Congresmenii americani cer NATO să cumpere navele militare Mistral ale Franţei

E.D.
Internaţional / 31 mai 2014

Congresmenii americani au îndemnat, vineri, Franţa să anuleze contractul în baza căruia trebuie să livreze două nave de război de tip Mistral Rusiei şi să le vândă, în schimb, sau să le închirieze Alianţei Nord-Atlantice, relatează Russia Today.

Trei aleşi americani, între care Eliot Engel, cel mai influent democrat din Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, i-au scris secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a-şi exprimă îngrijorările în privinţa contractului în baza căruia Franţa trebuie să livreze două nave de război Rusiei.

"Este crucial că statele membre NATO să nu pună la dispoziţia Rusiei arme (...) care i-ar permite să-şi sporească puterea de indimidare, sau chiar să-şi invadeze vecinii", au subliniat cei trei aleşi americani, referindu-se la acţiunile Moscovei în Ucraina.

Un acord NATO pentru achiziţionarea sau închirierea celor două nave Mistral "ar trimite un mesaj puternic preşedintelui (rus Vladimir) Puţin, şi anume că aliaţii din NATO nu vor tolera şi nu vor permite în niciun fel să întreprindă acţiuni îndrăzneţe".

Fiecare nava de tip Mistral poate transporta până la 16 elicoptere, patru ambarcaţiuni de aterizare, 60 de vehicule armate şi 700 de militari, au precizat aleşii americani.

Pentru moment, Franţa lasă uşa deschisă pentru reexaminarea acestui contract, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, însă prima nava ar trebui să o livreze în octombrie.

Rasmussen, întrebat la Vilnius pe această tema, a declarat că "Franţa este cea care trebuie să decidă'' ce va face cu navele sale.

Pe de altă parte, o sursă diplomatică din cadrul NATO a apreciat că nu este "foarte realist" că organizaţia atlantică să achiziţioneze navele, capacităţile sale militare limitându-se la avioanele de supraveghere de tip Awacs.

În cursul vizitei ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, la Washington, care a avut loc la jumătatea lui mai, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat ostilitatea Statelor Unite faţă de acest contract, din cauza crizei din Ucraina.

Joi, grupul public de armament Rosoboronexport a anunţat că o nava militară rusească la bordul căreia se vor află viitoarele echipaje ale celor două nave de tip Mistral comandate Franţei va părăsi la 18 iunie Kronstadt (nord-vestul Rusiei), cu destinaţia Saint-Nazaire (vestul Franţei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb