CONSILIUL CONCURENŢEI INVESTIGHEAZĂ HIDROELECTRICA Posibil abuz de poziţie dominantă în piaţa energiei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 11 septembrie 2018

Posibil abuz de poziţie dominantă în piaţa energiei

Actualizare : Bogdan Badea: "Hidroelectrica este paralizată de controale. Suntem acuzaţi că vindem ba prea ieftin, ba prea scump!"

Hidroelectrica a fost în ultima perioadă controlată de mai multe instituţii, precum Curtea de Conturi, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), fiind acuzată că preţul de vânzare a energie este ba prea mic, ba prea mare, a declarat astăzi, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

Întrebat dacă, în opinia sa, aceste controale arată că Hidroelectrica este ţinta unor atacuri, el a spus: "Daţi-mi voie să nu răspund, dar poate va veni o zi când vom vorbi despre asta".

Badea s-a referit şi la investigaţia anunţată luni de Consiliul Concurenţei cu privire la activitatea producătorului de energie din perioada 2017-2018, având suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE).

"Piaţa de Echilibrare nu este o piaţă voluntară. Producătorii de energie vând pe această piaţă la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), atunci când sunt dezechilibre în sistem. Vă aduc aminte că, în perioada ianuarie-februarie-martie 2017, pe piaţă era un deficit evident de energie, în timp ce exportul era foarte mare. Mai exact, traderii, furnizori, se plângeau de un preţ mare, dar pe de altă parte notificau în dezechilibru, adică ei contractaseră energia pe care nu o aveau şi acum mergeau să cumpere energie de pe Piaţa de Echilibrare, la un preţ mai mare", a arătat oficialul Hidroelectrica.

El consideră că acest comportament al traderilor a pus o presiune foarte mare pe producătorii de energie, care au fost nevoiţi, la solicitarea DEN, să vândă mai multă energie pe Piaţa de Echilibrare, acest lucru ducând, la rândul său, la dezechilibrarea propriilor prognoze şi portofolii ale producătorilor.

"Nu am văzut ca ANRE şi Consiliul Concurenţei să investigheze comportamentul acestor jucători în piaţă, care au pus în pericol echilibrul sistemului energetic, echilibru care a fost restabilit numai după ce a fost modificată Hotărârea de Guvern privind gradul de umplere a lacurilor, astfel încât Hidroelectrica să poată produce mai mult", a mai spus Badea.

El a arătat că situaţia s-a îmbunătăţit recent, când ANRE a modificat reglementările, astfel încât preţul pe Piaţa de Echilibrare este mai mare cu 450 de lei faţă de preţul de închidere a pieţei din PZU, faţă de diferenţa de 250 de lei de până atunci, ceea ce va descuraja traderii din piaţă să utilizeze Piaţa de Echilibrare.

Referitor la acuzaţiile Consiliului Concurenţei privind limitarea cantităţilor de energie comercializate pe alte pieţe, Badea a spus: "Bănuiesc că se referă la rezervele din lacuri, însă nivelul acestora este stabilit lună de lună împreună cu Apele Române".

De asemenea, Badea a adăugat că Hidroelectrica vinde majoritatea energiei în contracte pe termen lung şi, pe baza prognozelor meteo, îşi face echilibrarea finală pe Piaţa pentru Ziua Următoare.

Totodată, întrebat dacă, din punctul său de vedere, Hidroelectrica a avut în această perioadă o poziţie dominantă în piaţă şi a abuzat de ea, aşa cum suspectează Consiliul Concurenţei, Badea a răspuns: "Nu-mi dau seama, nu comentez. Nu ştim încă de ce suntem acuzaţi. Săptămâna trecută am avut control inopinat, am depus toate actele, vom coopera cu dânşii, vom contracta servicii juridice specializate şi ne vom apăra cu toate mijloacele legale".

--------

Chiriţoiu: "Evident că scopul unei companii este să-şi maximizeze profitul, însă până la un punct, când devine ilegal"

Hidroelectrica s-a arătat surprinsă de comunicatul Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din ţara noastră, conform unui comunicat de presă. Acesta subliniază: "Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE)".

Furnizorii de energie electrică au fost cei care, până acum, au avut pierderi ca urmare a comportamentului Hidroelectrica de a vinde mai multă energie pe piaţa de echilibrare, unde preţul este mai mare, însă şi consumatorii ar fi avut de suferit dacă acest lucru ar fi continuat, a spus, ieri, preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres. Domnia sa a spus: "Consumatorii nu au resimţit deocamdată impactul aces­tui comportament al Hidroelectrica şi cei care au avut pierderi au fost furnizorii. Însă, furnizorii nu ar fi putut prelua în continuare aceste pierderi, unii dintre ei chiar au avut probleme, şi ar fi început să recupereze aceste pierderi de la consumatori. Evident că scopul unei companii este să-şi maximizeze profitul, însă până la un punct, când devine ilegal".

Investigaţia se referă la comportamentul Hidroelectrica din perioada 2017-2018 şi se poate solda cu recomandări de completare a cadrului de reglementare din piaţă, a mai precizat domnul Chiriţoiu.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică, respectiv principala piaţă spot de energie electrică din România, şi reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este şi ziua de livrare), arată Consiliul Concurenţei. Acesta precizează că preţul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preţ de referinţă în domeniul energiei electrice.

Comunicatul citat adaugă: "Piaţa de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanţa producţie-consum în timp real, în scopul menţinerii siguranţei şi stabilităţii în funcţionare a SEN.

Piaţa de echilibrare satisface în principal nevoia participanţilor la piaţă de a-şi ajusta cantitatea de energie contractată în funcţie de cerere şi are o puternică componentă tehnică. Pe piaţa de echilibrare Operatorul de Trans­port şi Sistem cumpără şi/sau vinde energie electrică de la/către participanţii la piaţă deţinători de unităţi şi/sau consumuri dispecerizabile.

Preţul pe piaţa de echilibrare este în general mai mare faţă de preţul de închidere al pieţei înregistrat pe PZU.

Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica SA se realizează în strânsă colaborare cu ANRE şi a avut drept punct de pornire variaţiile semnificative de preţ".

În cadrul investigaţiei au fost efectuate inspecţii inopinate la sediile societăţilor Hidroelectrica SA şi CNTEE Transelectrica SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

CNTEE Transelectrica SA nu este parte vizată de investigaţie, inspecţia la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurenţă a considerat că pot fi găsite date şi informaţii relevante pentru analiza efectuatată, dată fiind calitatea sa de adminis­trator al pieţelor de servicii de echilibrare.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt jus­tificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Hidroelectrica s-a arătat surprinsă de comunicatul Consiliului Concurenţei: "Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate în spaţiul public de Consiliul Concurenţei în legătură cu modul de acţiune al societăţii pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România. De asemenea, privim cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigaţii în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunţate.

Pentru eliminarea acuzaţiilor de posibil abuz de poziţie dominantă al companiei, Hidroelectrica a pus deja, şi este dispusă în continuare să pună la dispoziţia oricăror instituţii şi organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societăţii. Compania respectă principiul transparenţei în relaţia cu autorităţile şi solicită la rândul său un tratament similar şi corectitudine.

Subliniem şi cu această ocazie că strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinată îndeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acţionează cu prioritate pe pieţele cu grad predictibil mare şi evită, pe cât posibil, tranzacţiile pe pieţele cu volatilitate ridicată. Societatea respectă principiile de comportament de piaţă consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice şi gazelor naturale: tranzacţionare transparentă, concurenţială şi nediscriminatorie. Astfel, deşi Piaţa pentru Ziua Următoare este considerată "de referinţă" în accepţiunea Consiliului Concurenţei, ea prezintă pentru Hidroelectrica un interes marginal: în anul 2017 societatea a tranzacţionat pe PZU 6% din totalul producţiei de energie, iar în anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este în acest context şi faptul că Hidroelectrica a avut anul trecut o cotă de 3.5% din totalul volumelor tranzacţionate pe PZU, şi de 5.2% în primul semestru al anului curent. Poziţia dominantă presupune, în definiţia dată de Comisia Europeană, ca "o întreprindere care deţine o cotă importantă dintr-o anumită piaţă să se comporte în sensul îngrădirii concurenţei pe acea piaţă. De asemenea, poziţia dominantă este considerată comportament anticoncurenţial atunci când întreprinderea se foloseşte de poziţia sa în mod abuziv pentru a elimina concurenţa.", ori Hidroelectrica nu se găseşte într-o astfel de situaţie. Fluctuaţiile de preţ de pe pieţe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrică dintr-o anumită perioadă.

Dorim să subliniem faptul că Hidroelectrica îşi asigură strategic rezervele de apă pentru contractele aflate în derulare şi serviciile de sistem licitate, şi - mai mult, se află la dispoziţia Operatorului Naţional de Transport Transelectrica, apelările în piaţa de echilibrare în cazul dezechilibrelor produse de ceilalţi participanţi la piaţă făcându-se exclusiv prin DEN".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hei, Bursa !!! Mai dati citate din borzoi, idolul vostru de acu' mai ani. Ce s-a intamplat cu toate contractele pe termen lung ??? el a impus pus doar PZU, sa-i iasa borzoilui banul repede... "apres moi, le deluge..."

    Mai puneti avocati sa se ocupe de energie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb