Părerile cu privire la recesiune sunt împărţite, atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii, iar, cu toate că în SUA a fost atinsă o recesiune tehnică în urma a două trimestre de ritm de creştere economică negativ, mai multe domenii de activitate din economie sunt în plină creştere, a declarat Radu Puiu, analist financiar al XTB România, în cadrul conferinţei "Piaţa financiar-bancară".
"Dacă vorbim atât despre Europa, cât şi despre Statele Unite ale Americii, părerile sunt destul de concentrate în două părţi. Pe de o parte sunt cei care consideră că recesiunea va veni până la sfârşitul anului sau poate undeva la începutul anului viitor, iar, dacă din punct de vedere tehnic recesiunea Statelor Unite ale Americii a fost atinsă - pentru că au fost înregistrate două trimestre consecutive de ritm de creştere economică negativ - şi în Europa apare această temere pentru că în zona euro vorbim despre primul trimestru al acestui an care la fel a înregistrat o scădere a economiei de 0,1%, iar dacă vorbim despre estimările pentru al patrulea trimestru al anului trecut, la fel, s-a făcut o ajustare în jos la -0,1%. Prin urmare, vorbim despre scenariul unei recesiuni tehnice" a spus Radu Puiu.
De asemenea, acesta a afirmat că investitorii nu se mai tem atât de mult de inflaţie, ci mai degrabă de problemele economice care au apărut după evenimentele globale din ultimul an şi jumătate, precum majorările de dobânzi care au pus presiune pe creditările mediului investiţional. "Vedem că investitorii nu se mai tem atât de mult de inflaţie, ci mai degrabă de problemele care urmează după tot ce s a întâmplat în ultimul an şi jumătate cu economia, precum majorările de dobândă rezultate de inflaţia mare de anul trecut, care au pus şi mai multă presiune asupra creditării mediului investiţional", a declarat Radu Puiu.
În încheiere, analistul XTB a atras atenţia asupra oportunităţilor pe care dezvoltarea inteligenţei artificiale le poate avea asupra investiţiilor în mediul tehnologic. Cu toate acestea, Radu Puiu susţine că entuziasmul pieţei cu privire la inteligenţa artificială va fi o bună metodă de a filtra companiile care vor profita cu adevărat de pe urma tehnologiei, faţă de cele care vor fi instrumente de speculat.
"Din punct de vedere al oportunităţilor aş menţiona sectorul tehnologic care, chiar dacă poate să pară repetitiv şi chiar dacă în foarte multe cazuri este considerat că a fi supraevaluat, cred că în continuare există perspective datorită entuziasmului cu privire la inteligenţa artificială. Într-adevăr, consider că acest entuziasm este într-o oarecare măsură exagerat şi din acest punct de vedere companiile se vor cerne în cele care vor reuşi să profite în urma acestei oportunităţi şi cele care vor fi pur şi simplu doar nişte companii care au fost instrumente pentru investitorii speculativi", a declarat Radu Puiu.