CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A IX-A | STAN TÎRNOVEANU, SENIOR PARTNER ZAMFIRESCU RACOŢI VASILE & PARTNERS: "De puţine ori cei ce controlează activitatea debitorului în insolvenţă înţeleg afacerea"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 16 februarie 2023

"De puţine ori cei ce controlează activitatea debitorului în insolvenţă înţeleg afacerea"

"În insolvenţă, administratorul judiciar are drept decizional"

De puţine ori se întâmplă ca cei care controlează, într-o procedură a insolvenţei, activitatea debitorului înţeleg şi cunosc foarte bine afacerea, şi de puţine ori debitorul înţelege să facă o schimbare a managementului având reprezentarea că ceva nu a mers bine, este de părere Stan Tîrnoveanu, Senior Partner, Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners.

Domnia sa declară că, în procedurile preventive, conform normelor în materie, de principiu, debitorul păstrează controlul asupra activelor sale şi a activităţii comerciale curente, dar nu exclude supravegherea realizată de practicianul în insolvenţă în anumite circumstanţe. În plus, una dintre sarcinile practicianului în domeniul restructurării este preluarea parţială a controlului asupra activelor sau afacerilor debitorului în cursul negocierilor. În cazul debitorului în posesie, reiterează principiul potrivit căruia debitorul păstrează controlul asupra activelor şi a activităţii comerciale curente şi numai în anumite cazuri particulare se numeşte un practician pentru supravegherea activităţii.

Reprezentantul casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners, menţionează că, în caz de insolvenţă, "administrator special este persoana fizică sau juridică desemnată de adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor/membrilor debitorului, împuternicită să le reprezinte interesele în procedură şi, atunci când debitorului i se permite să îşi administreze activitatea, să efectueze, în numele şi pe contul acestuia, actele de administrare necesare; iar supravegherea exercitată de administratorul judiciar, în condiţiile în care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, constă în analiza permanentă a activităţii acestuia, avizarea prealabilă atât a măsurilor care implică patrimonial debitorul, cât şi a celor menite să conducă la restructurarea/reorganizarea acestuia şi urmărirea operaţiunilor efectuate în baza avizului prealabil.

Domnia sa continuă: "După deschiderea procedurii, adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor/membrilor debitorului va desemna, pe cheltuiala acestora, administratorul special. Nu poate fi desemnată ca administrator special o persoană fizică sau juridică ce are şi calitatea de creditor. După deschiderea procedurii şi numirea administratorului special, adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor/membrilor îşi suspendă activitatea şi se va putea întruni, la convocarea administratorului judiciar, în cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege. Administratorul special are următoarele atribuţii: administrează activitatea debitorului, sub supravegherea administratorului judiciar, după confirmarea planului, doar în situaţia în care nu i s-a ridicat debitorului dreptul la administrare".

Stan Tîrnoveanu subliniază că, în procedurile preventive, din punct de vedere juridic, nu există derogări de la dreptul comun, iar managementul afacerii este sub conducerea proprietarilor, în timp ce, în cazul insolvenţei, regula este ridicarea în tot/în parte a dreptului de administrare.

Domnia sa conchide: "Într-o procedură preventivă, rolul administratorului restructurării/concordatar este de monitorizare a activităţii debitorului supus unei proceduri de restructurare/prevenire a insolvenţei şi de informare a creditorilor, iar debitorul îşi desfăşoară activitatea astfel cum o face în mod obişnuit, în limitele impuse însă de planul/acordul de restructurare. În schimb, în cazul insolvenţei, administratorul judiciar are rolul de a supraveghea şi controla procedura, având chiar drept decizional (spre ex. anularea anumitor operaţiuni, denunţarea contractelor etc.)".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. practica insolventei si falimentului lasa mult de dorit

    cel mai adesea sunt beneficii pentru firma de insolventa si paguba pentru debitor si creditori 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb