CONSILIUL CONCURENŢEI CĂTRE MINISTERUL ENERGIEI: "Reducerea taxei pe cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe cărbune - posibil ajutor de stat"

Ziarul BURSA #Companii / 27 martie 2019

Reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, aşa cum propune Ministerul Energiei, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), se arată într-un răs­puns al Consiliului Concurenţei, trans­mis către Ministerul Energiei, potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că are avizul Consiliului Concurenţei pentru eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe bază de cărbune.

Astfel, potrivit răspunsului trimis de Consiliul Concurenţei, datat 25 martie 2019, Ministerul Energiei a cerut opinia autorităţii de concurenţă privind propunerea de reducere a contribuţiei percepute de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta de energie electrică, produsă pe bază de cărbune, de la 2% la 0,2% din cifra de afaceri realizată de aceştia din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE.

La o primă analiză, taxarea diferenţiată, dacă nu este justificată de logica sistemului fiscal general, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, susţine Consiliul Concurenţei.

Oficialii autorităţii de concurenţă mai precizează: "Un astfel de ajutor de stat ar putea fi justificat pentru activităţile care reprezintă servicii de interes economic general (SIEG), cum sunt serviciul public de alimentare cu energie termică pentru populaţie şi cel pentru siguranţa şi adecvanţa sistemului energetic naţional, în măsura în care această taxă se regăseşte în costurile implicate de pres­tarea serviciilor, costuri care sunt acoperite de către stat, ulterior, prin acordarea compensaţiei pentru SIEG. Această abordare ar trebui confirmată/agreată cu ANRE".

În final, aceştia au arătat că măsura ar trebui agreată şi cu Comisia Europeană, documentul menţionat notând: "Având în vedere că măsurile de sprijin acordate unor producători de energie pe cărbune (de exemplu Complexul Energetic Hunedoara) sunt în atenţia Comisiei Europene, vă recomandăm consultarea forului european cu privire la propunerea Ministerului Energiei".

Contribuţia de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune va fi eliminată, în acest sens existând avizul Consiliului Concurenţei, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă pe teme energetice, adăugând: "(Contribuţia de - n.r.) 2% se scoate pentru cărbune, preţul gazelor rămâne acelaşi".

Domnia sa a mai spus că există un aviz al Consiliului Concurenţei în acest sens.

Totodată, domnia sa a mai afirmat: "Avem aviz de la Consiliul Concurenţei. Pe lângă excepţia pe care am avut-o până acum, adică producătorii de energie termică pentru populaţie, am introdus şi producătorii de energie electrică pe cărbune".

Producătorii de energie pe cărbune sunt Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, ambele deţinute de stat prin Ministerul Energiei.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că joi va fi aprobată în Guvern o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 114/2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb