Valul de căldură extrem de puternic care afectează Rusia ar putea costa economia ţării 15 miliarde de dolari, respectiv 1% din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care seceta şi incendiile distrug culturile de cereale şi opresc activităţile în anumite sectoare industriale.
"Cel mai sever val de căldură care afectează Rusia ar putea reduce, în acest an, 1% din PIB-ul ţării, care se ridică la 1.500 miliarde dolari", spun analiştii "HSBC Holdings" Plc, subliniind că această situaţie este generată de distrugerea culturilor de cereale şi de activitatea redusă din unele sectoare industriale.
Recent, premierul Vladimir Putin a declarat că, anul acesta, Rusia ar putea avea o recoltă de cereale cu o treime mai mică decât cea de anul trecut, din cauza secetei. Pe de altă parte, companii majore, precum "AvtoVAZ" (cel mai mare producător auto din ţară), şi-au redus producţia. Totodată, restaurantele din Moscova îşi pierd clienţii, întrucât aceştia evită să iasă din casă din cauza fumului care învăluie oraşul.
Analiştii băncii elveţiene UBS AG spun că expansiunea economiei Rusiei ar putea încetini la 7% în 2010, de la 7,5% anul trecut, din cauza pierderilor din sectorul agricol şi a cererii interne reduse - ca urmare a sporirii inflaţiei. Sunt, însă, şi analiştii care estimează că economia Rusiei va înregistra o expansiune de numai 4% în 2010.
• Declin pe pieţele obligaţiunilor, tranzacţii reduse cu acţiuni
Totodată, restaurantele din Moscova îşi pierd clienţii, întrucât aceştia evită să iasă din casă din cauza fumului care învăluie oraşul.
Analiştii băncii elveţiene UBS AG spun că expansiunea economiei Rusiei ar putea încetini la 7% în 2010, de la 7,5% anul trecut, din cauza pierderilor din sectorul agricol şi a cererii interne reduse - ca urmare a sporirii inflaţiei. Sunt, însă, şi analişti care estimează că economia Rusiei va înregistra o expansiune de numai 4% în 2010.
Declin pe pieţele obligaţiunilor, tranzacţii reduse cu acţiuni
Piaţa obligaţiunilor din Rusia a înregistrat un declin puternic în ultimele zile, din cauza caniculei şi incendiilor. Tranzacţiile cu instrumente cu venituri fixe au scăzut cu 25% în ultimele cinci zile, potrivit băncii de investiţii "IFC Metropol" din Moscova.
În plus, piaţa obligaţiunilor corporatiste (noi) ar putea consemna, în perioada iulie - septembrie, cel mai slab trimestru de după 2007, fiind deja în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În ce priveşte volumele tranzacţionate pe bursele Micex şi RTS, acestea se plasează la 60% faţă de nivelurile normale din luna august. Analiştii arată că nu se poate lucra în Moscova, în acest moment, astfel că mulţi brokeri şi traderi şi-au scurtat programul sau şi-au luat concediu mai devreme decât planificaseră.
Peste 104.400 de persoane au părăsit, luni, Moscova, pe calea aerului, depăşind recordul anterior din 2010, de 101.000 de persoane într-o singură zi, potrivit Agenţiei Federale a Transporturilor Aeriene