CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital & Resource şi London Brokers: "Investitorii în criptomonede văd diferit activitatea investiţională"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2023

Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital & Resource şi London Brokers: "Investitorii în criptomonede văd diferit activitatea investiţională"

Investitorii în criptomonede văd diferit activitatea investiţională şi au un apetit de risc mai mare faţă de cei care aleg să îşi pună banii în fonduri de investiţii, afirmă Ovidiu Demetrescu, Partener OCD Capital & Resource şi London Brokers.

"Investitorii în cripto au un apetit de risc mult mai mare decât cei care aleg să investească într-un fond de investiţii, deci sunt nişte oameni tineri care au o viaţă în faţă şi se aruncă în luptă şi văd diferit activitatea investiţională, spre deosebire de un investitor care îşi pune banii într-un fond de investiţii. Avantajele în a pune banii într-un fond de investiţii sunt foarte clare: beneficiezi de profesionalism şi structură organizată, disciplinată, pe care ţi-o dă investiţia printr-un astfel de vehicul şi, cumva, poate ai randamente puţin mai mici decât un randament speculativ mare, dar ai o stabilitate pe termen lung a portofoliului", a declarat Ovidiu Demetrescu.

De asemenea, acesta susţine că, deşi se vorbeste despre recesiune, anumite sectoare precum cel al energiei sau al agriculturii şi al industriei alimentare nu vor intra în recesiune datorită creşterii ridicate de pe piaţă, însă atrage atenţia asupra sectorului criptomonedelor, care necesită un consum de energie foarte mare şi care nu are un fundament economic concret, dar are o volatilitate extrem de mare.

"Legat de recesiune sau de creşterea economică, cred în ambele scenarii. Cererea de energie este în creştere constantă, cererea de date este în creştere constantă, cerea de mâncare, de produse agribusiness, alimentare e în creştere şi acestea sunt sectoare care nu vor intra în recesiune decât poate cu nişte erori majore din partea managementului unor companii şi erori izolate care se vor răsfrânge negativ. Pe fond, aceste industrii nu cred că vor intra în recesiune. Poate vom avea recesiune la nivelul altor sectoare economice. Personal, nu cred în sectorul cripto deoarece doar consumul de energie pentru a ţine Bitcoin în viaţă este aproape egal cu consumul de energie al Argentinei. Consumăm această cantitate uriaşă de energie degeaba. Când această clasă de active va avea un fundament, atunci voi crede în ea", a declarat Ovidiu Demetrescu.

În încheiere, Ovidiu Demetrescu a atras atenţia asupra garantării investiţiilor şi a fenomenului de neîncredere în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, cauzat de falimentele Euroins şi City Insurance. Acesta a afirmat că neîncrederea apărută în urma situaţiei din piaţa de asigurări a creat un dezechilibru în acoperirea poliţelor de garanţie, fapt ce poate duce la blocaje în investiţii.

"Vreau să trag un mare semnal de alarmă asupra garantării reale a investiţiilor, mai ales acum când sunt mulţi bani disponibili prin PNRR şi alte mecanisme de finanţare. Mă uit şi sunt foarte conectat la ce se întâmplă în sectorul energetic şi văd că foarte multe proiecte din sectorul energetic aproape că ajung să se împotmolească la capitolul garantare. Această garantare se poate face prin două instrumente, bancar sau prin asigurare. Instrumentul bancar implică nişte colaterale şi necesită un bilanţ foarte puternic al companiei, blocând sume semnificative pe perioade lungi de timp. Sunt foarte puţine companii care au un astfel de bilanţ şi atunci trebuie să recurgă la sistemul de asigurări. În asigurări am avut două falimente majore: Euroins şi City Insurance. City Insurance era una dintre companiile care scriau aceste garanţii. Acest faliment a dat o undă de şoc de neîncredere în rândul reasiguratorilor şi, astfel, nu mai există un echilibru în subscrierea poliţelor de garanţie şi, prin urmare, se produc blocaje", a declarat acesta. Este imperios să găsim mecanismele corecte şi eficiente pentru realizarea acestor forme de garanţii fără de care nu se pot pune în operă proiectele finanţate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai bine deții actiuni direct decât unități de fond.

    O vad cum vad si nebunii viata de zi cu zi!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb