Consiliul Concurenţei a redus amenzile pentru companiile unde activitatea sancţionată reprezintă sub 5% din afaceri

J.P.
Companii / 20 decembrie 2020

Consiliul Concurenţei a redus amenzile pentru companiile unde activitatea sancţionată reprezintă sub 5% din afaceri

Consiliul Concurenţei a redus amenzile aplicate companiilor pentru care activitatea sancţionată are o pondere de sub 5% din cifra de afaceri totală, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În acest sens, instituţia a modificat metodologia de calcul a amenzilor, pentru o mai bună respectare a principiului proporţionalităţii impus de noua Directivă ECN Plus din domeniul concurenţei.

În România, amenzile aplicate companiilor care încalcă reglementările din domeniul concurenţei se calculează prin raportare la cifra de afaceri totală, metodologie folosită şi de alte state europene cum sunt Germania, Spania, Polonia, Letonia.

Studiile realizate pe baza datelor furnizate de autorităţile europene de concurenţă au reliefat faptul că, şi din punctul de vedere al cuantumului, amenzile aplicate în România sunt similare cu cele aplicate de celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu excepţia situaţiei în care ponderea vânzărilor ce au legătură cu fapta anticoncurenţială în cifra de afaceri totală este foarte mică (sub 5%).

"Acolo amenzile noastre sunt mai mari şi putem spune că nu sunt proporţionale cu fapta. Legea spune că amenzile trebuie să fie suficient de severe ca să descurajeze încălcarea legii, dar în acelaşi timp să fie proporţionale sau cu măsură, să nu fie exagerate. Noi deja dădeam o reducere de 25% dacă activitatea unde încălcai legea reprezenta sub 20% din activitatea ta. Iar această reducere nu este suficientă când vorbim de ponderi foarte mici, cum sunt cele sub 5%. Şi atunci am venit cu alte reduceri de până la 90%", a afirmat Chiriţoiu.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei a adaptat legislaţia secundară (instrucţiunile privind individualizarea sancţiunilor) pentru a ajusta această discrepanţă şi pentru a respecta principiul proporţionalităţii amenzii cu fapta anticoncurenţială sancţionată, prin introducerea unor tranşe de reduceri cuprinse între 25% şi 90%, în acest fel asigurându-se egalitate de tratament între firmele din România şi cele nerezidente.

"În esenţă, vom ţine cont de volumul vânzărilor de bunuri sau servicii, care au legătură cu încălcarea, realizate pe piaţa românească. Cu cât este mai mică ponderea veniturilor realizate în România din segmentul de activitate pe care a avut loc fapta anticoncurenţială, cu atât compania poate primi o reducere mai mare a amenzii aplicate. În acelaşi timp, pentru asigurarea caracterului disuasiv al sancţiunii, amenda se poate majora ţinând cont de dimensiunile şi resursele globale ale companiei sau de cuantumul câştigurilor realizate ilicit de aceasta. Această metodologie a fost agreată de Comisia Europeană, fiind un pas înainte în asigurarea convergenţei în acord cu principiile Directivei ECN Plus", a mai spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, toate companiile vor beneficia de această reducere suplimentară, indiferent că sunt româneşti sau străine, relatează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din aceste reglementări se vede ca amenda petroliștilor pentru problema benzinei cu plumb a fost exagerata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb