CONFERINŢĂ BURSA / STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI Mircea Ursache, ASF: "Finanţarea economiei trebuie să se mute «cu bagaje» pe piaţa de capital, în detrimentul băncilor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 aprilie 2016

Mircea Ursache, ASF: "Finanţarea economiei trebuie să se mute «cu bagaje» pe piaţa de capital, în detrimentul băncilor"

Finanţarea economiei naţionale, fie că este vorba de companii private sau de stat, fie că este vorba de listări, trebuie să se mute cu bagajele în zona pieţei de capital, în detrimentul celei bancare, a spus, ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în deschiderea conferinţei "Strategia de dezvoltare a României", organizată de ziarul BURSA.

În opinia domniei sale, creşterea economică a ţării are baze solide şi, chiar dacă dezechilibrele macroeconomice au fost în mare parte corectate, rămâne problema nevoii de a finanţa marile proiecte private şi de infrastructură.

"Timp de ani de zile, modelul european a fost cel de finanţare prin sistemul bancar, iar acum, la nivel european, în cadrul ESMA (n.r. Autoritatea europeană de supraveghere), avem o discuţie foarte aprinsă cu privire la dependenţa excesivă de creditare bancară a investiţiilor", a spus Mircea Ursache, menţionând că, în aceste condiţii, trebuie să vedem cum finanţăm economia prin piaţa de capital.

"Problema se referă la cum reuşim să ne finanţăm prin piaţa de capital. Este evident că, în acest moment, piaţa obligaţiunilor corporative şi municipale este total insuficientă în comparaţie cu nevoia de finanţare a economiei", a adăugat oficialul ASF, subliniind că piaţa obligaţiunilor este dominată categoric de titlurile de stat (65% din total), astfel încât, potrivit agenţiilor de rating, piaţa titlurilor de stat din România este caracterizată drept una în curs de dezvoltare, cea de acţiuni - ca una de frontieră, iar cea a obligaţiunilor corporative - încă în formare.

Mircea Ursache a explicat: "Suntem în faza în care trebuie să lucrăm cu ce avem. Cel mai important, după părerea mea, este lentoarea cu care lucrează fondurile de pensii. Dacă ne uităm în structura fondurilor de pensii private, ele au active administrate în valoare de 4,5 miliarde de euro. Din nefericire pentru economie, 70% din acestea sunt investite doar în titluri de stat, în timp ce ponderea obligaţiunilor este aproape 5%.

Există categoric aici restricţii din punctul de vedere al legislaţiei primare. Aceste restricţii ţin de faptul că fondurile de pensii nu pot investi decât în obligaţiunile cu rating minim, sau, în cazurile fericite, cu un singur grad sub ratingul suveran al României".

Vicepreşedintele ASF consideră că nu trebuie să ne fie ruşine să recunoaştem că legislaţia relativ rigidă, costurile, aspectele tehnice ale infrastructurii de tranzacţionare şi dificultăţile de respectare a regulilor de transparenţă şi guvernanţă corporativă sunt în continuare factori care duc la percepţia negativă asupra pieţei de capital.

" Am redus costurile de patru ori în ultimii trei ani. (...) Cred că, până nu vom activa comitetul interministerial pentru listarea companiilor de stat (continuarea acestui proces întrerupt de mai bine de un an şi jumătate), nu vom da lichiditate bursei şi nu vom da un stimulent companiilor private de a veni pe piaţa bursieră", a adăugat Mircea Ursache.

De asemenea, domnia sa a susţinut ideea unui fond naţional de investiţii în infrastructură, care să emită obligaţiuni garantate, precizând că este nevoie de cointeresarea Guvernului şi a instituţiilor financiare internaţionale pentru implicarea în garantarea acestor obligaţiuni.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. :)))))))))))))))))))))) etc. :))))))))))))

    Domnule Ursache ,investitorii de la

    HARINVEST nu vor uita niciodata teapa luata pe piata de capital sub 

    atenta supraveghere a ASF! 

    Daca vor sa-si recupereze sumele de peste 20.000 euro trebuie sa se lupte in justitie cu escrocii pe care institutia dumneavoastra i-a acoperit ani de zile si sa plateasca pentru o eventuala recuperare comisioane si in plus o cautiune obligatorie de 10 lal suta pe legea insolventei unde am fost obligati de dumneavoastra . 

    sa mergem. 

    Asta este piata de capital supravegheata si promovata de dumneavoasra !

    Asa se intampla cand cei care controleaza traiesc din comisioanele celor supravegheati! 

    1. Wow

    Când în 2008, 2010, 2012 CNVM constată ”practici frauduloase” la Harinvest și-i lasă să zburde până după prăpădul din 2013 cum i-ați PROTEJAT pe investitorii clienți ai Harinvest?

    Cu ce să lucrăm să investim în piața de capital pe care o ”reglementați” ; ???  

    Cu pierderile pe care nu le putem recupera ??? 

    Cu transformarea investitorilor in creditori și obligarea să ne căutăm dreptatea prin tribunale? 

    Adică și furați și buni de plată a avocaților și firmelor de insolvență? 

    Ce caută investitorii pe piața de capital în insolvența unei societăți comerciale? 

    Unde legiuitorul a prevăzut ca investitorii (creditori) ai unui SSIF să plătească cauțiune în acțiunile de recuperare??? 

    Cum îi apărați pe investitorii pe care i-ați transformat peste noapte în creditori? 

    Nu s-a găsit nimeni în ASF să înțeleagă că noi nu am creditat niciodată Harinvestul? 

    Că ne-am creditat propriile conturi deschise la un prestator de servicii?? 

    DE CE NE-AȚI FORȚAT SĂ INTRĂM LA MASA CREDALĂ ALĂTURI DE FIRMELE CARE FURNIZAU UTILITĂȚI HARINVESTULUI ??? 

    Deci investitorii au fost furnizori de mijloace financiare ca să trăiască un SSIF generator de comisioane și profituri pt ASF, Depozitar, BVB ??? 

    CUM ÎI APĂRĂ ASF PE CEI 3 INVESTITORI FURATI DIRECT DIN DEPOZITARUL CENTRAL DE CĂTRE UN SSIF PE CARE L-AȚI LĂSAT SĂ-ȘI FACĂ DE CAP ??? 

    CÂTĂ ÎNCREDERE SĂ AI ÎN ACEASTĂ PIAȚĂ DE CAPITAL?

    Când Fondul de Compensare al Investitorilor a făcut plăți numai până la echivalentul a 20 mii euro la peste 2 ANI DE LA JEFUIREA INVESTITORILOR ??  

    Cea nai tare gluma din ultimul deceniu e bun Ursache asta sa-l punem in banca cu Zamfir si Scinteza. Pai ba nene piata Obor e mai lichida decat tot BVB-ul :)))))))))

    1. Pai, HARINVEST, MOBINVEST, BRK,

      CARPATICA INVEST,MARIA MIHAESCU,  

      tepe pe piata de capital! 

      Nu mai vorbesc de listarea ROMGAZ unde la 10 000 roni au fost alocate cateva actiuni.

      Micii investitori nu vor mai veni niciodata pe BVB. Vor tine banii mai bine la ciorap! 

      Pe romaneste bursa e locul in care oamenii care se cred destepti isi pierd banii pentru restul exista pacanele iar pt aia rationali sa parafrazez exista proverbialul ciorap sau daca e multi banca sau investiti in active imobiliare rezidentiale cand e oportuna achizitia.

      Pe românește ai idei puține, dar fixe

      Tu esti broker probabil si nu ai ce brokera :))))Daca am investi toti la bursa si se presupune ca toti o sa castigam ca de aia investesti cine pierde Duhul Sfant? Ca sa castige cativa si de regula tot acceasi tre sa piarda cam toti ceilalti - poti sa ma convingi ca nu e asa - bursa nu produce nimic decat ia de la fraieri si da la smecheri.

      Daca e un broker cinstit e in regula!

      Randamentul pe dividendul de anul acesta pe TLV, EL.SNG etc... te contrazic.

      Vorbim de investitii in societati solide si cu succes sigur. 

      Vraja asta cu randamentul nu e chiar cum zici tu - daca investim toti in TLV castigam toti? cu sigurantza nu, probabil 95% o sa piarda iar cei care au ceva inside info pot profita daca e smecheri. Degeaba ai tu titluri care au crescut mult daca nu ti le ia nimeni. Si eu pot sa zic ca firma mea are rata de profit 50% la finele unui trim dar eu imi aman chelt pt trim urmator.

      Nu exista nimic fara risc!

      Banca da faliment, piata imobiliara se depreciaza, banii de la ciorap sau cutia de valori pot disparea. 

    Domnule Ursache, in calitate de investitor pe piata de capital romaneasca , va rog sa aveti in vedere

    obligarea unui SSIF ,cat si a personalului unui SSIF sa incheie o asigurare de risc profesional proportional cu cifra de afaceri.

    Consultati ceva similar din domeniul medical si farmaceutic. 

    In Romania esti compensat cu 20 mii euro pe piata de capital si cu 100 mii euro in depozite bencare.

    Ca potential investitor - locuiesc in strainatate - as cumpara actiuni la Bursa din Bucuresti la un nivel de 10 ori mai mare decat compensati in caz de accident!  

    Cu restul ce se intampla? 

    Sau ma sfatuiti sa fac contract cu 10 SSIF-uri ??? 

    Citesc ca ati compensat la Harinvest numai dupa 2 ani !!! 

    Cum va imaginati ca ma puteti convinge sa investesc in Romania in aceste conditii ???

    Sunteti un glumet, d-le Ursache !!!!! 

    1. ATENTIE!

      FCI nu are resurse nelimitate!  

      Inca vreo 3 falimente de proportia HARINVEST si banii fondului se epuizeaza. Banii fondului sunt din cotizatile membrilor.

      Oricand se poate modifica plafonul de 20 000 euro! 

      Va recomand sa cititi articolul din ziarul BURSA si mai ales comentarile la acest articol din 22 01 2016 numit CINCI MINUTE FATALE si veti intelege fragilitatea sistemului financiar mondial la care si Romania e aliniata.

      MULTUMIM DOMNULE MAKE! 

      Toate pietele financiare au fost inventate de bogati pentru a avea izvor nesfarsit de lichiditate indiferent daca ei genereaza sau nu lichiditate. Deja vad cum bacania de la colt se listeaza la bursa si atrage investitori chinezi :))))) Bursa e un instrument 'reglementat' de cativa baieti destepti in folosul lor si a altor baieti si mai destepti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb