Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) au discutat, săptămâna trecută, cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) în Capitală, despre măsurile necesare relansării activităţii de construcţii în ţara noastră, antreprenorii propunând susţinerea, de la buget, a programelor operaţionale sectoriale şi a noului plan de investiţii strategice comunitare a relansării investiţiilor în România.
Alte propuneri s-au referit la executarea unui program pe termen scurt de achitare a creanţelor către societăţile de construcţii şi adoptarea Master Planului General de Transport "cât mai rapid cu putinţă, transpartinic şi în baza consultărilor cu reprezentanţii mediului de afaceri organizat".
De asemenea, ARACO a adus în discuţie implementarea cât mai rapidă, în legislaţia internă, a pachetului de Directive comunitare privind achiziţiile publice şi concesiunile, precum şi convenirea unei noi secvenţe cronologice de licitare a serviciilor de consultanţă şi de execuţie la proiectele de infrastructură.
Totodată, antreprenorii au adus în discuţie reimplementarea condiţiilor contractuale FIDIC în legislaţia naţională, în formatul agreat de MFE, FIDIC, ARACO şi ARIC.
Oficialii au discutat şi despre promovarea şi susţinerea financiară a unor programe speciale (eficientizare energetică, structuri critice, protecţie antiseismică, dezazbestizare etc.), fie cu bani de la buget, fie cu fonduri din Programul de investiţii strategice europene.
Promovarea prin act normativ a obligativităţii certificării profesionale în activităţile de construcţii şi relansarea promovării unor soluţii de management privat pentu principalele entităţi achizitoare cu capital de stat au fost alte subiecte pe agenda discuţiilor.
Reprezentanţii CE şi ARACO au discutat, de asemenea, finanţarea unor programe de pregătire a echipelor tehnice de la entităţile achizitoare şi societăţile de construcţii, pentru procedurile de lucru care vor deriva din modificarea legislaţiei achiziţiilor publice.
Nu în ultimul rând, consultările au vizat atragerea de experţi tehnici neutri în comisiile de licitaţii la entităţile achizitoare cu capital de stat.
"S-a convenit că discuţiile la nivel de consultări între reprezentanţa CE la Bucureşti şi ARACO vor continua, pentru a identifica măsurile oportune şi necesare relansării activităţii de construcţii în România", conchide comunicatul citat.