Confederaţiile sindicale ameninţă cu greva generală

Marina Ene
Ziarul BURSA #Politică / 16 februarie 2005

Liderii celor cinci confederaţii sindicale (CNS Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR şi Confederaţia Meridian) au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că sînt hotărîţi să continue acţiunile de protest faţă de decizia Guvernului de a modifica Codul muncii. "Modificările propuse la Codul muncii, la presiunea FMI, a Băncii Mondiale şi a patronatelor vin în totală contradicţie cu adera-rea ţării noastre la UE", susţin reprezentanţii sindicaliştilor, adăugînd că schimbarea Codului muncii nu se justifică atît timp cît programul de restructurare şi reformă din ultimii doi ani nu a avut nimic de suferit (de cînd este în vigoare Codul actual).

Sindicaliştii sînt nemulţumiţi de faptul că propunerile lor nu au fost luate în seamă. Aceştia refuză modificarea contractului individual de muncă - din contract pe perioadă nedeterminată în contract pe perioadă determinată de timp; modificarea timpului de lucru la 48 de ore pe săptămînă; plata orelor suplimentare la fel ca pentru orele normale de lucru; dreptul angajatorului de a dispune de angajat şi în alte perioade de timp decît cele prevăzute în contractul de muncă. "Disponibilizarea în masă a liderilor de sindicat este o altă problemă cu care ne confruntăm. Există deja peste 180.000 de astfel de cazuri semnalate", a afirmat liderul CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Calendarul acţiunilor de protest anunţat de sindicalişti se va desfăşura după cum urmează: 21 februarie - 4 martie pichetări ale prefecturilor din toată ţara; 7 - 18 martie mitinguri în cascadă în reşedinţele de judeţ; 19 martie - participarea la Euromitingul de la Bruxelles, organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES). Mitingurile vor fi organizate în comun cu membrii fiecărei confederaţii sindicale, pe zone teritoriale, iar mitingul din Capitală este organizat de confederaţiile reprezentative la nivel naţional. "Greva generală din Bucureşti va fi punctul final al protestelor", a mai spus Bogdan Hossu. Domnia sa nu a putut preciza cîte persoane vor participa la mişcările de stradă. Pentru greva generală se vor strînge semnături, iar data declanşării va fi stabilită în funcţie de rezultatele primelor acţiuni şi de negocieri. "Ne exprimăm în continuare disponibilitatea pentru dialog pe tema Codului Muncii", a spus, la rîndul său, Dumitru Costin, preşedintele BNS, subliniind că sindicaliştii se vor opune oricăror modificări care lezează interesele angajaţilor".

Reprezentanţi ai Ministerului Muncii nu au dorit să comenteze pe marginea anunţului privind acţiunile de protest ale sindicaliştilor, menţionînd că, deocamdată, negocierile sînt în curs de desfăşurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb