CONFERINŢA CODUL INSOLVENŢEI Diana Dobromir, Muşat & Asociaţii: "Avertizarea timpurie - o nouă şansă pentru business-urile în impas"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 1 martie

Diana Dobromir, Muşat & Asociaţii: "Avertizarea timpurie - o nouă şansă pentru business-urile în impas"

Avertizarea timpurie cu privire la dificultăţile cu care se confruntă o societate comercială poate fi o nouă şansă pentru business-urile în impas, este de părere Diana Dobromir, Managing Associate la Muşat & Asociaţii. Conform domniei sale, în prezent, avertizarea timpurie funcţionează, alături de procedurile de prevenire a insolvenţei, ca parte din principiul acordării unei şanse debitorilor de redresare eficientă a afacerii.

Specialistul a explicat: "Analizând sistematic normele cuprinse în Directiva de Restructurare, constatăm că întreaga sa linie de gândire conduce spre ideea prevenţiei stării de insolvenţă. Această idee porneşte de la creşterea eficienţei salvării întreprinderii, ca finalitate, fapt care contribuie la creşterea eforturilor de prevenţie, în detrimentul celor de remediere post factum. Cu alte cuvinte, analizând cauzalitatea, trebuie identificat şi localizat momentul critic, adică vulnerabilitatea.

Pornind de la premisa că şansele de restabilire a viabilităţii economice a unui business în impas depind de momentul în care compania aflată în dificultate iniţiază măsuri pentru restructurarea activităţii sale, Directiva atrage atenţia asupra necesităţii creării unor mecanisme concrete şi eficiente prin care să se identifice, cât mai devreme posibil, primele semnale ale unei stări de dificultate care poate să fie financiară sau de altă natură, fiind exemplificată situaţia pierderii unui contract de importanţă crucială".

Aceste mecanisme sunt denumite early warning tools (în limba română, instrumente de avertizare), iar rolul lor este să colecteze date despre antreprenor şi companie, să identifice eventuala zonă de dificultate în care aceştia intră sau sunt în pericol să intre, să îi avertizeze, iar aceştia să aibă acces la asistenţă specializată - în anumite linii gratuită - pentru a adopta soluţiile optime de redresare a afacerii, completează Diana Dobromir.

În România, astfel de mecanisme de avertizare au fost reglementate odată cu transpunerea Directivei de Restructurare în legislaţia internă ca urmare a modificării Legii nr. 85/2014 prin Legea nr. 216/2022.

Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), este instituţia desemnată să implementeze instrumentele de avertizare timpurie, prin următoarele modalităţi:

- crearea, pe paginile de internet ale ANAF şi MAT, a unei secţiuni dedicate informării şi îndrumării cu privire la soluţiile de redresare prevăzute de lege unde pot fi accesate, gratuit, informaţii extinse în domeniul avertizării timpurii, a procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă;

- transmiterea de către ANAF a unor notificări de alertă automată şi electronică prin spaţiul virtual privat (SPV) în legătură cu neexecutarea obligaţiilor către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale de stat sau către bugetul asigurărilor de şomaj; în privinţa obligaţiilor evidenţiate în notificarea de alertă, pot fi accesate şi serviciile de îndrumare şi asistenţă oferite contribuabililor de către ANAF;

- implementarea de către MAT a unei linii telefonice de îndrumare şi asistenţă în domeniul avertizării timpurii, pentru o evaluare generală a afacerii în vederea accesării unor soluţii de redresare;

dezvoltarea în timp a unei componente de asistenţă specializată prin implicarea unor profesionişti cu vastă experienţă în mediul de business la care pot apela antreprenorii pentru a detecta din timp circumstanţele ce ar putea da naştere probabilităţii insolvenţei şi a lua măsurile adecvate pentru a preîntâmpina acest lucru.

Aceste persoane specializate pot fi din rândul experţilor contabili, avocaţilor, auditorilor, practicienilor în insolvenţă, care îşi oferă know-how-ul lor în domeniu pentru a contribui la identificarea problemelor de dificultate cu care se confruntă companiile aflate în impas şi la depăşirea acestora, prin apelarea la mijloacele de prevenire a insolvenţei consacrate prin modificările aduse Legii insolvenţei.

În această direcţie, legislaţia în domeniu face trimitere la mentori care acordă consiliere antreprenorilor în cadrul unui serviciu de voluntariat, pro bono, şi la consultanţi care îşi oferă serviciile în cadrul unei activităţi complexe de consultanţă specializată remunerate.

- instrumente de avertizare timpurie ce pot fi dezvoltate şi de alte entităţi private.

Scopul acestor mecanisme de alertare este ca primul subiect responsabilizat în a detecta starea de dificultate în care se află să fie însuşi debitorul, arată Diana Dobromir. Reprezentantul Muşat & Asociaţii subliniază că, alături de debitor, şi alte entităţi publice sau private pot juca rolul unor avertizori ai dificultăţii, cum ar fi autorităţile fiscale, entităţile bancare sau cele activând în domeniul contabilităţii şi auditului, precum şi alte persoane de specialitate.

România este în curs de implementare a instrumentelor de avertizare reglementate, modificările Legii nr. 85/2014 intrând în vigoare etapizat din iulie 2022, respectiv, iulie 2023.

Comparativ, alte state membre ale Uniunii Europene sunt într-un proces mai avansat de implementare a acestor mecanisme de avertizare - Grecia, de exemplu, a introdus un sistem electronic de avertizare timpurie, supravegheat de "Special Secretariat for Private Debt Administration of Ministry of Finance", conform căruia debitorii sunt clasificaţi în trei categorii de risc - scăzut, mediu, ridicat. Alte state au deja tradiţie pe segmentul avertizării timpurii, sistemele lor de drept fiind centrate pe restructurare şi prevenţie cu mult timp înainte ca Directiva de Restructurare să fie implementată - de exemplu: Franţa avea deja dezvoltat sistemul signaux faibles, printr un start up de stat, sub forma unei platforme ce are la bază inteligenţa artificială şi depistează riscurile societăţilor, acordând acces la rezultatele obţinute anumitor autorităţi ce au ca atribuţii luarea unor măsuri pentru restructurare şi prevenţie; în Italia există o unitate externă specializată, denumită Corporate Crisis Settlement Body, compusă din trei experţi şi prezentă în fiecare cameră de comerţ care analizează situaţia economică a societăţilor ce prezintă semne clare de dificultate; Danemarca are corpuri autonome specializate pentru mentorat.

La nivel european există şi proiectul Early Warning Europe, inspirat după modelul danez, care aduce la un loc instituţii publice şi organizaţii ce oferă asistenţă IMM-urilor în dificultate din Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Polonia şi Spania. Se doreşte extinderea şi către Croaţia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Luxemburg şi Slovenia.

Sursa citată afirmă că semnalele de avertizare timpurie prezintă mai multe avantaje, printre care se numără timpul pentru adoptarea măsurilor corective, reducerea costurilor, conservarea valorii şi îmbunătăţirea şanselor de recuperare, îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii contractuali.

"Rămâne de văzut, în viitor, cum se vor implementa aceste măsuri în România şi în ce măsură se vor dovedi utile pentru redresarea economică a entităţilor relevante. În orice caz, aceste instrumente pot stimula adoptarea procedurilor de prevenţie a insolvenţei raportat, mai ales la gradul ridicat de confidenţialitate al acordului de restructurare şi oarecum discret al concordatului - caracteristici deosebit de importante în condiţiile în care în România stigmatul insolvenţei a sădit în economia noastră o reală cultură de evitare sau chiar de respingere a oricăror relaţii economice cu întreprinderile aflate în această etapă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb