Confiscarea pensiilor din Pilonul 2 este doar o chestiune de timp

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2022

Călin Rechea

În urmă cu circa 10 ani am fost căutat la telefon de un redactor de la Radio România pentru o analiză în direct a ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia.

Pe fondul creşterii accelerate a datoriilor publice, guvernele celor două ţări au anunţat naţionalizarea totală sau parţială a fondurilor de pensii din Pilonul 2. În cazul Ungariei, statul a preluat atât portofoliile de acţiuni cât şi cele de obligaţiuni de stat ale fondurilor de pensii. În Polonia s-a "optat" doar pentru confiscarea portofoliilor de obligaţiuni guvernamentale, în condiţiile în care a fost depăşită limita constituţională a datoriei publice, de 55% din PIB.

Confiscarea obligaţiunilor guvernamentale reprezintă, pur şi simplu, ştergerea unei părţi a datoriei publice, care ar trebui interpretată ca default suveran. În cazul Poloniei şi Ungariei nu s-a întâmplat acest lucru şi nici nu au existat proteste ale "democraţiilor" din UE sau ale Comisiei Europene cu privire la naţionalizarea proprietăţii private a cetăţenilor din două state ale Uniunii.

Atunci am fost întrebat dacă acest lucru se poate întâmpla şi la noi, iar răspunsul a fost negativ, dar nu din cauza vreunei încrederi "oarbe" în virtutea şi dedicarea autorităţilor româneşti. Motivul simplu a fost că sumele acumulate în portofoliile fondurilor de pensii din Pilonul 2 erau nesemnificative prin raportare la datoria publică.

Acum nu mai sunt nesemnificative, în condiţiile în care datoria publică a crescut exploziv, pe fondul incompetenţei şi iresponsabilităţii autorităţilor fiscale şi monetare ale statului.

De fapt, creşterea datoriei publice a fost aşa de mare încât dinamica relativă a Produsului Intern Brut, sursa de plată, a devenit aproape nesemnificativă (vezi graficul 1).

Confiscarea pensiilor din Pilonul 2 este doar o chestiune de timp

Divergenţa dintre creşterea datoriei publice şi a Produsului Intern Brut s-a accentuat dramatic după 2008. Datele Ministerului de Finanţe arată că datoria publică a crescut de circa 1.150 de ori în 2021 faţă de 1995, în condiţiile în care PIB-ul nominal a crescut de circa 155 de ori. Din 2008, PIB-ul nominal a crescut de circa 2 ori, în timp ce datoria publică a crescut de aproape 9 ori. O astfel de evoluţie este clar nesustenabilă.

Problema a fost amplificată puternic şi de menţinerea dobânzii de politică monetară la un nivel extrem de redus pentru o perioadă relativ îndelungată, într-o perioadă în care economia ţării noastre înregistra cele cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană.

Cum nimeni din conducerea statului nu pare interesat de "rectificarea" acestei probleme, care are potenţialul de a deveni existenţială pentru ţara noastră, se va apela, probabil, la soluţia cea mai simplă, adică la crearea unui "spaţiu fiscal" suplimentar prin ştergerea unei părţi a datoriei publice.

Acum valoarea nominală a obligaţiunilor guvernamentale deţinute de fondurile de pensii din Pilonul 2 este suficient de mare pentru a permite reducerea cu câteva puncte procentuale a datoriei publice raportate la PIB.

La începutul anului 2012, valoarea totală a activelor deţinute de administratorii de pensii din Pilonul 2 era de circa 6,7 miliarde de lei, iar valoarea nominală a obligaţiunilor guvernamentale de circa 4,5 miliarde. Ultimele date de la ASF, din iunie 2022, arată o valoare totală a activelor de 87,4 miliarde de lei şi o valoare de 51,6 miliarde a portofoliului de titluri de stat (vezi graficul 2).

Confiscarea pensiilor din Pilonul 2 este doar o chestiune de timp

Portofoliul de titluri de stat a înregistrat o valoare maximă de 54,47 miliarde de lei în ianuarie 2022, iar declinul a fost determinat de creşterea masivă a dobânzilor pentru titlurile de stat, care conduce la scăderea valorii lor de piaţă.

Fostul ministru Claudiu Năsui a declarat recent că Ministerul de Finanţe pregăteşte un plan de naţionalizare a Pilonului 2 de pensii. Planul ar avea mai multe etape, de la eliminarea contribuţiei lunare către fondurile de pensii administrate privat, până la scoaterea de pe piaţă a firmelor care le administrează şi înlocuirea lor cu un administrator public unic.

După cum se spune, nu trebuie să crezi nimic până când nu este negat în mod oficial, iar oficialii Ministerului de Finanţe au făcut tocmai acest lucru la scurt timp după declaraţiile fostului ministru.

Care ar fi efectul confiscării portofoliilor de titluri de stat ale fondurilor de pensii din Pilonul 2? Conform datelor oficiale de la ASF, valoarea de piaţă a acestora era de 52,7 miliarde de lei în luna mai 2022, în condiţiile în care datoria publică era de 614,4 miliarde de lei, conform metodologiei UE aplicate de Ministerul de Finanţe. Ponderea datoriei publice în PIB a fost de 50%.

Dacă se elimină titlurile de stat deţinute de fondurile de pensii din Pilonul 2, datoria publică de reduce până la 561,6 miliarde de lei, respectiv 45,7% din PIB-ul estimat pentru 2022.

Bineînţeles că naţionalizarea fondurilor de pensii private nu va conduce la trecerea datoriei publice pe o traiectorie sustenabilă, aşa cum o demonstrează şi situaţia din Polonia sau Ungaria. Acolo a fost nevoie de circa doi ani pentru ca raportul dintre datoria publică şi PIB să revină la nivelul dinaintea confiscării titlurilor de stat. Evoluţia era de aşteptat, în condiţiile în care nu au fost abordate adevăratele cauze ale creşterii gradului de îndatorare.

La fel se va întâmpla şi la noi. Confiscarea titlurilor de stat deţinute în cadrul Pilonului 2 va reprezenta recunoaşterea oficială a falimentului statului român, indiferent de justificările oficiale.

Dar totul va fi bine. Apelurile la sentimentul patriotic vor face minuni în faţa unor cetăţeni trecuţi dincolo de culmile disperării şi va face uitate foamea şi frigul care ni se pregăteşte.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Pariu ca nu se va intampla asa?

    1. Interesant, comentarii care se refera strict la grafice nu aunt acceptate, poate strica mesajul dorit? Sau poate ca se refera la niste partide dragi sufletelelor ce salajuesc pe acest site....

    PSD istii dau de mult târcoale Pilonului 2 de pensii! Ăștia au distrus tot ce mergea bine in tara asta!

    1. Da-mi voie sa te corectez:

      Astia au facut ca nimic sa nu mearga bine in tara asta (ca sa distruga ceva, ar trebui ca in prealabil sa construiasca ceva, ceea ce nu a fost cazul PSDului). 

      Partidul lui Iliescu (FSN-ul) si tot ceea ce a derivat din el (PSD-ul si PD-ul) a capusat Romania, i-a incetinit dezvoltarea si i-a distrus viitorul. 

      Mai nou, citesc ca sunt necesare cresteri salariale in sectorul bugetar pentru ca inflatia a erodat puterea de cumparare, dar nimeni nu a scris despre cresterile salariale uriase din sectorul bugetar din timpul guvernelor Dragnea, cand inflatia era la minime istorice.. 

      Corect ar fi sa comparam cresterile de salarii din sectorul bugetar cu cele din sectorul privat si cu inflatia, de la instalarea primului guvern Dragnea (condus de ilustra nulitate Grindeanu) si pana acum, inainte de a le plange de mila bugetarilor.

      Dealtfel, o buna parte a inflatiei actuale isi are radacinile in risipa de bani din acea perioada trista purtand marca PSD. 

      Oare cum poți afirma ONEST că "o buna parte a inflatiei actuale isi are radacinile in risipa de bani din acea perioada trista purtand marca PSD"???

      Inflația, uriașă, de anul trecut era 100% generată de liberalizarea prețurilor la energie/gaz - aplică de Plăvan, PNL, USR care-au eliminat plafonarea impusă de Dragnea. Spre deosebire de tine, care habar n-aveai pe ce lume trăiești, Dragnea și ăia din jurul lui se pare că știau ei ce urmează să se-ntâmple ca atare au plafonat prețurile la energie în încercarea de a salva fundul omului de rând. 

      Inflația uriașă de anul ăsta are 60% legătură cu liberalizarea prețurilor la energie/gaz (care au EXPLODAT și comparativ cu anul trecut, cu toate că anul trecut EXPLODASERĂ comparativ cu perioada plafonată a lui Drangea). Restul 40% are legătură cu cotațiile internaționale ale materiilor prime (petrol, fier, oțel, mâncare, etc) și cu devalorizarea mamut a EURUSD (14%) ceea a făcut ca UE, inclusiv România, să IMPORTE inflație. 

      Faptul că oamenii au fost spălați pe creier cu "Dragnia cel rău" dovedește doar analfabetismul economic al celor care credeau prostiile respective în condițiile în care în perioada respectivă: veniturile creșteau vertiginos, datoria publică SCĂDEA, taxarea începea să se întindă nu doar asupra omului de rând cât și asupra multinaționalelor (ca într-un stat normal care se respectă), deficitul fondului de pensii scădea la minimul ultimilor 15 ani iar unele probleme din sistemul medical erau estompate prin aducerea veniturilor la un palier normal. 

      De acord că PSD-ul s-a transformat, după eliminarea lui Dragnea, într-un partid de 2 lei însă dacă e să te uiți istoric, în ultimii 30 de ani, de fiecare dată catastrofa economică a fost generată de guvernările imbecile "dă driapta". În timpul CDR datoria a crescut de la 5->20% PIB. Apoi PSD-ul și Tăriceanu au scăzut-o la 14%. Apoi "driapta" băsistă a crescut-o de la 14->40% PIB. Apoi Dragnea a scăzut-o la 35% PIB. Apoi au venit ticăloșii Plăvan + PNL + USR care au urcat datoria de la 35->50% PIB. 

      Pentru ca atunci majorarile salariale din sectorul bugetar au fost uriase si fara acoperire in productivitate. La asta adauga angajarile de personal fara numar din sectorul bugetar si obtii reteta pentru inflatie. Ulterior a venit scumpirea energiei care a accentuat inflatia amorsata deja de risipa guvernelor Dragnea.

      Se castiga bine in politica. Dragnea ii dadea lui fiu-sau 25000 Euro pe luna, bani de "buzunar".

      NU ENERGIA SCUMPESTE PRETUL / INFLATIA!!!

      PretulENERGIE pe gob va URMARI ISTORIC EXPLOZIA M-urilor (masei monetare) din piata. 

      In cazul in care nu ai observat M-urile se duceau pe negativ inainte de "covid" paralel cu pretul "energiei" atat cotat cat si in termeni reali. 

      Era bine energie cu pret negativ in 2019-2020? si cu randamente nominale explozive la multe corporatii /companii /guverne? 

      Era bine! dar "Teapa" nu tine mult! 

      Plus ca avem China ce a dat cel mai mare soc de cerere pe Glob! cu mult inainte de "rusia si ucraina"! Soc de Cerere Pozitiva exagerata! China a Ridicat Global pretul! Ea a supralicitat la energie si mancare!!! 

      "cand anunta comenturi cretine atentie se da soc la energie si pe urma discutii si speculatii uraniu /energie nucleara" -- eram luat in ras. 

      Acum toti discuta "public" despre energia nucleara (vezi Germania). 

      Cand am anuntat ca Germania urmeaza sa sufere soc pe "productie" cu mult inainte de evenimentul "rus". 

      Analiza datelor din piata arata ce tre sa se intample!! 

      Se dau socuri succesive pe europa de saltare din "deflatii" in multe regiun cu pretul "distrugerii" capacitatilor vechi de productie /productivitate! -numai asa se poate plati nominal in sus "datoriile"!!! din sistem (sau atenua) 

      s c cret 

    De pensiile speciale nu se mai aminteste nimic? Cu promisiuni despre micsorarea pensiilor speciale au casigat pnl-istii ultimele alegeri.

    1. Se opune PSD ul in culise.

    acesta e un articol interesant, multumesc d-le Calin!

    cateva opinii: Nu e ceva sigur , dar dau ca foarte probabila aceasta situatie (confiscarea pilonului 2 si potential gasirea cadrului legislativ pentru confiscarea si a pilonului 3 sau 4...stiu, stiu! E o magarie ce am zis de pilonii 3 si 4... incalcarea proprietatii private, ingerinte ale statului intr-un contract direct intre doua parti private , etc...e imposibil dom'le etc... stiu drept comercial...dar uite ca poate fi posibil orice in conditii de criza majora).  

    precizari: daca si cand se va intampla asa ceva, clasele de active vor fi tratate diferit. In primul rand depozitele de cash , desigur vor fi marea bucurie a celui ce va confisca acele active. In al doilea rand titlurile de stat (sau orice alta forma de imprumut catre vreo autoritate locala de stat) NU VOR FI LICHIDATE din motive ce tin de evaluarea la piata a instrumentelor de datorie (ar creste brusc dobanzile , deci ar scadea valoarea nominala a acelor instrumente). In al treilea rand principala tinta de lichidare (pentru cash, pe fondul unei situatii crunt deficitare) vor fi cealalta clasa mare de active care a ramas: ACTIUNILE.

    De implicatiile asupra bursei va dati seama si singuri ...  

    Excelent articol!perfect adevarat si intradevar inevitabil la ce vremuri vin.

    Tovarasi, confiscarea proprietatii private, in speta a banilor mei s-a facut din momentul in care mi-au stabilit contributie obligatorie ( si in procent obligatoriu) la o forma de pensie ( ca acesti bani sunt jefuiti de hoti angati la stat sau de hoti privati, deja nu ma mai intereseaza). Numai cei foarte norocosi vedeau vreu sfant de la pilonul II. In mod normal, cine nu e in stare sa-si gestioneze viitorul ar trebui sa fie liber sa faca ce vrea cu banii lui, la fel si cei care sunt in stare....

    1. Cred ca nu iti este clar ce inseamna privat ... nu ti s-a confiscat nimic, dimpotriva, ti s-a dat. Procentul ala pe care il depui in fiecare luna e in contul tau, pe numele tau. Ce ai acum de la stat nu e al tau, platesti contributia intr-un cont din care sunt platite pensiile actuale, ale pensionariilor de astazi. Cand vei ajunge la pensie, trebuie sa te rogi sa fie altii care sa iti plateasca pensia (ceea ce e cam putin probabil ca lumea pleaca din tara) sau vei ajunge cu mana intinsa la stat, adica sa iti plateasca pensia din taxele si impozitele platite de companii.

      Banii care mi se confisca de stat si sunt virati la hotii privati nu imi apartin. Daca-mi apartineau erau la mine in cont. Daca eu maine crap de foame ma uit in cont si iau de acolo. IN contul lu' pitonul 2 se uita hotul care are puterea si isi schimba Lamborghiniul din comisionul pe care mi-l ia tot fortat. Daca printr-un miracol ajung la varsta pensionarii ( care creste mereu, ca hotul nu e prost sa mai dea drumul la bani) atunci hotul privat o sa-mi dea inapoi banii mei minus comisioanele furate si minus pierderea care va fi la vanzarea de active ca sa se lichidizeze si sa-mi plateasca. Daca cumva nu mai prind varsta de pensionare, hotul privat imi zice merci pe banii care-i raman. Cu hotul angajat la stat e acelasi lucru, dar macar astia se mai rotesc. Ptr mine cel mai simplu ar fi sa ma lase in pace si sa nu ma mai jefuiasca. Sunt in stare sa ma chivernisesc singur, nu ma nevoie de hoti care sa aiba grija de mine la batrenete

      Stimate domn, daca puneti eticheta de hot la toata lumea, fara nici o dovada sau argumentatie logica cred ca v-ati ratacit pe in site financiar. Sunt sigur ca o sa gasiti destule locuri pe internet pentru teoriile conspirationiste pentru ca argumentele financiers sau logice nu va sunt utile.

    1. Pilonul I de pensii, cu grave inechitati sociale, cu deficit structural cronic, suprapus pe dinamica scaderii demografice ireversibile, va deveni in curand nesustenabil, in conditiile in care va trebui sa suporte o crestere destul de brusca a numarului de pensionari din generatia decreteilor. Cel mai probabil, se va transforma intr-un fond de asistenta sociala, fara nici o legatura cu principiul contributivitatii. Conceptul de "pensionar" va disparea.

    2. Pilonul II de pensii, menit initial sa completeze pensia din Pilonul I, e o arma politica ce nu poate fi utilizata decat o singura data, prin nationalizare. Cel mai probabil, comunistii pesedisti o vor folosi sa castige alegeri, cand nu vor mai avea ce masuri populiste sa ofere electoratului lor. (sunt destui posti care spun ca banii lor din contributia la Pilonul II sunt confiscati de capitalistii verosi) 

    3. Piloanele 3 si 4 sunt niste simple amageli.

    Concluzie: Noi astia, de comentam despre pensii, trebuie sa muncim pana ajungem la locul acela linistit, cu verdeata, pentru ca doar "arbeit macht frei" .... 

    1. comentariu de mare, mare valoare!

      bravo!

      ai aplauzele mele!  

      + 10.

      Nota. 

      P2 trebuia sa inlocuiasca in timp p1 care devenea fond social, vad ca ai schimbat discursul in "suplimentare" la fondul social; p2 sunt un business nesperat pt cativa administratori care au luat comisioane uriase pt mai nimic; deruta a fost prin "pensii"! In fapt, ti se strange un fond pe care ti-l pune in brate si ti se ureaza viata lunga, numai sa ai cu ce, oricum e rau si legea e proasta

      daca nu-ti mai strangeau fondul ala, era foarte ok. De fapt, fondul il strang ptr ei...

    Bun articol.Inevitabil acolo vom ajunge.Dar va fi doar o forma de delirium tremens al alcoolicului.Vom merge mai departe cu bautura.Chiar nu stiu cum putem iesi din asta.Nimeni din spatiul public nu are interes sa spuna ceva.Dupa natalitatea catastrofala, este cea mai mare problema a Romaniei.

    Confiscarea e imposibila, ar trebui sa modifice Constituția întâi...nu suntem, totuși, Rusia sau Mali...

    Vor schimba administratorii, ca în Polonia, adică vin politruci și mai habarnisti...chiar și așa, normele de risc management nu pot fi schimbate fără legi primare, adică politrucii nu pot "investi" nici ei banii din P2 în comuna prietenului primar... 

    1. cred ca nu stii cat de flexibile pot deveni legile fundamentale ale tarii in momente de criza extrem de mare, generationala!

      urmeaza surprize!  

    eu nu inteleg cum poate ca statul sa fure banii aflati nominal pe numele unor cetateni. Nu de asta Statul a trebuit sa faca retrocedari, ca sa dea inapoi ce a confiscat?

    Si atunci chiar daca membrii numiti de putere in CCR ar spune confiscarea e constitutionala, romanii nu ar castiga la Haga pensiile confiscate? 

    1. Ce întrebări :))

      Occidentul cum a fost în stare să confiște activele Băncii Centrale Ruse? 

      Occidentul cum a fost în stare să confiște activele unor cetățeni ruși? 

      Canada cum a fost în stare să blocheze conturile ălora care prostestau în februarie? Inclusiv conturile unora care n-au protestat dar au donat chiar și 10 dolari pentru protestatari???

      Rușii cum au fost în stare să "rechiziționeze" centrala nucleară de la Zaporojie? 

      si vechilii din colonie au pus jendarii pe bietii oameni dinn Pungesti, doar ptr ca stateau in calea profitului unor smecheri bazati. Populimea e dezinteresata atat timp cat i se intampla altuia si cat are bere la pet si mici cu amoniac.

    In noua filozofie economica, promovata de Davos, pensia e vazuta pe viitor ca o forma de ajutor social, de venit minim de supravietuire.

    De ce? Pentru ca e neverosimil sa crezi ca, in epoca robotilor si a AI, va ajunge cineva sa se pensioneze la 65-70 de ani, iesirea din campul muncii, fara pensie petrecandu-se mult mai repede si mai abrupt, pe la 50 de ani cel tarziu. 

    1. de acord cu tine.

      tocmai de aceea capata mult sens ce am comentat la alt articol acum cateva zile... ziceam acolo sa nu va bazati pe nici un fel de pensie de nici o culoare.  

      sa va bazati doar pe ce economisiti si strangeti si investiti voi si atat.  

      activele voastre imobiliare si mobiliare sa fie lucrul pe care vi-l dezvoltati cel mai mult, voi fiind administratorii a ceea ce aveti, nu altii!  

      restul e praf in vant , promisiune goala.  

      totul e praf, nu numai viitoarele pensii. Cum sa te bazezi pe activele imobiliare, ca alea ti le rezolva imediat prin confiscare ( daca nu le plac ochii tai) sau prin impozitare cum deja au inceput? La fel si investitiile, sunt praf, fum! Singura certitudine este grupul de solidaritate, daca il ai: copii( obligatoriu), rude, prieteni. Dar din aia care stiu pe ce planeta traiesc, Si ce vremuri traiesc. Ca ordinea publica actuala va deveni un vis in scurt timp.

      "prin impozitare cum deja au inceput?"

      la ce procent infernal de proprietari e in Romania sa vad eu politicienii pana unde vor sari parleazul cu taxele fara sa ii incendieze oamenii de bine!  

      toti romanii sunt chemti sa se alature celor mai multi dintre noi : proprietarii!  

      daca suntem dispersati statul ataca mai usor!  

      Fii proprietar, romane!  

    Nu e vorba de nici o confiscare! Statul a dat banii sai pe mana unor privati pentru ca aceastia sa incaseze comisioane iar poi sa cumpere datorie de stat (adica au returnat statului banii primiti gratis de la acesta!)

    Toata "combinatia" asta este doar o "invarteala" de bani care nu produce decat costuri pentru populatie si castiguri unii.

    Cine vrea sa "pacaneasca" pe bursa are pilonul 3, 4 si multe alte fonduri. 

    1. Nu statul a dat banii pe mana privatilor, NOI in calitate de angajati contribuim la pilonul NOSTRU II, practic ne fura % din toate salariile contribuite pana acum. Bursa nu este o "pacanea" in care se distribuie aleatoriu premii, este un loc in care companiile care PRODUC fac PROFIT si il impart procentual cu actionarii lor.

      In pilon 2 sunt bani publici ( luati din pilon1) dati in adminisrare privata. Prin cedarea unei parti din pilon 1 catre pilon 2 se creeaza deficit pilon 1. Statul se imprumuta cu dobanzi mult mai mari decat randamentul obtinut de adm.privati pt.acopetirea deficitului pilon 1. Oare e corect? Adica dai dinntr un buget care oricum e insuficient ca sa te imprumuti apoi sa acoperi. ce cedezi. Suma medie a umulata la pensie pilon 2 va fi in jur de 10000 euro. Merita ?

      Cu obligațiunile am înțeles, dar ce se va întâmpla cu acțiunile deținute de P2? Le va gestiona statul? Și dacă da, cum? Le va pastra, le va vinde? Va mai cumpără altele?

    Bun articol! Fff elocvent SI graficul PIB vs DPublica!

    APRECIEZ si comentariul privitor la ingineria reducerii %datoriei publice la ca 45% de la peste 50%, "doar" prin natinalizarea Pilonului 2! 

    Multumesc!  

    Spor si inspiratie multă! 

    PS. Personal, unul din beneficiile articolului este si creionarea unui sumbru viitor pentru "cresterea" BVB dupa natinalizarea P2!

    Fara FPP cine va mai sustine volumele si asa anemice ....in timp ce preturile vor fi tinute o vreme artificial sus de MP.... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb