Conflictul de la "Azomureş" continuă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Companii / 22 august 2005

Sindicatul "Alternativa 2002 Azomureş" consideră că închiderea porţilor companiei nu are nici un argument plauzibil

"Azomureş" nu a înregistrat creşteri cu cheltuielile cu materii prime, iar producţia a crescut în primul semestru l Sindicaliştilor nu le-a fost solicitată retragerea demersurilor din instanţă

Cifra de afaceri a companiei "Azomureş" Tîrgu Mureş pentru primele şase luni ale anului curent s-a ridicat la 3.537 miliarde de lei vechi, în timp ce acelaşi indicator economic a fost de 3.321 miliarde de lei vechi în primul semestru al anului trecut.

Datele din contul de profit şi pierdere al companiei pentru primul semestru indică un profit net de 130,3 miliarde de lei vechi, în scădere uşoară faţă de cel de 132 miliarde de lei vechi obţinut în perioada similară a anului trecut.

Sindicatul "Alternativa 2002 Azomureş" susţine într-un comunicat: "Respectivele date considerăm că sînt relevante pentru a vă putea face o ideea despre situaţia financiară a combinatului şi pentru a întări încă o dată temerile noastre cum că hotărîrea AGA de a închide < Azomureşul > din cauza gazului şi a solicitării de creştere a salariilor nu are nici un argument plauzibil".

Pentru primul semestru al anului 2005 nu există creşteri la cheltuielile cu materiile prime (în care intră şi gazul), energie, apă, iar diferenţa minimă între aceeaşi perioadă a anului trecut şi perioada din acest an derivă dintr-o producţie mai mare, se subliniază în comunicatul sindicatului.

"La cheltuielile cu personalul, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut se observă o diminuare a acestora şi nicidecum o povară pe spatele patronului aşa cum o prezintă dînsul", susţin liderii sindicatului.

Sindicaliştii consideră că afirmaţiile acţionarului majoritar potrivit cărora majorarea cu 9,5% a salariilor ar provoca o cheltuială suplimentară care ar face ca societatea să producă în pierdere nu au nici o bază reală.

Sindicatul informează că un calcul simplu arată că majorarea cu 9,5% x 12 luni este maxim 12.000.000 lei/salariat, luînd în calcul salariu mediu brut pe societate cu toate sporurile incluse, comparativ cu plăţile compensatorii care ar fi obligat să le acorde la disponibilizare în valoare de trei salarii medii brute pe societate reprezintă o cheltuială/salariat de 30.000.000 lei.

"Alternativa 2002" prezintă problemele cu care s-au confruntat: neacordarea procentului minim de creştere salarială şi încetarea acordării tichetelor de masă. Conducerea societăţii nu a acordat cel puţin un salariu minim pe economie pentru Ziua Chimistului (15 iulie), a anulat plata primelor de vacanţă (ba mai mult, le-a reţinut pe ştat de plată celor care le-a fost acordată).

Sindicaliştii concluzionează faptul că multe procese aflate pe rol nu sînt din vina sindicatului ci a conducerii societăţii care, nerespectînd drepturile legale, îi obligă să recurgă la această cale.

Cntactat telefonic, preşedintele "Azomureş" nu a putut fi găsit, însă Angela Podină, reprezentantul companiei, ne-a declarat că nu va face comentariul prin telefon referitor la problema sindicaliştilor şi la cerinţele acestoroa.

Conducele societăţii a hotărît în cadrul AGA închiderea porţilor întreprinderii.

"Azomureş" Tîrgu-Mureş este o societate pe acţiuni înfiinţată conform legii. Dacă, pe de o parte, societatea este considerată ca lider indiscutabil al industriei de îngrăşăminte chimice din România, pe de altă parte, ea este unicul producător de melamină şi de materiale fotosensibile din ţară. În cursul anului financiar 1998, societatea a fost privatizată de către Guvernul român. În prezent, acţiunile societăţii sînt înregistrate la Bursa de Valori din Bucureşti. Capitalul social al "Azomureş" este de 52,63 milioane de lei noi, divizat într-un număr de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 RON fiecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb