CONFERINŢELE BURSA - DREPTUL AFACERILOR 2010 Avocaţii au dezbătut integrarea dreptului comercial în noul Cod Civil

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 19 aprilie 2010

Avocaţii au dezbătut integrarea dreptului comercial în noul Cod Civil

Conferinţa "Dreptul Afacerilor 2010 - Integrarea Dreptului comercial în Codul Civil", organizată în perioada 16-17 aprilie, de către Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, SCA Piperea & Asociaţii şi Grupul de Presă BURSA, a avut ca teme integrarea dreptului comercial în Codul Civil, noua concepţie a Fiscului român de a aplica retroactiv TVA pentru tranzacţii imobiliare şi noua lege a concordatului preventiv.

Cei 350 de participanţi au discutat despre faptul că noul Cod Civil, în ansamblu, are vocaţia de a antrena schimbări radicale atât în spaţiul academic al cursurilor, tratatelor şi monografiilor juridice, cât şi în lumea afacerilor. Cea mai profundă modificare va fi dată de noua concepţie a Codului Civil de integrare a raporturilor juridice comerciale şi de afaceri în corpul legii civile. Acest lucru înseamnă finalul dualismului drept comercial - drept civil şi începutul unei doctrine moniste, a unui drept privat unitar.

Noua lege a Concordatului, apărută în 2009, anul instalării şi acutizării crizei economice în România, va antrena maturizarea relaţiilor de afaceri, prin reclădirea încrederii între parteneri, cu consecinţa opririi valului de insolvenţe care a lovit economia anul trecut.

Fiscul român, care a tolerat multă vreme tranzacţiile imobiliare fără TVA, sub justificarea că acestea aduceau indirect multe alte venituri la buget, s-a răzgândit la finele anului trecut, declanşând controale fiscale.

În urma acestor controale, Fiscul a obligat orice persoană care, în 2004-2008, a efectuat tranzacţii cu imobile în valoare de mai mult de 35.000 de euro, să plătească retroactiv TVA. Discuţiile s-au centrat şi asupra problemei dacă această atitudine este legală sau nu şi dacă este sau nu compatibilă cu principiile CEDO.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că spera ca noul Cod Civil să reglementeze şi tranzacţiile cu valori mobiliare, domeniu care se bucură, în prezent, numai de reglementări secundare. Domnia sa a subliniat că speră ca această lacună să dispară prin elaborarea Legii de aplicare a noului Cod Civil.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei prezenţi la eveniment au precizat că proiectul de lege de aplicare a noului Cod Civil va fi gata în curând, pentru a fi supus dezbaterii publice. Acest proiect va intra spre aprobare în Parlament la jumătatea acestui an.

În plus, noul Cod Civil reglementează, în premieră, contractele bancare. Lucian Bercea, specialist în drept bancar şi conferenţiar universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, a subliniat că reglementarea contractelor bancare are o poziţie marginală în noul Cod Civil. Domnia sa a subliniat, însă, că există nenumărate inconsecvenţe la nivelul reglementărilor contractelor de credit şi a depozitelor bancare. Aceste deficienţe de reglementare ar putea fi reparate prin legea de aplicare a prevederilor noului Cod Civil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb