CONFERINŢA SECURITATEA CIBERNETICĂ | IOANA MANEA, CHIEF INNOVATION OFFICER ARCTIC STREAM: "Atacurile cibernetice au impact mai mare asupra companiilor cu reţele industriale"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 1 februarie 2023

"Atacurile cibernetice au impact mai mare asupra companiilor cu reţele industriale"

Atacurile cibernetice la adresa companiilor cu reţele industriale au un impact mult mai mare, care depăşeşte recompensele de natură financiară şi pierderile băneşti, afirmă Ioana Manea, Chief Innovation Officer în cadrul companiei Arctic Stream, firmă ce este un integrator IT, de sisteme IT cu focus pe securitatea cibernetică.

"Prin companii cu reţele industriale înţelegem orice companie de utilităţi - apă, gaze, electricitate - care are o reţea de distribuţie - reţea operaţională, reţea SCADA -, orice companie de manufacturing, care are o fabrică, are o reţea operaţională sau industrială, orice companie din industria alimentară. Impactul unui atac cibernetic în acest caz este mult mai important. De exemplu compania naţională de apă din statul american Florida a fost atacată, dar problema mai gravă a fost că s-a umblat la compuşii chimici din apa potabilă şi nu suma plătită atacatorilor. Un alt atac care a ţinut prima pagină a ziarelor a fost cel la cea mai mare conductă care transportă benzină în SUA. Atunci când a fost atacată, toată lumea s-a grăbit la staţiile de benzină, a creat forfotă în rândul populaţiei, n-a mai existat benzină, s-a creat panică şi haos. Ultimul exemplu de atac este cel la procesatorul de carne JBS, care s-a confruntat cu un ransomware, care a dus la oprirea producţiei şi a prelucrării cărnii. Drept urmare, consecinţele pot fi grave şi de aceea trebuie să avem proceduri şi tehnologii care să ne ajute în protejarea reţelelor industriale. (...) Reţelele industriale, operaţionale, de proces au fost construite şi gândite cu mulţi ani în urmă ca să funcţioneze pentru mai mulţi ani, fără a se interveni şi fără a se face updateuri de securitate ori fără reînnoirea echipamentelor. În consecinţă, avem de-a face cu echipamente nesecurizate prin design, care nu ne pot proteja de atacurile cibernetice şi de aceea trebuie protejate altfel, mai ales că ele au fost gândite să nu fie conectate la internet şi nici să fie obiectul unui atac cibernetic. Există soluţii de protejare, vorbim despre automatizare, roboţi, despre echipamente cu algoritmi de AI şi machine learning controlate din cloud sau dintr-o platformă care au acces şi la alte sisteme. Lumea de mâine - Industrial Internet Of Things - este de fapt astăzi", a afirmat Ioana Manea.

Ea a precizat că există ransomware-uri specializate pentru diferitele tipuri de fabrici, iar capabilităţile ofensive sunt mai simplu de implementat decât am crede.

"Managementul riscului necesită proceduri, oameni şi cel mai puţin tehnologie. Nu mai este o chestiune dacă veţi fi atacaţi, ci cât de repede aflaţi şi cum vă protejaţi şi care sunt procesele pe care le punem în funcţiune în cazul unui atac. Există trei piloni importanţi pentru a fi mai aproape de a fi protejaţi sau de a şti să reacţionăm cât mai repede. În primul rând avem nevoie de tehnologiile care să ştie să protejeze, să detecteze comportamentul neaşteptat, acele comunicaţii, care nu ar trebui să se întâmple, să fie blocate. Din punct de vedere tehnologic, există foarte mulţi vendori care au o grămadă de soluţii ce pot fi puse în practică şi integrate pentru a scoate rezultate relevante. Al doilea stâlp îl reprezintă procesele. Trebuie să fim pregătiţi cum reacţionăm în cazul unui atac. Cine este sunat primul? Care sunt mecanismele puse în mişcare în cazul unui atac? Se vorbeşte foarte mult despre table-top exercises, adică să avem simulări pentru a şti cum să ne comportam în caz de atac cibernetic. Al treilea pilon, oamenii, este partea cea mai grea. Ei trebuie să fie bine pregătiţi în utilizarea tehnologiilor pentru a obţine cele mai bune rezultate de protecţie", a concluzionat Ioana Manea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb