CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ "FINANŢAREA INFRASTRUCTURII PRIN MECANISMELE PIEŢEI DE CAPITAL" / CĂLIN METEŞ, FRANKLIN TEMPLETON ROMÂNIA: "Este nevoie de o investiţie consistentă în compania Aeroporturi Bucureşti"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2020

Călin Meteş

Călin Meteş

"O modalitate foarte bună de sprijin al pieţei de capital ar fi listarea acestei societăţi"

Când ne referim la infrastructură, ne gândim, în general, la autostrăzi, la infrastructura feroviară, ceea ce, bineînţeles, reprezintă o problemă importantă în ţara noastră, pe care trebuie să o rezolvăm, dar nu trebuie să uităm de celelalte tipuri de investiţii, precum cele în aeroporturi şi porturi, conform domnului Călin Meteş, vicepreşedinte - director executiv al Franklin Templeton România.

Domnia sa subliniază că acest tip de investiţii, în aeroporturi şi porturi, reprezintă un subiect foarte important asupra căruia lucrează foarte mult cei de la Franklin Templeton România.

"Avem un studiu foarte interesant, realizat de Airhelp în urmă cu doi ani, pe un eşantion de circa 40.000 de pasageri din 20 de ţări, care face referire la timpii de aşteptare, la calitatea serviciilor, la experienţa de shopping a călătorilor în aeroporturi", a declarat domnul Meteş, subliniind: "Din 132 de aeroporturi analizate, cel din Bucureşti s-a plasat pe locul 129, ceea ce arată o nevoie foarte mare de îmbunătăţire a experienţei pe care aeroportul o oferă celor care vin în ţară. Până la urmă, aeroportul are primul impact asupra unui străin care vine în Româ-nia".

Conform reprezentantului Franklin Templeton România, este foarte important ca această problemă cu care se confruntă aeroportul Henri Coandă din Bucureşti de câţiva ani să fie rezolvată: "Este nevoie de o investiţie consistentă, ceea ce înseamnă că trebuie să construim un nou terminal foarte curând. Măcar să ne apucăm să-l construim. S-au făcut câţiva paşi în ultima perioadă. În decembrie anul trecut guvernul a emis o hotărâre prin care se deschide posibilitatea realizării de exproprieri în zona aeroportului astfel încât să se construiască acest terminal. E nevoie ca, în perioada următoare, guvernul să aloce sumele necesare exproprierilor, ca ele să se realizeze până la finele anului".

Domnul Meteş a amintit că studiul de fezabilitate privind noul terminal este realizat din 2010, ceea ce înseamnă că trebuie actualizat.

"Pe baza discuţiilor avute cu inves-titorii internaţionali, care sunt foarte deschişi pentru o asemenea investiţie, am văzut că este nevoie de o actualizare a studiului de fezabilitate", a spus Călin Meteş, precizând că toate inves-tiţiile în terminal pot fi realizate prin acces la piaţa de capital. Domnia sa a subliniat: "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti este extrem de atractivă pentru investitorii în equity sau în obligaţiuni. O modalitate foarte bună prin care am sprijini piaţa de capital să se dezvolte, iar ponderea capitalizării bursiere în PIB să crească, ar fi listarea Aeroporturi Bucureşti la BVB. Pentru realizarea acestui lucru avem nevoie de două condiţii esenţiale: să avem stabilitate la nivel de management şi să avem voinţă politică, mai ales că este o companie deţinută majoritar de stat".

Legat de stabilitate, reprezentantul Franklin Templeton România a menţionat că societatea în cauză a avut cinci directori generali în ultimii doi ani. "O companie administrată într-un provizorat continuu e imposibil să meargă în faţa investitorilor şi să genereze încredere şi stabilitate", a declarat Călin Meteş, adăugând: "Chiar dacă va merge în faţa lor şi va reuşi să atragă finanţare, costul plătit de companie este mult mai mare decât dacă aceasta ar aplica principiile de guvernanţă corporativă".

Conform domnului Meteş, chiar în această perioadă compania Aeroporturi Bucureşti are postat pe site-ul său un anunţ privind atragerea de membri în Consiliul de Administraţie. "Speranţa noastră este că acest proces de recrutare se va finaliza în curând şi vom avea o echipă de management stabilă pe patru ani, care să vină cu un plan de management în faţa investitorilor dis-puşi să finanţeze", a afirmat domnia sa, precizând că a doua condiţie pentru listare, cea legată de voinţa politică, presupune ca factorul politic să susţină aceste listări. "Semnalele sunt extrem de pozitive până acum, reprezentanţii guvernului şi-au exprimat pubic dorinţa de a sprijini piaţa de capital, res-pectiv listarea companiilor de stat", a spus Călin Meteş, menţionând: "Ne dorim ca aceste declaraţii şi deziderate să fie aplicate cât mai curând".

În opinia sa, dezvoltarea României, respectiv dezvoltarea noastră ca naţie este dependentă de dezvoltarea pieţei de capital. "Pe termen lung, vom deveni cu toţii mai bogaţi doar crescând ponderea investiţiilor la bursă", a conchis reprezentantul Franklin Templeton România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb