Întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră pot beneficia de credite de dezvoltare de la EximBank de până la 1,5 milioane de euro (echivalentul în ei) pentru proiecte de investiţii, pe o perioadă de până la 10 ani, a declarat Corina Vulpeş, directorul Direcţiei Relaţii Financiare Interne şi Internaţionale din cadrul băncii.
Domnia sa a precizat că IMM-urile mai pot obţine şi credite pentru capital de lucru, destinat finanţării activităţii curente, cu o valoare de până la 300.000 EUR (echivalent în lei), perioada de creditare fiind de până la un an. Corina Vulpeş susţine că EximBank oferă, din luna octombrie, o facilitate de asigurare pentru exportatorii români, ca urmare a producerii unor riscuri comerciale şi politice pe piaţa Uniunii Europene.
Reprezentantul EximBank arată că exportatorii pot solicita asigurări de credite de export în baza schemei, indiferent de sectorul de activitate, cu excepţia exporturilor de bunuri menţionate în Lista mărfurilor de export, care nu pot beneficia de instrumente de susţinere a comerţului exterior, derulate prin EximBank.
Domnia sa a precizat: "Beneficiarii acestei asigurări pot fi IMM-urile cu o cifră anuală de afaceri la export mai mică de două milioane de euro, precum şi exportatorii (IMM-uri şi companii mari) care realizează livrări către un singur debitor, în cazul în care perioada de expunere la risc este mai mare de 181 de zile, fără a depăşi, însă, doi ani".
Corina Vulpeş a mai spus că IMM-urile pot obţine şi credite pentru domenii prioritare: "Acestea acoperă nevoile de finanţare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii sau de dezvoltare regională, pentru susţinerea activităţilor de cercetare-dezvoltare şi de protecţie a mediului sau pentru ocuparea şi formarea personalului". Doamna Vulpeş subliniază că valoarea finanţării, în acest caz, este de până la 1,5 milioane euro (echivalentul în lei), perioada de creditare fiind de până la zece ani.