CONFERINŢA BURSA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN"/ CRISTINA CHIRIAC PREŞEDINTE CONAF: "Cadrul legislativ foarte des modificat - cea mai gravă problemă a antreprenorilor"

Companii / 14 martie 2019




Actualizare - CORNELIU BODEA, ADREM INVEST: "Genul tinde să aibă din ce în ce mai puţină importanţă în antreprenoriat"

Genul tinde să aibă din ce în ce mai puţină importanţă în antreprenoriat, a subliniat Corneliu Bodea, CEO Adrem Invest, care a menţionat: "Antreprenoriatul fără gen este un lucru care mie mi-a fost extrem de evident în societatea în care trăim. Trebuie să acceptăm că genul tinde să aibă din ce în ce mai puţină importanţă când vorbim de lucruri serioase şi mai ales despre antreprenoriat".

Conform domniei sale, cele mai elocvente studii în domeniu sunt făcute de asociaţii de antreprenoriat feminin din SUA. Unul dintre acestea indică faptul că există trei piedici în faţa dezvoltării antreprenoriatului de gen feminin. Primul arată lipsa modelelor, după cum a spus domnul Bodea, precizând: "Pentru că istoria nu este atât de bogată în exemple de antreprenoriat feminin, în comparaţie cu cel masculin, există o oarecare lipsă de modele în acest domeniu. Cred că doamnele din domeniul antreprenorial au o responsabilitate în acest sens şi trebuie să facă ceva ca să îşi asume rolul de model şi să încurajeze alte doamne să urmeze calea antreprenoriatului".

Un alt element care inhibă dezvoltarea business-urilor conduse de doamne este acela că femeile tind să fie mai puţin plătite decât bărbaţii. Aceasta este o piedică în calea începerii unei iniţiative, a subliniat Corneliu Bodea. Domnia sa a precizat, însă, că, în România, diferenţa de salarizare dintre femei şi bărbaţi este mult mai mică decât în alte ţări.

A treia piedică ce stă în calea dezvoltării antreprenoriatului de gen feminin este accesul la finanţare, conform domnul Bodea, care a adăugat: "Afacerile conduse de femei beneficiază de un nivel mai redus de finanţare. Este o realitate şi sunt bucuros că băncile din România adresează această problemă".

Corneliu Bodea consideră că antreprenoriatul în general este probabil cea mai importantă activitate într-o societate, pentru că antreprenorii crează valoarea: "Antreprenoriatul este în sine o activitate de mare însemnătate într-o societate. Eu cred că echipa în care societatea a început nu a fost întâmplător formată din femeie şi bărbat".

În ultimii 20 de ani, numărul afacerilor conduse de femei a crescut cu 114%, a evidenţiat domnul Bodea, subliniind că acest lucru trebuie să continue.

(E.O.)

------------

Actualizare - MARINA ARISTOTEL, AVRA AESTHETIC INSTITUTE: "Birocraţia - un mare obstacol în calea afacerilor"

Birocraţia este unul dintre marile obstacole cu care se confruntă afacerile din ţara noastră, a afirmat Marina Aristotel, managing partner Avra Aesthetic Institute.

Domnia sa a precizat că are în plan deschiderea de noi sedii Avra, subliniind că, în opinia sa, primul pas în evoluţie este acela de a-şi păstra şi consolida rezultatele.

(R.R.)

----------

Actualizare - RODICA LUPU, VICE-PREŞEDINTE CONAF: "Lumea antreprenoriatului şi cea a cercetării şi inovării trebuie să se unească pentru a dezvolta economia naţională"

Situaţia domeniului de cercetare şi inovare este îngrijorătoare, întrucât ţara noastră a pierdut 15.000 de cercetători de vârf, enorm pentru populaţia de cercetători de la noi, a atras atenţia Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub şi vice-preşedinte al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Domnia sa a adăugat că există o prăpastie între lumea antreprenoriatului şi cea a cercetării, deşi acestea trebuie să se unească pentru a putea ajuta economia naţională.

Doamna Lupu a declarat: "Cred că trebuie să ne uităm în viitor ca să putem contribui cu adevărat la viitorul economiei româneşti şi nu doar. (...). Noi propunem un demers amplu ca să putem crea o punte şi să dezvoltăm antreprenoriatul, cercetarea şi transferul tehnologic, împreună, pentru că nu poţi dezvolta o economie fără afaceri care să aibă potenţialul de a deveni globale".

(R.R.)

----------

Actualizare - DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR: "Nu există nicio diferenţă de gen, în ceea ce priveşte antreprenoriatul"

Nu există nicio diferenţă între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte antreprenoriatul, în ciuda statisticilor care ar arăta contrariul, este de părere Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa a declarat: "Nu este un dezechilibru, în ciuda multor statistici pe care le-am văzut. (...). Cred că doamnele pot dezvolta o afacere, în domenii precum moda sau învăţământul etc., acolo unde ar avea mai multe perspective, dar de unde nu sunt excluşi nici bărbaţii".

(R.R.)

-----------

Actualizare - Manuela Alexandru, CEC Bank: "Nu privim antreprenorii prin prisma genului"

CEC Bank nu priveşte antreprenorii prin prisma genului, conform doamnei Manuela Alexandru, director al Sucursalei CEC Bank din Municipiul Bucureşti, care menţionează că banca pe care o reprezintă este direct implicată în dezvoltarea antreprenoriatului prin parteneriatele pe care le are cu clienţii.

Domnia sa spune: "Noi, ca bancă, nu privim antreprenorii prin prisma genului, dar ne bucură foarte mult când vedem că din ce în ce mai multe femei antreprenor se îndreaptă către bancă. Ele sunt extraordinar de determinate, au o disciplină a ambiţiei, o diplomaţie de remarcat în soluţionarea anumitor probleme şi probabil că au deprinderea de a asculta, de a rezolva problemele înainte ca ele să se declanşeze".

Manuela Alexandru adaugă: "Suntem o bancă direct implicată în dezvoltarea antreprenoriatului prin parteneriatele pe care le avem cu clienţii, în calitate de finanţator şi nu numai.

Cu o reţea de peste 1.000 de untăţi, foarte multe şi în mediul rural, CEC Bank a dezvoltat o serie de produse şi servicii flexibile şi dedicate, adresate antreprenorilor deja existenţi, dar în special societăţilor nou înfiinţate, care pot beneficia de programe guvernamentale, precum Start-up Nation sau schemele destinate microîntreprinderilor".

Manuela Alexandru susţine că CEC Bank a dezvoltat produse destinate atât micilor, cât şi marilor investitori, şi anume: linii de credit cu flexibilitate în privinţa termenului - pe 24 de luni, nu pe 12, respectiv credite de investiţii pe 15 ani, nu pe 10 ani.

(A.V.)

----------

Actualizare - MARCEL DUMITRU MICLĂU, ANOFM: "Ţara noastră are o rată a şomajului de 3,32%"

La nivel mondial, rata şomajului este de 5%, iar la nivel european 6,6% având în vedere că tehnologizarea face ca locurile de muncă să fie, uneori, mai puţine, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

Marcel Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM, a declarant: "Dacă ne uităm la şomaj în ţările UE, vedem că avem un şomaj ridicat în Grecia, Spania, Italia, Franţa, un şomaj extreme de scăzut în Cehia, Germania, Polonia şi chiar şi în România, unde s-a înregistrat o rată a şomajului de 3,32%, media europeană fiind undeva la 6,6%. La nivel mondial, şomajul este la 5%".

Potrivit datelor ANOFM, în ţara noastră se înregistrează o rată a şomajului de 3,32%.

Secretarul ANOFM a mai precizat, legat de creiza forţei de muncă, că în 2017 erau înregistraţi 359.000 de şomeri, la nivelul anul 2018 - 288.000, iar la 31 ianuarie erau 289.000.

Legat de egalitatea de gen, Marcel Dumitru Miclău, a adăugat că în ceea ce priveşte şomajul masculin în 2017, în 2018, dar şi în 2019 a fost mai ridicat, decât cel feminin care este mai scăzut, cu mici excepţii, existând câteva zone din ţară unde şomajul feminin este mai ridicat decât cel masculin.

Domnia sa a precizat că, de aproximativ doi ani de zile, ANOFM dezvoltă măsuri de stimulare a ocupării locurilor de muncă, atât pentru investitori-angajatori, cât şi pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă.

(A.T.)

-----------

Actualizare - NICOLETA MUNTEANU, MEMBRU CO-FONDATOR CONAF: "Antreprenoriatul fără gen - o realitate doar dacă are ca suport o educaţie susţinută şi adaptată"

Antreprenoriatul fără gen poate fi o realitate doar dacă el are ca suport o educaţie antreprenorială susţinută şi adaptată, consideră Nicoleta Munteanu, partener Euro Insol şi membru co-fondator CONAF. "Bariera de gen nu poate fi folosită fără o educaţie antreprenorială, pentru că doar aşa putem crea în viitor o cultură antreprenorială fericită", a menţionat Nicoleta Munteanu.

În opinia domniei sale, femeia, când ajunge manager, împrumută stilul de conducere al bărbatului, conform studiilor de profil. "Studiile ne-au arătat că avem atât modelul masculin, dar şi modelul feminim, în antreprenoriat", a mai precizat doamna Munteanu, care a explicat: "Femeii îi corespunde coeficientul de feminitate, iar bărbatului - particularităţile specifice bărbatului. Competenţele în management ţin de acest coeficient, iar acesta este diferit de la bărbat la femeie. Dacă privim antreprenoriatul fără gen din viziunea domnilor, atunci ar trebui să descoperim acele particularităţi ale bărbatului care se apropie cel mai mult de femei, iar atunci vom avea un antreprenoriat mai umanist, mai puţin bazat pe compromis. Dacă analizăm antreprenoriatul fără gen din prisma feminină, atunci va trebui să identificăm acele particularităţi specifice femeii care sunt cele mai apropiate de cele ale bărbatului. Vom avea, în acest caz, un antreprenoriat mai puţin predispus la defensivă şi ofensivă, un antreprenoriat protector, înclinat către organizare, flexibil şi neconflictual".

(E.O.)

---------

Actualizare - Gabriela Voicilă, Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Din lipsă de comunicare nu reuşim să le oferim antreprenorilor banii alocaţi de stat"

Reprezentanţii statului şi cei ai întreprinzătorilor trebuie să participe la acţiuni prin care antreprenorii să primească informaţii noi, care să ajute la dezvoltarea afacerii, este de părere doamna Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care garantează că instituţia pe care o reprezintă este disponibilă în acest sens în proporţie de 100%.

Domnia sa spune: "Îmi pare rău când constat că din lipsa comunicării nu reuşim nici măcar să le oferim antreprenorilor banii pe care guvernul îi alocă pentru diversele forme de susţinere a afacerii. Vreau sa cred ca începând de astăzi putem să ne întâlnim pentru că îmi doresc ca fiecare antreprenor să poată beneficia de ajutoarele statului".

Oficialul ministerului a adus în atenţie programul Start-up Nation, o formă de finanţare pe care statul o oferă antreprenorilor. Doamna Voicilă afirmă: "Acest program şi-a dovedit deja utilitatea, ajută la modul cel mai concret să se lanseze în afaceri antreprenorii care au idei, dar nu şi foţa materială pentru demararea afacerii. Ce să facă în acest caz antreprenorul - să se împrumute de la familie, de la prieteni? Este la îndemână, dar riscant pentru toţi. În această situaţie, cred că este o idee foarte bună să se integreze în programul Start-up Nation. Statul sprijină la modul cel mai concret iniţiative în afaceri prin acest program".

Obiectvul principal al acestui program este, potrivit doamnei Voicilă, stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, îmbunătăţirea performanţelor lor şi crearea de locuri de muncă.

"Programul are în atenţie în principal persoanele defavorizate, şomerii şi absolvenţii", menţionează reprezentatul Ministerului, adăugând că Start-up Nation mai urmreşte creşterea investiţiilor în tehnologii inovativ.

Gabriela Voicilă precizează că bugetul programului se aprobă prin lege, schema de finanţare este simplă şi eficientă, iar alocaţia financiară nerambursabilă maximă - de 200.000 lei per beneficiar.

Domnia sa mai spune că, în scurt timp, după ce va fi aprobat bugetul de stat, Ministerul aşteaptă ca antreprenorii să se înscrie în altă schemă de susţinere - programul de internaţionalizare, prin carevor fi susţinuţi antreprenorii ca să îşi vândă produsele pe pieţele externe.

(Alina Vasiescu)

-----------

Actualizare - Femeile antreprenor întâmpină aceleaşi probleme ca bărbaţii, în activitatea lor, a spus Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Potrivit domniei sale, printre impedimentele din antreprenoriat se numără lipsa de personal şi slaba calificare a forţei de muncă, o altă problemă gravă a mediului de afaceri reprezentând-o concurenţa neloială exercitată de către stat. "Competiţia nu se mai dă între antreprenori, ci între stat şi mediul antreprenorial", evidenţiază preşedintele fondator al CONAF.

În România nu există o lege a meşteşugarilor şi nici una a freelancerilor şi se impune ca astfel de reglementări să existe.

CONAF a depus la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat un draft al legii meşteşugarilor şi solicitarea să avem o lege a freelancerilor, a anunţat, acum o săptămână, Cristina Chiriac.

Ţara noastră a avut nevoie de 30 de ani ca să conştientizeze valoarea femeii, ne-a spus, recent, domnia sa. Printre altele, doamna Chiriac a menţionat: "Până acum nu a existat o astfel de mişcare care să coaguleze spiritul antreprenorial. Ne-au trebuit 30 de ani pentru conştientizarea şi punerea în valoare a rolului femeii, nu doar femeia antreprenor, ci şi femeia româncă, pe care nu o vedeţi prea des la televizor, dar care aduce plus valoare economiei prin activitatea ei mică pe care o derulează în acea zonă. 2018 este mai mult decât o filă de istorie pentru noi, este un nou început. CONAF este singura confederaţie pentru antreprenoriat feminin din România. CONAF este formată din opt patronate, are cinci sucursale şi astăzi am reuşit să semnăm câteva parteneriate cu ţări care au state mari în ale antreprenoriatului - Finlanda, Ungaria, Republica Moldova, Marea Britanie şi suntem în derulare de semnare de alte acorduri cu Germania şi Canada. Când vă întrebaţi, domnilor deputaţi şi senatori, de ce rata natalităţii este în descreştere, să ştiţi că femeile aleg să nu mai dea viaţă unui copil pentru că îşi doresc o carieră, îşi doresc un business. (...) De aceea facem apel la unitate, cerem susţinere şi încurajare, nu cerem politici speciale, nu cerem să fim tratate diferit, ci doar încurajare, pentru că o femeie care se simte apreciată, indiferent de rata de succes pe care o are business-ul ei, este o femeie fericită. Şi România antreprenorială pe care o construim noi la CONAF aşa este, alcătuită din femei fericite".

Antreprenoriatul feminin reprezintă o politică prioritară pentru Uniunea Europeană, ne-a spus Cristina Chiriac, precizând că, încă din anul 2007, România ar fi trebuit să se alieze politicilor prioritare ale UE, una dintre ele fiind antreprenoriatul feminin.

(E.O.)

-----------

Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), organizează Conferinţa "Antreprenoriat fără gen", în data de 14 martie 2019, începând cu ora 09:30, la Palatul Bragadiru, din Calea Rahovei 147-153, Bucureşti.

Subiecte de dezbatere:

Susţinerea egalităţii de gen la nivel european;

Produse de finanţare pentru antreprenori;

Politică salarială diferenţiată între mediul privat şi stat; Ţări cu legislaţie diferenţiată în Uniunea Europeană;

Salarizarea în sistemul public, factor al migraţiei forţei de muncă din sistemul privat;

Încurajarea mediului de afaceri prin propuneri legislative;

Finanţarea şi legislaţia segmentului freelancerilor;

Programe pentru susţinerea meşteşugarilor;

Modele de succes antreprenorial.

Ziarul "BURSA" împreună cu preşedintele fondator CONAF, Cristina Chiriac, au demarat promovarea antreprenoriatului feminin încă din anul 2012, printr-o serie de articole şi conferinţe de profil.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu-l vedem pe Make printre frumoasele fete; ai mai ratat o ocazie pentru o poza faina.

    Am inteles cateva probleme care se ridica la aceasta conf.....Ca prea des se schimba legislatia...ca f.multa birocratie..ca lipseste forta de munca etc. Concluzia: Dvs. credeti ca intereseaza pe cineva aceste probleme ???? Nu va faceti nici o iluzie si nu mai pierdeti timpul..totul e in zadar...Mergeti mai bine si beti o cafea si eventual mai schimbati niste idei intre dvs....Clasa Politica si Guvernul se ocupa de 2 ani de Justitie si nu de problemele tari si mai ales de anteprenoriat.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb