
Amânarea din titlu este condiționată de probarea acuzației chiar de către DNA, fără câmp tactic, fără șantaj la judecători.