CONSILIERUL PREZIDENŢIAL COSMIN MARINESCU: "Companiile private cu capital românesc au crescut promiţător, în ultimul an"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 30 septembrie 2016

"Companiile private cu capital românesc au crescut promiţător, în ultimul an"

Cheia unei Românii antreprenoriale se găseşte la nivelul interacţiunii dintre stat şi întreprinzător, a declarat, recent, într-un interviu pentru "Adevărul", Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe probleme economice, precizând că este important ca micul întreprinzător să capete încredere, să vadă o abordare nediscriminatorie şi să simtă că interacţiunea cu statul se face mai uşor, cu mai puţine costuri.

Domnia sa apreciază că firmele autohone aşteaptă mai multe semnale pozitive, a declarat Cosmin Marinescu referindu-se la sectorul privat, la întreprinzătorii români care au traversat criza şi care sunt în căutare de noi direcţii şi oportunităţi.

Domnia sa precizează, însă, că tema capitalului românesc nu trebuie să se transforme în argument împotriva capitalului extern: "Logica economică este, o dată în plus, edificatoare. Investiţiile străine creează locuri de muncă, venituri superioare, lucrează cu furnizori locali, aşa cum stau lucrurile în industria auto, de pildă. În contextul investiţiilor externe, acumularea capitalului autohton este şi ea mai rapidă".

Cosmin Marinescu spune că, potrivit datelor Registrului Comerţului din luna august 2016, ponderea capitalului autohton privat în total cifră de afaceri, inclusiv companii de stat, este de 55% pentru companiile cu cifră de afaceri între 10 şi 20 de milioane de euro, 44,5% pentru cele cu cifră de afaceri între 20 şi 50 de milioane de euro, 33,4% pentru intervalul 50-100 de milioane de euro şi de 14,7% pentru cele cu afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Consilierul prezidenţial precizează: "Este limpede că ponderea capitalului autohton privat scade semnificativ în zona marilor afaceri. Antreprenoriatul românesc se găseşte la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii. De aceea, pentru o economie emergentă cum este cea a României, IMM-urile pot deveni o coloană vertebrală a economiei, o matrice de stabilitate, cu un potenţial imens în planul inovării şi al consolidării clasei de mijloc.

Pentru afacerile mari, de peste 100 de milioane de euro, sunt doar 49 de companii private cu capital românesc. Evident, salturile de tip corporatist nu se fac tocmai uşor. Sunt esenţiale, în acest sens, acumularea culturii antreprenoriale pentru business de anvergură şi dezvoltarea susţinută a pieţei de capital".

În opinia domnului Marinescu, o ţară prosperă, cu o economie de piaţă consolidată, trebuie să aibă capitalişti puternici, dar care să îşi tragă forţa de pe piaţă, din libera concurenţă. "În definitiv, clasa antreprenorială românească este şi ea o măsură a schimbărilor economiei şi societăţii româneşti", mai spune consilierul prezidenţial.

Domnia sa menţionează că, în perioada iulie 2015 şi august 2016, companiile private cu capital românesc au crescut promiţător, potrivit datelor ONRC: "De exemplu, pentru o cifră de afaceri între 10 şi 20 de milioane de euro, companiile private cu capital românesc au crescut în ultimul an cu 7%, de la 838 la 896. Între 20 şi 50 de milioane de euro cifră de afaceri, creşterea companiilor private cu capital românesc este însă mult mai consistentă, de aproape 22%, de la 368 la 448. Dinamica este şi mai evidentă pentru cifre de afaceri între 50 şi 100 de milioane de euro, interval în care numărul companiilor private cu capital românesc a crescut cu circa 35%, de la 74 la 100 de companii".

Domnul Cosmin Marinescu spune că sunt premise favorabile pentru dezvoltarea în continuare a capitalului autohton, în condiţiile în care investiţiile străine directe au crescut cu 23% faţă de 2015, ceea ce, în opinia domniei sale, denotă un plus de atractivitate economică în contul României.

Consilierul prezidenţial declară: "Direcţiile necesare s-ar rezuma simplu: investiţii şi productivitate. Iar când investiţiile dau semne încurajatoare, ar trebui să urmeze şi câştigurile de productivitate. În acest sens, foarfeca productivitate-salarii ar susţine mai bine competitivitatea. Consecinţa s-ar vedea şi în balanţa externă, unde deficitul comercial a crescut cu circa 30% faţă de anul trecut, pe seama bunurilor de consum. Importurile au accelerat la o rată de peste 10%, dublă decât cea a exporturilor".

Cosmin Marinescu spune că trebuie să ne uităm cu atenţie la anumite evoluţii sectoriale şi structurale, la performanţele din industrie, din agricultură, astfel încât să se consolideze latura calitativă a creşterii economice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Spune corect consilierul: antreprenorii români care merită susținuți astăzi sunt cei din clasa SME. Pe cei mari îi cheamă Nelu Iordache, Sebastian Ghiță și Ioan Niculae și îi mănâncă justiția până să mai apuce vreun Băsescu/Ponta să le toarne în conturi bani publici de la autostrăzi și spitale.

    Cheia unei Românii antreprenoriale se găseşte la nivelul interacţiunii dintre stat şi întreprinzător... De-aia n-o sa mearga!:)) Domnul consilier e calificat si bine intentionat, ce spune are sens. Tara asta n-are sens...

    Bunaziua Domnule Marinescu

    Ma bucur sa vad ca efortul nostru este remarcat si apreciat de dumneavoastra. Totusi nu pot sa nu remarc ca in cadrul schemei de ajutor de stat (intreprinderi mari) nu a fost selectat nici un proiect cu capital autohton ("spitalul domnului Dragomir, nu este o investitie realista ci mai degraba o "investitie imobiliara" vizibila din avion, dar nu si de catre minister) si in special ca in ultimii trei ani in cadrul acestei scheme nu a fost finantat nici un proiect din zona Moldovei, zona ocolita de investitorii externi si de catre "autostrazi" , si care ar avea cel mai mult nevoie de sprijinul acordat de stat. De asemenea nu pot sa nu remarc ca modul de evaluare a proiectelor si de desfasurare a schemei este "croit" aproape 100% pentru marile firme din afara, firme care au si luat sute de milioane de euro in ultimii ani din aceeste scheme.

    Va multumesc.  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb