CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ "FINANŢAREA INFRASTRUCTURII PRIN MECANISMELE PIEŢEI DE CAPITAL" / ANDRE CAPPON, PARTNER OF THE CBM GROUP, INC.: "Avem nevoie de definirea unei noi clase de active, în domeniul infrastructurii"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2020

Andre Cappon

Andre Cappon

Pentru realizarea proiectelor de infrastructură din ţara noastră este nevoie de definirea unei noi clase de active pe piaţa de capital şi de atragerea banilor de la fondurile de pensii şi din depozitele bancare ale cetăţenilor, a sus-ţinut Andre Cappon, Partner of the CBM Group, Inc., ieri, în cadrul conferinţei internaţionale Infrastructure Finance and Capital Markets organizată în parteneriat de Grupul de presă BURSA şi Bursa de Valori Bucureşti. Domnia sa a spus că, dacă Bursa de Valori Bucureşti şi emitenţii obligaţiunilor vor crea un mediu adecvat, atractiv pentru fondurile de pensii, acestea sunt pregătite să investească în noua categorie de active.

Andre Cappon a afirmat: "Este posibil ca în România să fie lansată o piaţă de obligaţiuni pentru infrastructură şi de obligaţiuni municipale, care ar deveni motorul finanţării proiectelor de infrastructură. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de atragerea economiilor populaţiei şi a fondurilor de pensii, iar rolul Bursei de Valori Bucureşti este esenţial atât cu privire la acest lucru, cât şi cu privire la creşterea economiei ţării".

Domnia sa a prezentat un proiect, în care fondurile de pensii au un rol esenţial, deoarece, pe lângă investiţiile pe care le fac în titlurile de stat, ele ar achiziţiona şi obligaţiuni private care, conform lui Andre Cappon, sunt la fel de sigure precum cele emise de stat, dar au un randament mult mai bun.

Andre Cappon a precizat: "Vorbim despre crearea unei clase de active pentru infrastructură şi de obligaţiuni municipale, de care România are nevoie pentru finanţarea proiectelor de infrastructură în toate domeniile. Obligaţiunile pe care le propunem noi vor avea un rating, o maturitate importantă, vor plăti un preţ de piaţă şi vor fi lichide. Garantarea acestor obligaţiuni de către o companie de asigurare financiară le va aduce un rating mai bun, un acces mai rapid la piaţa de capital şi un randament mai bun. De aceea, recomandăm autorităţilor din România să studieze finanţarea infrastructurii din alte ţări, să dezvolte un cadru juridic şi financiar pentru emitenţii aces-tor obligaţiuni şi pentru cei care inves-tesc în ele, să încurajeze acest tip de obligaţiuni pentru infrastructură. De asemenea, e de preferat sa fie stabilit un rating regional pentru aceste obligaţiuni, care sa fie asigurate financiar de un garant naţional. Ultima etapă ar fi colaborarea cu fondurile globale pentru infrastructură".

În privinţa modului eficient de folosire a economiilor populaţiei în domeniul realizării proiectelor de infrastructură, domnul Cappon a prezentat drept exemplu de bună-practică ceea ce s-a întâmplat în ultimii 70 de ani în SUA. Dacă în anul 1948, cetăţenii îşi ţineau banii acasă sau în proprietăţi imobiliare ori în depozite bancare, începând cu anii 70, s-a remarcat o creştere constantă a economiilor populaţiei în fondurile de investiţii, în fondurile de pensii şi în achiziţionare de obligaţiuni şi active de pe piaţa de capital.

Andre Cappon a arătat: "În numai 70 de ani, peste 50% din economiile cetăţenilor americani se regăsesc în fondurile de pensii şi în fondurile de inves-tiţii, ambele reprezentând o formă superioară în păstrarea banilor. Când o ţară este săracă, cetăţenii păstrează banii cash, îi investesc în imobile - case şi terenuri- sau aur. Într-o ţară emergentă, cetăţenii ţin banii la bancă pe termen scurt sau mediu, dar odată ce se constată o dezvoltare economică, economiile se duc către fondurile de pensii şi către fondurile de investiţii, care oferă randamente mult mai bune decât cele din depozitele bancare. Fondurile de pensii sunt un motor care investeşte pe termen lung, perioadă în care nu se plătesc taxe, iar veniturile rezultate la maturitate sunt mai bune decât orice alt mod de economisire".

Domnia sa a spus că, din păcate, ţara noastră este la începutul acestei evoluţii economice şi că, din 2016 până acum, s-au făcut foarte puţini paşi în această direcţie.

Andre Cappon a precizat: "În SUA, Marea Britanie şi Canada s-au acumulat, din investiţiile pe piaţa de capital, economii ale populaţiei care se ridică la de trei ori valoarea Produsului Intern Brut, fapt care asigură fondurile necesare pentru plata pensiilor. În acest timp, în Europa nu există fonduri suficiente pentru plata pensiilor, iar cu acest lucru se confruntă şi economiile dezvoltate cum sunt cele din Germania şi Franţa. În aceste condiţii, Româ-nia trebuie să facă mai mult pentru ca să ajungă la un nivel de economisire care să îi permită plata pensiilor".

El a menţionat că ar trebui să existe o categorie de obligaţiuni destinate fondurilor de pensii, care să aibă un randament mai bun şi care să fie la fel de sigure ca titlurile de stat, fapt care va duce în timp la creşterea financiară şi economică a ţării noastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb