CONDUCTA TUZLA-PODIŞOR Transgaz şi BEI au semnat contractul pentru o tranşă de împrumut de 100 milioane euro

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2019

SNTGN Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat, în data de 24 ianuarie 2019, contractul pentru cea de-a doua tranşă din împrumutul acordat de către BEI companiei Transgaz, arată un comunicat al trans­portatorului de gaze, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Contractul a fost semnat, la Luxemburg, de către Ion Sterian, director general Transgaz şi Andrew McDowell, vicepreşedinte BEI, mai transmite compania.

Comunicatul notează: "Părţile au semnat contractul de împrumut pentru, reprezentând cea de a doua tranşă din împrumutul aprobat pentru Trans­gaz, în valoare de 150 milioane de euro (contractul pentru prima tranşă de 50 milioane de euro a fost semnat în data de 17 decembrie 2018). BEI a acordat 150 de milioane de euro pentru finanţarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 km, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre, atât cu reţeaua naţională de transport gaze naturale, cât şi cu coridorul BRUA (conducta Tuzla-Podişor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală şi Europa de Vest. Acordarea acestei finanţări este susţinută de Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa («Planul Juncker»). De asemenea, a fost semnat şi contractul de împrumut, în valoare de 38 milioane de euro, prin care Banca Europeană de Investiţii acordă finanţare Eurotrans­gaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanţării Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni-Chişinău. Realizarea proiectului constă în: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua fază a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău".

Andrew McDowell a declarat: "Proiectele inovatoare semnate sunt importante, atât pentru România şi Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze şi la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeşte competitivitatea în sectorul energetic cu implicaţii pozitive pentru clienţi în ceea ce priveşte preţurile corecte şi fiabilitatea".

La rândul său, domnul Ion Sterian a afirmat: "BEI a semnat până acum cu Transgaz trei contracte de finanţare, în valoare de 50 milioane de euro fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) şi unul ca prima tranşă pentru construcţia conductei Tuzla-Podişor. Contractul semnat acum este de importanţă strategică pentru ca gazul produs în Marea Neagră să fie transportat prin Sistemul Naţional de Transport gaze naturale spre piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE şi a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni şi din regiune".

Totodată, ministrul Economiei, Niculae Bădălău a declarat: "Într-un moment simbolic pentru destinul european al ţării noastre, preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, depunem eforturi serioase şi sus­ţinute pentru dezvoltarea infrastructurii strategice de transport energie, ceea ce înseamnă, în timp, dezvoltare economică pentru ţara noastră. Este de importanţă strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie transportat prin Sistemul Naţional de Transport gaze naturale spre piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE şi a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni şi din regiune. Îmi doresc ca Transgaz să urmărească cu perseverenţă şi tenacitate îndeplinirea obiectivelor de investiţii asumate".

Transgaz are programate investiţii pentru dezvoltarea sistemului naţional de transport (SNT) gaze naturale pe noi direcţii de consum în scopul asigurării transportului gazelor destinate unor sis­teme de distribuţii gaze naturale nou înfiinţate şi alimentării a noi consumatori racordaţi, pentru modernizarea şi retehnnologizarea SNT, investiţii pe care le susţine din fonduri proprii, se mai menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb