CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A IX-A | SPERANŢA MUNTEANU, MANAGING PARTNER VERIDIO: "Legea nu poate acoperi toate particularităţile economice"

S.B.
Ziarul BURSA #Companii / 16 februarie 2023

"Legea nu poate acoperi toate particularităţile economice"

Legislaţia nu poate acoperi şi nu poate prevedea varietatea de situaţii economice prin care poate să treacă o companie şi, astfel, legea nu poate redresa problemele economice individuale ale unei întreprinderi, afirmă Speranţa Munteanu, Managing Parter Veridio.

"O problemă esenţială de mare rămânere în urmă în maniera aplicării legii ţine de măsura în care procedura are o analiză foarte bine substanţiată - din perspectiva economică - a soluţiei de redresare. Dacă în partea legală avocaţii au rafinat modul de aplicare, fiind unul din cele mai bune, partea economică nu va apărea niciodată în textul de lege. Astfel, modul în care, din punct de vedere economic, o firmă ajunge în dificultate, este o particularitate pentru care legea nu poate aduce soluţii, astfel că sunt câteva puncte din aspectul legal pe care trebuie să le avem ca baza de pornire, una dintre ele fiind evaluarea", afirmă aceasta.

Totodată, Speranţa Munteanu este de părere că, încă din anii "90, România are o problemă legislativă privind evaluarea garanţiilor, acestea fiind făcute strict la valoarea de piaţă, fără a fi luaţi în calcul anumiţi factori de risc: "Noi avem o problemă înca din anii "90 care ne încurcă foarte tare, anume faptul că noi avem evaluarea garanţiilor făcute la valoarea de piaţă. Într-adevăr, în evaluările de garanţii evaluatorul face o evaluare de piaţă dar, ulterior, când evaluarea este preluată de bancă, în analiza proprie, ea este afectată de un număr de indicatori de risc, iar valoarea la care este luată în garanţie este net inferioară, astfel încât să emuleze pe criterii statistice o recuperare rezonabilă dacă acea garanţie ajunge în executare silită, deoarece, din nefericire, cu o garanţie nu poţi să te lauzi cu cât ar valora pe piaţa liberă, ci, pur şi simplu, când un creditor este în poziţia de a face uz de ea, o va executa", afirmă domnia sa.

De asemenea, Speranţa Munteanu este de părere că ministerul Antreprenoriatului trebuie să dezvolte o serie de intrumente de avertizare care să fie la dispoziţia companiilor. Totodată, aceasta consideră că educaţia în domeniu este un factor foarte important, deoarece multe companii decid să se reorganizeze atunci când este deja prea târziu.

"Există o obligaţie a Ministerului Antreprenoriatului să dezvolte un cadru amplu în care pe de o parte să existe o serie de instrumente de avertizare la dispoziţia companiilor - la care acestea să poată apela - şi, pe de altă parte, ministerul mai trebuie să creeze un cadru pentru consultanţi privaţi. Aceste lucruri sunt foarte importante deoarece problema principală a legislaţiei în general este legată de IMM-uri. Pentru IMM-uri, în momentul în care ei vor să se reorganizeze, este deja prea târziu. Pentru a putea să ştie că este prea târziu, IMM-urile ar trebui să nu îşi facă raportările financiare numai pentru nevoie de raportare fiscală ci ar trebui să fie educaţi şi să priceapă anumite raportări de management care, măcar din această perspectivă să le creeze o precauţie. Toate aceste lucruri trebuie educate masiv, deoarece, după 30 de ani, economia noastră încă nu a învăţat aceste lucruri. Consider că acest lucru se poate face doar plecând de la organizaţii profesionale solide prin intermediul specialiştilor din domeniu" a conchis Munteanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb