CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - GHEORGHE PIPEREA: "Teme-te de bail-in, chiar dacă ai sub 100.000 euro în bănci"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 21 februarie 2014

"Teme-te de bail-in, chiar dacă ai sub 100.000 euro în bănci"

Toate persoanele care au depozite în bănci mai mici de 100.000 de euro ar trebui să se teamă de bail-in, în condiţiile în care sistemul românesc de garantare a depozitelor bancare este subcapitalizat, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat: "Deşi, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, în fiecare ţară există un mecanism de salvare a băncilor falimentare, potrivit căruia depozitele de peste 100.000 de euro sunt garantate, la noi, sistemul este subcapitalizat. Nu aş dori să lansez o bombă, dar părerea mea este că toţi cei care au sub 100.000 de euro în bănci, ar trebui să se teamă".

Avocatul a remarcat că Guvernul se grăbeşte să adere la Uniunea Bancară, în contextul în care, din 2015, băncile pot fi salvate cu banii deponenţilor.

Domnul Piperea a subliniat: "Anul trecut, după bail-in-ul din Cipru, când deponenţii s-au trezit, peste noapte, acţionari, UE a spus că este un caz singular de salvare a băncilor. Apoi, la finele anului trecut, Uniunea Europeană a adoptat procedura pentru toate statele membre care aderă la Uniunea Bancară. Ceea ce s-a întâmplat în Cipru s-a repetat şi la o bancă din Spania - Bankia - care a transformat unele depozite în acţiuni. Nu există nicio certitudine că depozitele garantate ale populaţiei nu vor fi utilizate pentru salvarea băncilor".

Avocatul Gheorghe Piperea a subliniat că Germania, care a impus bail-in-ul, vrea să taxeze şi averea bogaţilor. Recent, după cum a precizat domnia sa, în Germania au apărut tot mai multe voci care spun că măsura de confiscare a depozitelor încalcă drepturile omului şi drepturile asupra proprietăţii.

Specialiştii: "Falimentul personal trebuie reglementat"

Ieri, laitmotivul Conferinţei "Codul Insolvenţei", organizată de Ziarul BURSA în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă, a fost falimentul persoanelor fizice, care, în opinia tuturor celor prezenţi la eveniment, ar trebui reglementat, deşi Banca Naţională a României se opune acestui lucru.

Mai mult de 850.000 de persoane fizice sunt în stare de faliment, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a precizat că împrumuturile neperformante ale acestora se reflectă în pierderile băncilor, tot mai mari de la an la an, instituţiile bancare provizionându-şi creditele neperformante.

"În cazul în care ar fi aplicată o lege a falimentului personal, persoanele vizate ar beneficia de o descărcare de datorii, în cazul unui faliment scuzabil", potrivit lui Gheorghe Piperea, care a menţionat: "Presupunând că se întinde pe mai mult de doi ani, chiar dacă se pune în vânzare casa, persoanei respective îi este permis să stea acolo până când reuşeşte să îşi găsească o altă casă, eventual cu chirie, astfel încât să nu fie aruncată în stradă. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar presupune şi o disciplină fiscală, un control, o monitorizare şi o reinserţie socială şi economică".

În aceste condiţii, ar trebui ca toate instituţiile, începând de la bănci şi terminând cu Fondul Monetar Internaţional, să fie interesate de existenţa unei reglementări pentru insolvenţa persoanelor fizice, mai ales în contextul în care, la nivel european, legislaţia prevede că fiecare stat membru trebuie să aibă atât lege pentru insolvenţa persoanelor juridice, cât şi pentru insolvenţa persoanelor fizice.

Avocatul Piperea ne-a declarat: "Cele care pierd în primul rând din acest lucru sunt instituţiile bancare. Falimentul personal este o situaţie de blocaj maxim pentru bănci, care, până la rezolvarea situaţiei, trebuie să-şi creeze provizioane, iar acestea cântăresc din ce în ce mai mult în bilanţul băncilor. În momentul în care se trece la faliment, pierderile pot fi scoase din bilanţul instituţiilor de credit. În ceea ce priveşte persoanele fizice în cauză, în momentul declarării falimentului, li se permite să redevină cetăţeni normali, acum fiind o pierdere pentru economie şi pentru bănci, atrăgând şi consecinţe catastrofale pe plan social şi personal".

Piperea: "Nu cumva Cinteză a apăsat sistemul de panică, acum, că urmează alegeri la BNR?"

Gheorghe Piperea a criticat afirmaţia făcută, zilele trecute, de Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere în cadrul Băncii Naţionale a România (BNR), potrivit căreia o iniţiativă legislativă care ar presupune rambursarea creditelor în valută la cursul din data aprobării împrumutului ar duce în faliment o serie de bănci.

"Ce încearcă să ne spună şeful supravegherii de la BNR - că sistemul bancar este atât de fragil încât ne putem aştepta la falimente doar dacă vor fi restructurate cele în jur de 150.000-200.000 de credite în franci elveţieni la cursul din momentul acordării lor? Nu cumva a apăsat sistemul de panică, acum, că urmează alegeri la BNR?", se întreabă Gheorghe Piperea.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb