CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A IX-A | VASILE NEMEŞ, FORMATOR ÎN CADRUL INPPA: "Avem oameni foarte bine pregătiţi să facă business, dar nu avem suficient de mulţi oameni pregătiţi pentru situaţii de dificultate"

S.B.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 16 februarie 2023

"Avem oameni foarte bine pregătiţi să facă business, dar nu avem suficient de mulţi oameni pregătiţi pentru situaţii de dificultate"

România nu duce lipsă de oameni de business, însă suferă de o penurie de oameni pregătiţi să facă faţă unor situaţii de dificultate în afaceri, a afirmat Vasile Nemeş, formator în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.

"În practică am constatat că avem oameni foarte bine pregătiţi să facă business, dar şi faptul că nu avem suficient de mulţi oameni pregătiţi pentru situaţii de dificultate. Când lucrurile nu se desfăşoară aşa cum e firesc, atunci apar tot felul de situaţii neprevăzute şi sigur că, din această perspectivă, pregătirea în domeniu ar trebui începută mai timpuriu, în sensul în care şi în mediul scolastic ar trebui promovate mai mult acest aspecte care ţin de gestionarea dificultăţilor financiare, transpuse, evident, în mediul economic prin proceduri de negociere şi tehnici de negociere în astfel de situaţii, iar in mediul juridic să fie preluate din punct de vedere legislativ" afirmă Nemeş.

Potrivit acestuia, procedura de pre-pack, deşi este prezentată de Comisia Europeană ca fiind ceva nou, este o practică deja existentă în mediul financiar-bancar.

"Legat de procedura de pre-pack, aceasta pare o procedură nouă din punct de vedere legislativ, nu doar în mediul nostru legislative, ci şi în cel european, ea părând a fi de sorginte americană, însă aş vrea să reamintesc că, deşi este recomandată statelor ca fiind ceva nou, ea există din punct de vedere legislativ de foarte mulţi ani, în sistemul financiar-bancar. Este suficient să amintim rezoluţia şi redresările atât în domeniul bancar, cât şi în domeniul asigurărilor, unde avem proceduri similare, anume preluarea activităţii şi a portofoliului", spune acesta.

"Propunerea de directivă a Comisiei Europene vorbeşte de vânzarea întreprinderii. Atât la nivel legislativ, cât şi din punct de vedere al jurisprudenţei, semnificaţia juridică destul de frecventă a întreprinderii este şi cea de activitate, dar şi cea de întreprinzător. Astfel, prima chestiune care va trebui lămurită odată cu implementarea acestei directive, va fi aceea de a stabili ce vindem, afacerea sau activitatea. Pentru a putea fi mai elastici, ar fi bine să promovăm ambele operaţiuni, atât pre-packul companiei, cât şi a activităţii", a adăugat Vasile Nemeş.

De asemenea, Vasile Nemeş este de părere că directiva Comisiei Europene lasă la initiativa statelor dacă poate să fie un pre-pack parţial sau unul total şi că această directivă înclină mai mult către vânzările de afaceri.

"Aş înclina să spun că mesajul pe care ni-l transmite directiva este mai mult o vânzare de afacere, deoarece această procedură, pe lângă faptul că va fi o procedură judiciară, cu participarea practicienilor în insolvenţă, deoarece vorbim de vânzarea unei activităţi a unei întreprinderi, ea se va face şi cu acordul creditorilor, iar, dacă ai în vedere pre-packul companiei, atunci nu poţi să îngrădeşti capacitatea de înstrăinare a participaţiilor pe care le deţin actionarii unei societăţi care urmează a fi supuse acestei proceduri", a conchis Nemeş.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. În acest articol de pe Bursa.ro, Vasile Nemes, formator în cadrul INPPA, vorbește despre importanța pregătirii pentru situațiile de dificultate în ceea ce privește business-ul, mai ales în contextul actual al pandemiei și al crizei economice.

    În opinia mea, acesta este un subiect foarte important și relevant, care ar trebui să fie luat în considerare de toți antreprenorii și oamenii de afaceri. Deși mulți oameni sunt pregătiți să facă afaceri, puțini sunt pregătiți pentru situații dificile, precum cele generate de pandemie sau de alte crize economice. 

    1. Puteti sa ne explicati ce inseamna "pre-pack"? In opinia dumneavoastra.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb