CONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" Din 18 programe guvernamentale de sprijin pentru mediul de afaceri s-a realizat doar unul

George Marinescu, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 18 aprilie 2022

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Programul IMM Invest - singurul sprijin real pentru companiile mici şi mijlocii Dumitru Nancu: "La IMM Invest ne apropiem de 50% din bugetul alocat pentru anul 2022" Florin Dobrescu: "Prioritatea, în acest moment, este lansarea în luna mai a celei de-a treia ediţii a programului Start-up Nation" Florin Jianu: "Suntem deja în luna aprilie şi nu văd niciun program lansat din cele 18 asumate prin programul de guvernare"

Mediul de afaceri a fost subfinanţat, în ultimii doi ani, de către autorităţile centrale, singura măsură lansată şi implementată cu succes fiind programul IMM Invest, în ciuda celor 18 noi programe de finanţare aşteptate de antreprenorii mici şi mijlocii din ţara noastră, au susţinut reprezentanţii antreprenorilor la Conferinţa "Antreprenoriat fără gen", organizată de Grupul de presă BURSA.

"Suntem deja în luna aprilie şi nu văd niciun program lansat din cele asumate prin programul de guvernare. Sunt 18 programe şi măcar programele pentru femeile antreprenor mi-aş fi dorit să le văd puse în practică. Orice zi de întârziere în lansarea acestor programe înseamnă un minus pentru economie. (...) Mediul de afaceri după doi ani de pandemie a aşteptat o resetare, o repornire. S-au menţinut locuri de muncă, s-a menţinut o oarecare competitivitate a unor companii. Am făcut comparaţii privind ajutorul dat de statele Uniunii Europene antreprenorilor şi am constatat că există ţări unde s-a ajuns la patru rânduri de sprijin a mediului de afaceri, iar noi nu am terminat nici valul unu al acestui sprijin. Măsura 3, care a devenit între timp Măsura 4.1.1 pe Programul Operaţional Competitivitate, nu s-a mai realizat. Ministrul interimar al Fondurilor Europene, Ioan Boloş şi-a asumat demararea acestei măsuri, dar noi nu acceptăm declaraţii politice care să ofere explicaţii - de ce nu se deschide, de ce sunt trimise firmele la DNA, etc. - deoarece presiunea din partea mediului de afaceri e uriaşă", a spus Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În apărarea autorităţilor centrale, reprezentantul acestora a menţionat că amânarea lansării altor programe de sprijin a fost cauzată de necesitatea modificării unor proceduri la nivel guvernamental, de necesitatea unor modificări legislative, precum şi de nevoia de digitalizare pentru a înlesni trimiterea de către solicitanţi a aplicaţiilor pentru diferite proiecte.

Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, afirmă: "Ministerul nostru a reuşit crearea parteneriatelor cu instituţiile publice şi de credit şi împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a realizat procedurile în vederea implementării singurelor măsuri de sprijin sub formă de ajutor financiar nerambursabil menite să compenseze efectele crizei generate de virusul Sars-Cov 2 asupra mediului de afaceri românesc. La această dată, ministerul este încă implicat în definitivarea celor 33555 de aplicanţi aferenţi sesiunii 2 a măsurii de microgranturi şi pregătim proiectul schemelor de ajutor bugetate pentru a fi implementate în perioada 2022-2027. Special pregătite pentru perioada post-pandemie, schemele de ajutor ce urmează a fi lansate începând cu luna mai 2022 sunt complementare celor deja definitivtate, având ca obiect sprijinirea dezvoltării întreprinderilor după această criză. (...) Suntem în curs de perfecţionare a platformei tehnice împreună cu specialiştii de la STS, pentru a putea derula începând cu luna mai patru programe: Start-up Nation, "Microindustrializare" - pe partea de program guvernamental Fabricat în România, Finanţare comerţ şi servicii şi Dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. Sperăm ca platforma respectivă să fie finalizată în luna mai, să putem anunţa lansarea programului pentru înscriere astfel încât aplicanţii să îşi încarce în platformă documentele solicitate".

El a arătat că, pentru programele gestionate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (n.red. - IMM Invest este gestionat de Ministerul Finanţelor Publice), se află în dezbatere deja, pe site-ul ministerului, ghidurile şi procedurile metodologice pentru cea de-a treia ediţie a programului Start-up Nation.

"Prioritatea ministerului în acest moment este lansarea acestui prim program Start-up Nation, urmând ca pentru celelalte trei în decurs de două-trei săptămâni să putem anunţa că suntem pregătiţi de lansare. După ce se va lansa Start-up Nation, discutăm de microindustrializare, apoi de comerţ şi servicii şi la final de femeia-antreprenor", a spus secretarul de stat Florin Dobrescu.

Lansarea cât mai rapid a acestor programe este necesară deoarece, aşa cum susţine Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, există un apetit mare al antreprenorilor mici şi mijlocii pentru finanţarea unor proiecte menite să le dezvolte afacerile şi să le crească gradul de competitivitate.

"Pentru IMM Invest şi Agro IMM avem deja date 5 miliarde lei. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) lucrează cu 21 de bănci pe IMM Invest, program ce şi-a dovedit din plin utilitatea. Dacă înaintea lansării acestui program, aveam bancabile 3 din 10 IMM-uri, după doi ani sunt bancabile, în urma garanţiilor oferite de stat, 5 din 10 IMM-uri. Vor mai urma patru noi programe de finanţare. Rural Invest a fost publicat deja în Monitorul Oficial, la fel şi IMM Prod care va fi lansat în maximum două săptămâni; mai avem Innovation şi Garant Construct. Toate aceste programe sunt pe cadrul temporar actual, dar vor fi mutate pe cadrul financiar european viitor, dacă actualul cadru temporar nu se va prelungi", a precizat Florin Jianu.

IMM Invest - profit pentru bugetul de stat de 1 miliard lei, după numai un an

Referitor la programul IMM Invest, lansat în urmă cu doi ani, în plină pandemie, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a spus că, de la începutul anului 2022 şi până în prezent, "au fost aprobate 4000 de finanţări, cu o valoare totală a finanţărilor de 2,5 miliarde de lei".

Domnul Nancu a precizat că în total, de la lansarea IMM Invest în anul 2020 şi până la mijlocul lunii aprilie 2022 au fost finanţate 50.000 de IMM-uri, suma injectată în economie fiind de 35 miliarde de lei. În 2020 valoarea garanţiilor acordate IMM-urilor de către FNGCIMM a fost de 12,9 miliarde de lei, iar ulterior, în 2021, IMM-urile finanţate au întors la bugetul de stat 13,9 miliarde de lei.

"Vorbim despre aproape 4% din produsul intern brut, bani care au intrat în conturile IMM-urilor în aceşti doi ani şi jumătate. Sunt nişte sume care arată impactul multiplicator al garanţiei. La acest instrument financiar este important faptul că îmbină cele trei componente, garanţia în nume şi constat care poate ajunge până la 90%, alocaţia financiară nerambursabilă sau grantul din care se subvenţionează, se plătesc pentru IMM-uri, dobânzi, garanţii, comisioane de garantare, comisionul de risc. Şi bineînţeles, pentru AgroInvest şi următoarele programe, IMM Prod, Garant Construct, 10% din credit va fi alocaţie financiară nerambursabilă. (...) Prin IMM Invest au fost păstrate 443.097 locuri de muncă, iar cele 26.000 de IMM-uri finanţate în anul 2020 au întors către bugetul de stat în anul 2021, aproape 13,9 miliarde lei, astfel: din contribuţii pe CAS, CASS, impozit pe venit - 7,7 miliarde lei, TVA net plătit- 3,6 miliarde lei, impozit pe profit - 1,6 miliarde lei. Deci în total cu un miliard lei mai mult decât a garantat statul român. Acesta este rolul instrumentului financiar IMM Invest, acela de a multiplica în economie", a spus Dumitru Nancu.

Directorul al FNGCIMM a mai arătat că, de la începutul anului 2022 şi până la mijlocul lunii aprilie, 5000 de IMM-uri au primit finanţare prin intermediul programelor IMM Invest şi Agro Invest.

"La IMM Invest avem deja 4000 de firme cu o valoare a finanţărilor de 2,5 miliarde lei, iar garanţia Fondului este de 2,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă că deja ne apropiem către 50% din bugetul alocat pentru acest an programului respectiv. În ceea ce priveşte Agro Invest, în acest moment sunt 1000 de garanţii acordate în valoare de 700 milioane lei, finanţări, iar garanţia Fondului Naţional de Garantare este de 500 milioane lei", a arătat Dumitru Nancu.

IMM Prod şi Garant Construct - două noi scheme de finanţare

Directorul general al FNGCIMM a precizat că IMM Prod va fi al doilea instrument financiar pentru reindustrializarea României, după IMMInvest, şi că ordinul privind lansarea acestuia va fi publicat în curând în Monitorul Oficial.

Pentru IMM Prod, FNGCIMM are alocat un buget de 1,5 miliarde de lei. Programul oferă două facilităţi pentru mediul de afaceri: 5 milioane de lei capital de lucru, 10 milioane de lei - capital pentru investiţii. Diferenţa faţă de celelalte instrumente financiare este că perioada de graţie este de 24 de luni, adică 2 ani în care IMM-urile nu plătesc nimic, iar perioada de subvenţionare a dobânzii, a garanţiilor şi a capitalului de risc este la tot de 2 ani. La acest credit, statul român, prin Fondul de Garantare, va contribui cu 10% alocaţie financiară nerambursabilă. Aplicaţia pe IMM Prod este deja activă, dar se aşteaptă publicarea ordinului al ministrului finanţelor în Monitorul Oficial.

Şi pentru programul Garant Construct, firmele mici şi mijlocii vor beneficia de aceleaşi facilităţi ca la IMM Prod, adică linie capital de lucru 5 milioane, 24 de luni graţie, în timp ce 24 de luni Guvernul, prin FNGCIMM va plăti în contul companiilor un grant de 10%, timp în care acestea vor fi scutite de plata comisionului de garantare, comisionului de risc şi bineînţeles a dobânzii. La Garant Construct, program de finanţare la care vor putea accesa şi unităţile administrativ-teritoriale, dobânda agreată este cea mai mică, adică 1+ROBOR pentru investiţii, 1,5+ROBOR pentru capitalul de lucru. Şi pentru demararea acestui program este necesară publicarea în Monitorul Oficial a ordinului comun al ministrului finanţelor şi ministrului dezvoltării regionale.

Garanţii acordate de Fondul Român de Contragarantare

Fondul Român de Contragarantare (FRC) a fost mandatat, prin OUG 24/2022, să acorde garanţii în mai multe proiecte de sprijin pentru IMM-uri, a menţionat Alin Văleanu, preşedintele Directoratului FRC.

"În calitate de mandatar al Ministerului de Finanţe, FRC va acorda garanţii în numele şi contul statului în programele naţionale Innovation, Garant Construct, IMM Prod şi Rural Invest. Aceste garanţii sunt alocate pentru creditele bancare necesare susţinerii IMM-urilor care activează în industriile exportatoare, nepoluante, purtătoare de inovaţii şi care implementează investiţii generatoare de creştere economică sustenabilă. (...) Programul Innovation, aprobat de Guvern în 16 martie, are ca obiectiv sprijinirea realizării invenţiilor, respectiv susţinerea activităţii de export a IMM-urilor din comerţ şi servicii - pentru firme cu cifra de afaceri mai mică de un million de euro. Pentru anul 2022, plafonul total alocat garanţiilor care pot fi acordate în cadrul acestui program este de un milliard lei", a spus Alin Văleanu.

Potrivit acestuia, respectivele garanţii vor putea fi implementate prin intermediul unor scheme de ajutor de stat. Alin Văleanu a subliniat că, de-a lungul timpului, FRC a acordat contragaranţii de peste 4 miliarde lei.

"Impactul mecanismului de contragarantare în sistemul bancar şi în economie poate fi completat cu estimări privind volumul de finanţare facilitat de FRC, plăţile către fonduri şi contribuţia indirectă a societăţii la veniturile statului, după cum urmează: circa 8 miliarde de lei - garanţii acordate de fonduri la creditele IMM de la bănci; aproximativ 18 miliarde de lei - finanţări totale prin instituţii de credite (bănci şi IFN-uri); aproximativ 70 de milioane de lei - plăţi către fonduri de garantare în perioada de criză şi post-criză; peste 1,7 miliarde de lei - totalul veniturilor la bugetul de stat, adică impozite, taxe salariale, economii la bugetul de şomaj", a spus Alin Văleanu.

El a amintit că Fondul Român de Contragarantare este o instituţie financiară specializată cu activitatea orientată în special spre susţinerea sectorului antrepreorial din România, iar obiectul de activitate secundar al FRC este acordarea de garanţii în cadrul unor programe guvernamentale, având ca parteneri atât Fondul de Garantare, cât şi instituţii financiar-bancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb