CONFERINŢA "EDUCAŢI PENTRU VIAŢĂ": Educaţia practică în liceu, şansa la o integrare rapidă în piaţa muncii

Comunicate de presă / 25 martie 2021

Educaţia practică în liceu, şansa la o integrare rapidă în piaţa muncii

Educaţia practică de la 14 ani, respectiv din prima clasă de liceu, ar trebui introdusă rapid în învăţământul şcolar de stat întrucât modelul este adoptat de şcolile private şi are rezultate benefice. În cadrul conferinţei "Educaţi pentru viaţă" tema centrală a discuţiei s-a axat pe importanţa creării unei generaţii care să se adapteze schimbărilor din piaţa muncii şi să corespundă realităţilor economice prezente şi viitoare, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Astfel, reprezentanţii mediului de afaceri au îmbrăţişat ideea de a se introduce educaţia practică în licee, astfel încât după finalizarea studiilor, elevul să poată primi un certificat de calificare, care să îl ajute în vederea angajării.  

În acest sens, preşedinta Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport a Senatului României, Monica Anisie, susţine nevoia modificărilor de curriculum astfel încât elevii să dobândească competenţe practice, pentru viaţa de zi cu zi. Domnia sa a vorbit în cadrul conferinţei despre nevoia de a susţine învăţământul tehnic şi dual, rută în cadrul căreia elevii pot dobândi o calificare care să le permită integrarea rapidă în muncă, cât şi despre modificările ce trebuie aduse legislaţiei pentru a putea facilita accesul la educaţie practică şi vocaţională de calitate, pentru cât mai mulţi elevi români.

Ca un exemplu de bună practică, Dan Oros, head of marketing Google România, a anunţat în cadrul conferinţei "Educaţi pentru viaţă", oferirea gratuită a peste 1200 de burse, majoritatea acestora fiind alocate pentru femei, în Data Analytics, Project Management, UX şi IT Support, iar certificările sunt recunoscute global de companii de top. 

Directorul executiv Enayati Medical City, Dan Doroftei, a vorbit despre rolul mediului de afaceri care este unul extrem de important în campania de conştientizare şi susţinere prin activităţi de mentorat. Modelul este folosit pe plan internaţional şi are rezultate remarcabile.

"Nu există o reţetă perfectă pentru a insufla abilităţile potrivite tinerilor, însă opţiunile pe care le avem în creşterea acestora sunt extrem de importante. E important ca părinţii să se implice, este important să investim în dezvoltarea educaţiei vocaţionale într-un mod constructiv şi să-i ajutăm pe elevi să înţeleagă timpuriu avantajele reale ale acesteia. La fel de important este să conştientizăm că este absolut necesar să corelăm piaţa muncii cu realităţile economice actuale şi viitoare, iar pentru aceasta trebuie să schimbăm legislaţia şi să adaptăm învăţământul în toate stadiile lui la schimbările care se produc în economie", a concluzionat Cristina Chiriac, ambasador VET. Domnia sa a vorbit, de asemenea, despre definiţia unei meserii care se modifică drastic odată cu schimbările accelerate pe piaţa muncii. "Tot mai mult, o meserie în sensul unei specializări bine definite nu mai este atât de necesară pe cât sunt abilităţile care vor sta la baza oricărei meserii de viitor", a conchis Cristina Chiriac.

Piaţa muncii este în continuă schimbare, iar procesul e accelerat de numeroase motive: economia este puternic transformată de pandemie; apar tehnologii revoluţionare care aduc digitalizarea şi automatizarea în "noul" normal; robotica şi inteligenţa artificială sunt tot mai populare pretutindeni. Cu toate acestea, doar 4% dintre utilizatorii de internet din ţara noastră au urmat un curs autorizat, conform unei analize Google Romania.

"Educaţi pentru viaţă" continuă seria celor 4 dezbateri axate pe nevoia de corelare a pieţei forţei de muncă cu realităţile economice şi importanţa modernizării educaţiei în România. Cea de-a treia dezbatere axată pe "Educaţie financiară" va avea loc în data de 21 aprilie, începând cu ora 11.00. Rezultatele proiectului vor fi diseminate pe scară largă în rândul profesorilor, elevilor, reprezentanţilor mediului de afaceri din România, fiind aduse pe masa autorităţilor spre implementare.

Organizator al evenimentului: ANAA

Parteneri strategici: CONAF, ADAA, Şcoala de business

Partener principal:EM360

Sponsori: Romgaz, EximBank

Parteneri media: Ziarul Bursa, Ziarul News

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb