Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor

F. A.
Companii / 22 august 2013

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor

Sunt vizate 10 companii

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la 12 sedii şi puncte de lucru ale principalelor companii active pe piaţa comercializării cerealelor din Bucureşti şi din ţară, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

Inspecţiile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătireainvestigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional".

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, se mai arată în comunicatul citat.

Ţara noastră a înregistrat printre cele mai mari producţii de cereale din ultimii ani, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR). În contextul unei producţii mari, agricultorii sunt îngrijoraţi că vor ieşi în pierdere. Din această cauză Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a cerut autorităţilor să intervină în piaţa cerealelor. La rândul lor, reprezentanţii MADR au explicat că nu au posibilitatea de a interveni pe piaţă pentru a ajuta fermierii.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ieri, că sunt 4-5 mari firme străine care domină piaţa achiziţiilor de cereale şi a afirmat că acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurenţei, pentru că diferenţele între preţurile de achiziţie sunt foarte mici. "Oare această cartelizare nu ar trebui observată şi de Guvern şi de Consiliul Concurenţei?", a spus Băsescu, care a dat exemplul vânzării în Egipt de grâu românesc cu 197 de euro tona, faţă de 147 euro pe tonă la preţul de achiziţie de la producătorul din ţară.

Consiliul Concurenţei a primit luni şi o solicitare din partea secretarului de stat în MADR, Daniel Botănoiu, cu rugămintea de a verifica filiera producţiei şi vânzării de cereale pentru a evita posibile situaţii de monopol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb