Atragerea fondurilor europene este o soluţie pentru dezvoltarea sustenabilă a ţării, respectiv pentru creşterea numărului locurilor de muncă, spune domnul Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, adăugând că, potrivit datelor statistice ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în martie 2014, rata şomajului la nivel naţional era de 5,56%, cu 0,27 puncte procentuale mai mică decât în anul anterior. Aceleaşi date arată, conform domniei sale, că rata de ocupare a forţei de muncă în rândul populaţiei cuprinse între 20 şi 64 de ani a fost de 63,9% în 2013, mai mare cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul precedent.
Domnul Iordache a menţionat că gradul de absorbţie a banilor UE prin Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013, este de 28,75%, "în condiţiile în care avem aplicată o corecţie financiară de 25%". Florin Iordache a subliniat: "Gradul de absorbţie este mic, trebuie să facem mai mult ca să atragem aceste fonduri europene".
Domnia sa a precizat: "POSDRU (Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor) urmăreşte dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1,65 milioane de persoane". Florin Iordache a adăugat că acest program nu îşi propune să realizeze un anumit număr de locuri de muncă, ci are în vedere o pregătire adecvată a forţei de muncă astfel încât să corespundă exigenţelor pieţei.
Menţionăm că Fondul Social European (FSE) este instrumentul principal prin care Uniunea Europeană finanţează programe dedicate creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă în statele membre ale UE. FSE finanţează următoarele priorităţi: creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor; creşterea accesului şi a participării pe piaţa muncii; promovarea incluziunii sociale prin lupta împotriva discriminării şi facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele dezavantajate.
Statele membre ale Uniunii Europene au acces la finanţare din FSE în cadrul unei perioade de programare de şapte ani.