CONSILIUL CONCURENŢEI: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, prim pas spre liberalizarea onorariilor

G.F.
Companii / 19 decembrie 2017

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, prim pas spre liberalizarea onorariilor

Investigaţia privind posibile practici anticoncurenţiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizaţie, a fost finalizată de Consiliul Concurenţei, iar acest lucru reprezintă un prim pas în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor.

"Practic, aceste angajamente constituie un prim pas, esenţial, în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor. UNNPR are un rol important şi apreciem preocuparea sa, legitimă de altfel, pentru calitate şi integritate, dar trebuie să existe şi concurenţă pentru a avea calitate la preţuri rezonabile. Angajamentele sunt eficiente şi pot fi implementate într-o perioadă scurtă de timp, permiţând înlăturarea imediată a îngrijorărilor, fără a avea vreun impact negativ asupra oricăror alte pieţe, companii sau consumatori", susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

În documentul citate se precizează că angajamentele asumate de UNNPR elimină complet, imediat şi definitiv îngrijorările ce au condus la declanşarea investigaţiei, la sfârşitul anului 2015. Astfel, sunt înlăturate restrângerile concurenţiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale.

De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului Justiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurenţial şi includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale, în conformitate cu prevederile legale.

Investigaţia a fost declanşată la sfârşitul anului 2015, ca urmare a adoptării de către UNNPR a unui cod deontologic (Hotărârea nr. 9/2015), conţinând unele prevederi ce au creat îngrijorări din punct de vedere concurenţial. Acestea se referă la modalitatea de fixare şi de încasare a onorariilor, la atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, la introducerea unor restricţii privind publicitatea individuală, inclusiv în ceea ce priveşte informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate, respectiv în ceea ce priveşte popularizarea unor modele de acte şi proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluţii pentru speţe concrete.

Angajamentele au fost deja aprobate prin Hotărâre de către Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România şi pot fi implementate chiar şi înainte de aprobarea lor de către Consiliul Concurenţei.

În acelaşi timp, Consiliul Concurentei a aprobat instituirea unui mecanism de monitorizare combinat pentru a se asigura punerea în aplicare a angajamentelor asumate.

Astfel, acest mecanism ar urma să fie realizat prin colaborare instituţională între Consiliul Concurenţei şi Ministerul Justiţiei în scopul implementării măsurii de liberalizare unor onorarii pentru anumite categorii de acte şi servicii notariale, prin punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 66 alin. (2) din Legea nr. 36/ 1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale. Aceste acte şi servicii notariale pentru care se propune negocierea liberă a onorariilor sunt fie dintre cele care nu au fost reglementate expres prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/ C/ 2011[1], fie pentru care Ordinul nr. 46/ C/ 2011 a aprobat limitele minimale ale onorariilor, dar, prin natura lor, pot fi realizate şi de alte profesii independente, inclusiv liberale (contracte de comodat, antecontracte, contracte de închiriere, dare de dată certă, consultaţii juridice, anumite acte şi proceduri care au ca obiect bunuri mobile).

Totodată, va avea loc o monitorizare din partea Consiliului Concurenţei în cazul modificărilor aduse Codului Deontologic prin Hotărâre a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb