CONSECINŢELE VOLATILITĂŢII PIEŢELOR Veniturile obţinute de NYSE din IPO-uri au scăzut cu peste 90%, în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2022

Veniturile obţinute de NYSE din IPO-uri au scăzut cu peste 90%, în 2022

Volatilitatea şi incertitudinea de pe pieţe au avut un impact puternic asupra numărului de companii care s-au listat la bursa americană anul acesta, reducând veniturile din ofertele publice iniţiale (IPO) cu 93%, spune Lynn Martin, preşedintele Bursei de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE).

Domnia sa a declarat în cadrul unei conferinţe organizate de Reuters: "Există multă incertitudine şi o mulţime de forţe diferite care afectează pieţele".

NYSE, deţinută de Intercontinental Exchange Inc., este cea mai mare bursă din lume, cu peste 2.400 de companii listate, găzduind totodată peste 3.000 de fonduri tranzacţionate (ETF).

Anul trecut a fost unul record pentru IPO-urile lansate la NYSE, în mare parte datorită boom-ului companiilor de tip SPAC, dar această activitate a încetinit semnificativ deoarece inflaţia ridicată şi creşterea ratelor dobânzilor au afectat încrederea în pieţe, iar, pe de altă parte, SPAC-urile au intrat în atenţia autorităţilor de reglementare. Amintim că SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. Un SPAC foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

"Pipeline-ul nostru este extraordinar (n.r. listările în aşteptare), dar motivul pentru care companiile nu vin pe piaţă este volatilitatea", a spus Martin, adăugând: "Ele nu ştiu la ce să se aştepte, nici în ziua IPO-ului, nici - cel mai important - în săptămânile şi lunile care urmează".

În opinia lui Martin, "companiile vor să iasă pe bursă", dar toate aşteaptă doar ca volatilitatea de pe piaţă să se calmeze.

În schimb, spune Lynn Martin, emisiunile de ETF-uri ar putea consemna un nou record în acest an. Oficialul NYSE a precizat: "Am realizat deja aproximativ 250 de emisiuni de ETF-uri anul acesta şi avem un pipeline extraordinar pentru decembrie".

Amintim că, potrivit datelor Refinitiv, companiile chineze se află în fruntea clasamentului privind ofertele globale de acţiuni lansate în 2022, emisiunile acestora fiind stimulate de politica monetară relaxată din ţara asiatică, dar şi de lipsa de claritate cu privire la accesul lor pe pieţele de capital offshore. Conform sursei citate, companiile chineze au strâns 71,2 miliarde de dolari din ofertele publice iniţiale lansate pe pieţele interne şi externe, în acest an, sumă mai mică decât cea de 98,48 miliarde de dolari atrasă în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar, cifra este mult mai mare în comparaţie cu cea generată de emisiunile companiilor americane, de 17,3 miliarde de dolari, respectiv de societăţile din Europa: 16,4 miliarde de dolari.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna ianuarie era de 149 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 165 de euro, iar la ora 10.46 atingea 151,05 euro.

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale au crescut puternic ieri, în condiţiile în care valul de temperaturi scăzute ar urma să genereze creşterea cererii de profil în Europa. Conform Bloomberg, prognozele meteo pe termen lung realizate de Maxar Technologies LLC şi Marex arată că temperaturile vor scădea semnificativ în Europa, luna aceasta. O iarnă geroasă poate expune continentul european la noi probleme de aprovizionare cu gaze.

...................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a urcat cu 0,7% în prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 87,54 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a crescut cu 0,6%, la 81,01 dolari barilul la ora locală 05.46.

Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând de luna aceasta, ca urmare a sancţiunilor occidentale privind petrolul rusesc, şi în schimb le va reorienta spre oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), spun surse citate de Reuters.

Un embargou european privind importurile de petrol rusesc ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, când cumpărătorii europeni nu vor mai putea achiziţiona şi transporta petrol rusesc. De la acest embargou ar urma să fie exclus oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră, conform Agerpres.

"Ţiţeiul rusesc părăseşte conducta BTC, motivul fiind sancţiunile, BTC nu mai permite accesul ţiţeiului rusesc", a declarat una dintre sursele citate de Reuters. Alte surse au spus că decizia a fost luată ca urmare a presiunilor venite din partea acţionarilor occidentali de la BTC.

Lukoil alimentează cu ţiţei conducta BTC de la câmpurile sale petrolifere din Marea Caspică, Yury Korchagin şi Filanovsky. Cantitatea de petrol exportată de grupul rus prin această conductă se ridică la aproximativ două milioane de tone pe an.

Potrivit calculelor Reuters, exporturile de petrol ale Lukoil via oleoducutul CPC ar urma să se dubleze practic, până la 660.000 de tone în decembrie, de la un nivel de 364.000 de tone în noiembrie.

...................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a crescut cu 1,8%, la 1.791,40 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 05.48, cea spot - cu 0,5%, la 1.776,68 dolari/uncie.

...................................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a coborât cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,88 dolari/buşel la ora locală 05.46, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,5%, la 6,63 dolari/buşel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb