CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ "FINANŢAREA INFRASTRUCTURII PRIN MECANISMELE PIEŢEI DE CAPITAL" / DANIEL FARMACHE, E-INFRA: Stabilitatea legislativă şi de reglementare - condiţie esenţială pentru investiţiile în infrastructură

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2020

Daniel Farmache

Daniel Farmache

Decidenţii politici ar trebui să creeze un cadru legislativ stabil pentru ca mediul investiţional din ţara noastră să devină unul atractiv pentru cetăţeni, pentru persoanele fizice şi juridice care ar dori să investească în proiectele de infrastructură, a afirmat Daniel Farmache, director executiv al grupului E-INFRA, în cadrul conferinţei internaţionale Infrastructure Finance and Capital Markets.

Daniel Farmache a spus: "Investitorii doresc să finanţeze proiecte mari, cum ar fi de exemplu o autostradă. Fonduri există, dar tot ele te penalizează pentru orice problemă cu care se confruntă proiectul, iar acest lucru se vede cel mai bine în costurile de finanţare şi în costurile suportate de clientul final. Dacă sunt probleme legislative, administrative, cu statul de drept, cu corupţia, fondurile de investiţii impun condiţii mai mari de finanţare, care se vor reflecta in costul suportat de clientul final. De aceea mesajul nostru pentru guvern este cel privind stabilitatea legislativă şi de reglementare".

Domnia sa a precizat că, în acest moment, nu există o problemă de finanţare a proiectelor de infrastructură, că există fonduri, indiferent că este vorba despre fonduri europene, despre fonduri de pensii sau despre fondurile de investiţii.

Directorul executiv al E-Infra a arătat: "Există fonduri, inclusiv pe piaţa de capital, la Bursa de Valori Bucureşti, şi sunt convins că putem face mai multă infrastructură în România şi de calitate, fără să ne blocăm în plafoane de îndatorare publică sau de deficit. Iar o investiţie de infrastructură ajunsă la maturitate devine targetul perfect pentru un fond de asigurări, de pensii sau de infrastructură. În acel moment, obiectivul poate fi listat la bursă sau poate fi cumpărat de un fond de infrastructură. Din păcate, deocamdată, in România, nu există proiecte de infrastructură listate la bursă".

În privinţa finanţării în parteneriat public-privat a proiectelor de infrastructură, Daniel Farmache a prezentat ca exemplu de bună-practică proiectul Netcity derulat, în municipiul Bucureşti, de grupul E-Infra, prin care toată infrastructura de cabluri aeriene (de suprafaţă) va fi trecută în subteran. Netcity este un proiect greenfield, care, ajuns la maturitate, va avea o valoare de 250 milioane euro. Până în acest moment, cele cinci companii din cadrul concernului E-Infra - dintre care două sunt de construcţii şi trei de investiţii în infrastructură - au investit un sfert din valoarea pe care proiectul o va atinge la maturitate.

Daniel Farmache a spus: "Am creat infrastructura pentru o investiţie privată. Banii sunt privaţi, se plăteşte o redevenţă la Primăria Capitalei, iar plătitorii sunt operatorii din domeniul comunicaţiilor. Netcity este un reper în privinţa parteneriatului public-privat şi am dori să existe cât mai multe astfel de proiecte".

Prin experienţa acumulată, domnul Farmache a susţinut că un astfel de proiect, pe bani privaţi, poate fi realizat şi pentru modernizarea sistemului de distribuţie a agentului termic din Capitală (schimbarea reţelei de conducte din municipiul Bucureşti). Directorul executiv al E-Infra a menţionat că, în prealabil, este necesar ca Primăria Capitalei şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti să stabilească cadrul legislativ, un mod clar de obţinere a autorizaţiilor necesare pentru realizarea unei astfel de lucrări majore, precum şi costurile pe care le vor suporta atât Municipalitatea cât şi clienţii finali cu privire la randamentul pe care proiectul ajuns la maturitate trebuie să îl ofere investitorilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb