Conspiraţiile medicale

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 3 august 2020

Cristian Pîrvulescu

Teoriile conspiraţiei au fost, sunt şi vor fi folosite ca instrumente de control social şi hegemonie culturală. Cum pot însă pătrunde atât de adânc în mintea oamenilor astfel de bizarerii? Unii susţin că difuzarea cu succes a teoriilor conspiraţiei se datorează speculării unor mecanisme mentale, memele, care facilitează multiplicarea informaţiilor. Iar cu memele - dacă acestea chiar există - nu e de glumit! Mema, un concept apărut în teoria evoluţionistă şi folosit mai întâi de Richard Dawkins în cartea sa Gena egoistă (şi de aici intrând în lumea comunicării prin forma Internet meme), ar fi un fel de genă informaţională mentală care poartă o informaţie culturală. Altfel spus, aşa cum genele se replică la nivel biologic, memele se replică la nivel cultural. Numai că replicarea ultimelor poate fi viciată de un fel de proces viral.

Despre aceşti viruşi, la fel de periculoşi precum cei biologici, vorbea Richard Brodie - creatorul programului Microsoft Word, reconvertit după ce a părăsit multinaţionala lui Bill Gates în vorbitor motivaţional - în cartea sa din 2004, Virus of the Mind (Virusul minţii, tradusă în română). Pentru Brodie, infectarea memelor de către viruşi ar putea fi tratată în cadrul unei ştiinţe a memelor, memetica. Pentru Brodie "viruşii minţii au existat mereu de-a lungul istoriei, dar evoluează şi se modifică în mod constant. Sunt părţi contagioase din cultura noastră care se răspândesc rapid la nivelul populaţiei, modificând gândirea şi viaţa oamenilor. (...) Aşa cum virusul Michelangelo programează calculatoarele cu instrucţiuni care să le distrugă datele, viruşii minţii ne pot programa să gândim şi să ne comportăm în aşa fel încât să ne distrugem viaţa". Teoria memelor e seducătoare, dar nu face nici pe departe consensul specialiştilor.

Atunci să fie apetenţa pentru terorile conspiraţiei o afecţiune psihică? Într-o carte celebră, The Paranoid Style in American Politics (Stilul paranoid în politica americană), publicată în 1964, Richard Hofstadter explora modul în care teoriile conspiraţiei au creat mişcări sociale şi au canalizat nemulţumiri de-a lungul istoriei americane. Pentru Hofstadter, folosirea formulei "stil paranoic", împrumutată din psihiatria clinică, termenul era peiorativ, dar urmărea să atragă atenţia asupra naturii ilogice a unui discurs conspiraţionist. Căci dacă unele conspiraţii sunt reale, o teorie a conspiraţiei exprimă frica patologică de o conspiraţie inexistentă. Teoriile conspiraţiei sunt o formă de respingere categorică a discursului oficial şi ştiinţific, asumând ca fundament ideea că elitele politice conspiră împotriva poporului, iar elitele ştiinţifice li se asociază. Pentru a-şi argumenta naraţiunea, adepţii teoriilor conspiraţioniste corelează evenimente şi fapte care n-au nicio legătură între ele pentru a demonstra existenţa unei conspiraţii.

Pe de altă parte, mecanismul declanşării panicilor conspiraţioniste rămâne în continuare un fenomen complicat, pe care simplul brici al lui Occam (atunci când două teorii se confruntă, cea mai simplă este cel mai probabil şi cea adevărată) nu-l poate combate. Iar între teoriile conspiraţiei, conspiraţiile medicale sunt printre cele mai bine reprezentante. Ele populează imaginarul colectiv dintotdeauna. La noi, ele au luat forme diferite în funcţie de moment, dar în esenţă este vorba despre o conspiraţie a establishment-ului împotriva celor care voiau să însănătoşească poporul. În perioada comunistă, revista Flacăra a lui Adrian Păunescu sau Săptămâna lui Eugen Barbu promovau leacurile sau soluţiile simple, naturale şi româneşti - de la produsele naturiste împotriva cancerului şi altor maladii la gaudent folosit în stomatologie - care nu puteau fi folosite pentru că exista o conspiraţie internă şi externă. Teoria conspiraţiei Covid-19 a avut bine pregătit terenul.

Mai recent, anul trecut, o altă teorie conspiraţionistă legată tangenţial de medicină a circulat provocând panică, frica ambulanţei negre folosite pentru a răpi oameni, mai ales copii, în scopul de a preleva organe. Această variantă a putut fi foarte bine adaptată scandalului Sorina - familia Săcărin din vara anului trecut, pentru că până şi la Parchet ideea că o familie din America ar adopta o fetiţă de origine romă părea doar o conspiraţie macabră. Deşi unii pun originile acestui mit conspiraţionist în URSS-ul anilor 070, unde o Volgă neagră răpea copii, în special fete, iar mitul s-a extins şi în România sub forma răpirilor cu Dacia neagră, fenomenul a fost analizat în Franţa, în 1969, de Edgar Morin, care l-a denumit zvonul din Orleans. Caracterul antisemit al mitului trimite la aşa-zisele ritualuri de răpire a copiilor (creştini) de către evrei, care circulă de mai bine de două mii de ani, fiind deja prezent la Apion, un scriitor elenizat din Egipt care a trăit în secolul I î.e.n.

În domeniul politic, în România, teoriile comparaţiei au fost permanent folosite, iar încă anul trecut teza statului paralel - adaptare a teoriei americane a statului profund (Deep state) - făcea prima pagină, asociată fiind cu conspiraţia lui George Soros (evreu) sau cu acuza de marxism cultural (neo-marxism) care trimite tot la evreitate.

Conspiraţiile medicale, începând cu suprimarea terapiilor şi tratamentelor simple şi ieftine, până la acuza controlului lumii de către BigPharma (industria farmaceutică) sunt parte a imaginarului colectiv contemporan. Aceste teorii susţin că administraţiile publice suprimă în mod deliberat şi sistematic formulele "naturale" de tratament din cauza influenţei imense a industriei farmaceutice deţinute de evrei. Teoria creării artificiale a unor bolilor sau negarea existenţei altora (SIDA sau Covid-19) vin oarecum în siajul acestor teorii conspiraţioniste deja bine înrădăcinate în mintea oamenilor. Deja KGB folosea cu succes acest mit pentru a promova ideea că HIV a fost creat în scopuri politice în laboratoarele americane. A fost uşor mai apoi ca aceeaşi formulă să fie reciclată pentru Ebola, iar acum pentru Covid-19. Dar cea mai importată formă a conspiraţiei medicale o ia teza periculozităţii sau inutilităţii vaccinurilor. Şi tot industria farmaceutică este acuzată că susţine, din motive pecuniare, vaccinurile. Puţin contează că mişcarea anti-vaccin a dus la creşterea ratelor de infecţie şi deces din boli precum rujeola în multe ţări, de la SUA şi Italia până la România, teoriile conspiraţiei despre vaccin au rămas cât se poate de convingătoare.

Nu e deci o surpriză că această lungă serie de teorii conspiraţioniste au fost adaptate pentru a explica originea şi "scopul" SARS-CoV-2. Nimic n-a fost uitat, de la reluarea ideii originii artificiale a virusului la ideea unui complot evreiesc care urmăreşte să reducă populaţia lumii prin vaccinări în masă şi sterilizări, până la teza preluării controlului populaţiei lumii promovată deja de teoria Noii Ordini Mondiale. În acest ultim caz, un rol important l-au avut predicatorii evanghelişti (precum influentul tele-evanghelist american John Hagee) care au influenţat apoi întreg spectrul fundamentalist religios de pe întreg globul.

Faptul că rezistenţa la teoriile conspiraţiei este direct proporţională cu educaţia arată că remediul pentru conspiratită există, dar el este greu de administrat celor care refuză să vadă maladia.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. D-le autor ai auzit de pactul Molotov-Ribentrop, de înțelegerea de la Ialta, dar de cea de la Malta? Nu au fost la vedere. Au fost ascunse. Deci conspirația este acolo unde se neaga cu furie,nu unde bunul simt îmi zice ca "smecherii planetar" vor sa ma prosteasca. Nu mai veni cu grenade fumigene de teorii "științifice" pline de sofisme ieftine. Apropos :în 5 ianuarie 1990 George Soros intilnea la București pe Saul Bruckner, adică Silviu Brucan, și toată gașca din Grupul de Dialog Social. Oare de ce? Și oare de ce asa repede era ăsta în România?

    1. Omu' aruca tot felul de baliverne pentru ca asta e sarcina primita. Nu o sa-ti raspunda niciodata la intrebarea despre vizita lui Soros din ianuarie 1990. El nu este dresat sa poarte dialog, stie doar sa spârcâie abureli.

      Omul nu a scris niciun fel de abureala.Fiind in domeniu stiu ca paranoicii de felul tau sunt foarte greu de convins si de tratat.Este chiar imposibil.Asa este structurat creierul vostru.

    Chiar crezi ce scrii?

    1. Împotriva virusului teoriei conspirației există pilula, de ce nu o iei?

      Un expert medical chinez a reînnoit afirmațiile că pandemia coronavirusului a început într-un laborator militar.

      Dr. Li Meng-Yan, specialist în virusologie din Hong Kong, spune că se teme să fie „găsită” de forțele chineze din cauza afirmațiilor pe care le-a făcut. 

      ADVERTISING 

    Doamne, oare se va mai face bine lumea aceasta?

    „In vremurile in care nu erau curenti electrici,cand aerul nu colaia de influente electrice,era mai usor sa fi om.De aceea,pentru a ramane om astazi,este nevoie sa-ti expansionezi mai puternic capacitatea spirituala decat era necesara acum 100 de ani„.Rudolf Steiner 1917 Da,este conspiratie la nivel mondial sau la nivelul unui stat(margarina mai bun decat untul,protejarea unor conservanti banuiti cauzatori de cancer sau salturile cuantice etc).

    Mai sunt si alte conspiratii care ar trebui analizate cu profesionalism :) ... poate in editorialul urmator.

    De pilda cea cu Omul Negru din copilaria unora dintre noi. Sau ar trebui sa schimbam numele din motive de political correct :)? Sa nu afle ANTIFA de jocul asta ca il pun la index. 

    Cica dintre participanţii la joc se alege cel care va fi „Omul negru” iar mai apoi acesta, împreună cu un alt jucător vor alege numărul secret. AHA .... SECRET! e clara conspiratia! 

    În continuare jucătorii se ţin de mână, se rotesc în cerc şi cântă: 

    „Ora 1 a sosit 

    Omul Negru n-a venit 

    Ora 2 a sosit 

    Omul Negru n-a venit 

    ….” 

    CURAT RITUAL CONSPIRATIONIST :)) 

    Când se ajunge la numărul secret jucătorul care îl ştie va rosti „Omul Negru a venit !” moment în care toţi jucătorii o vor lua la fugă. Cel care va fi prins de Omul negru îi va lua acestuia locul iar jocul se va relua.

    Un mancator de (a)rahat de la "Stefan Ghoerghiu". Pofta buna, tovarashi !

    Cum mureau ei, mititeii, de grija populatiei! Cum murisera si in in ultimii 40 de ani! Adusesera Romania pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres! Autostrazile cu sase benzi brazdau tara, elicopterele lui Popeye fara de accident micsorau distantele, pacientii se duceau in spitalele unde intinereau si se vindecau de orice boli! Sa revenim la realitate! Veti face un simplu dus, spuneau medicii SS inainte de a-i baga pe detinuti in camerele de gazare cu Zyklon B! Istoria adevarata a genocidului contra populatiei din ultimii 40 de ani practicat de autoritatile bolsevice si neobolsevice de dinainte si dupa 1989 va aparea in douazeci de ani!!! Internetul controlat aproape in totalitate de Politica Politica Romana a Zilelor de Apoi, modul in care intregi guverne erau cumparate cu valuta pentru a distruge asa-numitele ~industrial plants~, austeritatea extrema impusa de Corifeii Lumii Inchise, propaganda de cea mai joasa calitate (~Nu sunt bani, tovarasi bolsevici si asa-zis capitalisti, doar pentru noi sunt sute de miliarde, dar nu pentru voi, sclavilor!!!~, o populatie lasata fara medicina, fara dinti, cu trupuri maladive si firave, inestetice, cu oameni ce mureau cu mult inainte de vreme din cauza lipsei tehnicilor medicale de regenerare, SPAGA GENERALIZATA pentru a dobandi sefia unei institutii si situarea/votarea pe liste pe baza de cotizatie la partid!!! Toalete in spatele curtii! Lipsa unui spital care sa se inalte pana la cer, care sa aiba sute de hectare de sectiuni, pe varf de munte! NU SPITALE CU DETINUTI POLITICI, TINUTI SUB CHEIE SI FARA APA! LA GRADUL DE LIPSA DE UMANITATE A ACESTOR AUTORITATI GENOCIDARE NU AR FI DE MIRARE SA NU SE ARUNCE PESTE ZONELE CARANTINATE STL-uri sau Suitcase ND-uri! MII SI MII DE BOLNAVI CRONICI MURISERA IN FATA SPITALELOR COVID!!! CINE RASPUNDE DE ACEST GENOCID? STARURILE TV SE DADEAU BOLNAVE DE COVID-19, altfel pierdeau contractele! Defrisarea padurilor, propaganda ca se distrug raurile prin constructia de hidrocentrale (ele nu se mai construiau de intregi decenii), pentru a nu se vedea defrisarile imense... Exodul populatiei din tara lipsita de viitor, figuri sinistre ale puterii, generatori de moarte si saracie, conducatori peste zone geografice si teritorii ex- si actual estice!!! In spitalele lui Ring The Foreigner oamenii mor din lipsa tratamentului! Un martir intre martiri este Dan Smaranda din central Pitestiului, om lasat in voia destinului de o medicina neputincioasa! Oras ce, impreuna cu Mioveniul, urmeaza a fi carantinat pentru a distruge ~Dacia~ din cauza ordinelor primite de un conducator totalitar de regiune!!! Cifrele sunt sporite pentru a se regiza starea de urgent, apoi prin masurile intelepte ale~ Partidului, lui Ceasca, Ro~, totul va fi redus la minimum si alegerile vor fi trucate ca intotdeauna prin softuri bine alese! ALTE ZONE VIZATE: BRASOV, BUCURESTI, PRAHOVA, GIURGIU! PS> unii fac orgii prin diverse camere oficiale sau pe rezidente de lux in timp ce populatia respecta riguros regulile, dar cifrele vin mari in zonele strategice ale Romaniei! Spionii contrari Ro nu mai sunt prinsi de mult, in schimb, lupta impotriva Aliatilor e grea!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb