CONFERINŢA SECURITATEA CIBERNETICĂ Securitatea cibernetică - prioritate pentru orice domeniu de activitate

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 2 februarie 2023

Securitatea cibernetică - prioritate pentru orice domeniu de activitate

Apărarea faţă de atacurile cibernetice trebuie să fie o prioritate pentru orice domeniu de activitate, este una dintre principalele concluzii ale Conferinţei "Securitatea cibernetică", organizată marţi de ziarul BURSA. În plus, este nevoie de stategii, resurse, de o colaborare strânsă între mediul public şi cel privat, inclusiv la nivel internaţional, precum şi de programe educaţionale, pentru întărirea securităţii cibernetice, au subliniat cei prezenţi.

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), spune că industria bancară este cea mai reglementată dintre toate industriile, iar unul din domeniile puternic reglementate este cel al securităţii cibernetice.

"Când a apărut subiectul GDPR, toată Europa a fost foarte apropiată acestui subiect, dar resursele alocate există? Sunt cele 500.000 de IMM din România acoperite din acest punct de vedere? Putem prioritiza în România acest domeniu în mod real? (...) Statele avansate ştiu să colecteze informaţii şi să-şi creeze parteneriate cu industrii care pot fi utile şi pot contribui la securitatea cibernetică. Probabil că aceasta este marea rămânere în urmă faţă de ţările europene. Cunoştinţele, educaţia noastră în acest domeniu, diferenţele culturale nu ne lasă să ne dezvoltăm", a afirmat preşedintele executiv al ARB.

În opinia sa, este nevoie de strategii pentru întărirea securităţii cibernetice: "Noi, ca industrie, avem o strategie pe bune. Am împărţit programul de educaţie financiară în doi piloni - unul de educaţie financiară şi unul de educaţie digitală", a spus Florin Dănescu.

Andrei Niculae, vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), a subliniat că, în prezent, războaiele nu se mai poartă doar cu soldaţi pe câmpul de luptă, ci angrenează şi zona de IT şi comunicaţii.

"Pe măsură ce platformele digitale au o prezenţă din ce în ce mai mare în viaţa noastră, componenta de cyber security trebuie să fie o prioritate", a spus domnia sa. "Întrucât ne confruntăm cu tot mai multe ameninţări în domeniul cyber, securitatea cibernetică este o necesitate din ce în ce mai mare şi mai reală, în contextul actual, în care avem inclusiv agresiuni dincolo de graniţă. Avem parte de ameninţări tot mai dese în acest domeniu, atât în mediul public, cât şi în cel privat. Războaiele nu se mai poartă doar cu soldaţi pe câmpul de luptă, ci, acum, acestea sunt de tip hibrid, angrenând atât elemente conveţionale, cât şi elemente IT şi de comunicaţii".

Maria-Manuela Catrina, Adjunct al Directorului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, este de părere că în prezent ne confruntăm cu un stol de "Lebede Negre", în ceea ce priveşte securitatea cibernetică.

"Sunt cinci provocări, cinci lucruri pe care putem să le facem şi zece întrebări la care să răspundem împreună. În ceea ce priveşte provocările, în acest moment probabil că nu ne confruntăm cu o Lebădă Neagră, ci cu un stol de Lebede Negre. Iar prima este într-adevăr războiul din Ucraina şi atacurile cibernetice care se circumscriu acestui război, fără ca ele să vină neapărat din partea actorilor care iau parte la acel război", a afirmat domnia sa.

Cătălin Zetu, şeful Biroului de Investigare a Infracţiunilor împotriva sistemelor informatice din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), spune că, în ultimii doi ani a existat un răspuns mult mai coerent şi concret din partea autorităţilor în privinţa fenomenului ransomware.

"Autorităţile care aplică legea au avut şi au dezvoltat tehnici investigative care permit destructurarea tot mai multor grupări implicate în distribuţia şi crearea de aplicaţii ransomware. Cel mai recent exemplu în acest sens este cel al destructurării familiei de ransomware denumită HIVE, care a avut numeroase victime şi la nivel naţional. Poliţia Română a fost parte din grupul internaţional de investigaţie, sprijinind anihilarea infrastructurii IT folosită de această aplicaţie maliţioasă", spune Cătălin Zetu.

Conform domniei sale, ransomware-ul continuă să fie o ameninţare de top. "În cazul infectării cu un astfel de software rău intenţionat, pierderile sunt extrem de mari pentru o companie: datele îi sunt criptate, activitatea comercială sau profesională poate fi întreruptă o perioadă lungă de timp, iar răscumpărarea cerută pentru recăpătarea sau decriptarea datelor poate fi extrem de costisitoare", a afirmat Cătălin Zetu.

Conferinţa "Securitatea cibernetică" organizată marţi de ziarul BURSA a adus laolaltă autorităţi şi specialişti în cibernetică din diferite zone. Între subiectele dezbătute s-au numărat "Provocările şi riscurile cibernetice în actualul context global generat de războiul din Ucraina şi de expansiunea tehnologică a Chinei", "Vulnerabilităţile ascunse de securitate" sau "Strategiile companiilor din domeniu pentru prevenirea atacurilor cyber".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atentie la emailurile false de la "Netflix." prin care se cere actualizarea cardului de credit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb