CONSUMUL ÎN EUROPA DE EST: Consumatorii români resimt criza

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2010

Cheltuielile consumului privat în cele 10 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE) analizate de firma de consultanţă RegioPlan Consulting au crescut doar moderat în 2009, în unele ţări înregistrându-se chiar stagnări sau scăderi uşoare.

Cu o scădere medie a cheltuielilor consumului privat de -5% pentru anul 2009, românii au resimţit criza economică mondială. Dintre toate cele 10 ţări analizate, doar Ucraina a înregistrat cu -10% o scădere mai puternică decât România. O gospodărie din România are la dispoziţie aproximativ 7.000 de euro anual pentru consumul privat.

Cota costurilor fixe este în scădere

Între 50% (Slovenia) şi 70% (Ucraina) din cheltuielile consumului privat ale unei gospodării din ECE sunt reprezentate de cheltuielile pentru mâncare, locuinţă, energie şi transport. Această cotă se află însă în continuă scădere, cota cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor cotidiene diminuându-se considerabil de la an la an.

Creşterea economică în Europa de Est s-a încetinit!

Cheltuielile consumului privat în ECE au crescut puternic în ultimii 20 de ani. Astfel, creşterile în perioada 2001-2009 au fost de 65% în Ungaria şi de aproximativ 50% în Cehia. Dar şi în ţări ca România sau Bulgaria, Serbia sau Ucraina bugetul mediu al gospodăriilor s-a îmbunătăţit considerabil. Anul 2009 a întrerupt însă acest proces de recuperare. Cele mai puternice scăderi ale cheltuielilor de consum au fost înregistrate în România (-5%) şi în Ucraina (-10%). Criza nu a fost resimţită la fel de puternic în Polonia, Slovenia şi al Slovacia, ţări în care consumul a continuat să crească şi în anul 2009.

În ciuda scăderilor înregistrate anul trecut, nivelul cheltuielilor consumului privat în Croaţia a depăşit nivelul unor ţări deja membre ale Uniunii Europene, precum Polonia, România sau Bulgaria. Faptul că în comparaţia de mai jos şi nivelul Cehiei, Slovaciei şi al Ungariei este sub cel al Croaţiei se explică doar prin mărimea medie a unei gospodării, care în Croaţia este mai mare decât în aceste trei ţări. Astfel, cheltuielile pe cap de locuitor sunt în Croaţia mai mari decât în Polonia, România şi Bulgaria, dar mai mici decât în Cehia, Slovacia sau Ungaria.

România: proces de recuperare întrerupt, dar nu terminat!

Cu un regres al cheltuielilor consumului privat de -5%, criza economică s-a resimţit şi la nivelul bugetului unei gospodării din România. În medie, o gospodărie în România (2,93 persoane) are la dispoziţie un buget de 7.000 de euro anual pentru consumul privat. Astfel, o gospodărie în Româ-nia dispune de 20% din nivelul unei gospodării din Austria. De remarcat este însă faptul că bugetul mediu al unei gospodării în România a înregis-trat, în special din anul 2000, o creştere considerabilă. Şi în anii următori românii îşi vor îmbunătăţi bugetele, chiar dacă dinamica înregistrată în ultimii ani nu va mai fi aceeaşi.

Cota pentru consumul alimentar este în continuă scădere!

Structura cheltuielilor consumului privat ale populaţiei arată care este nivelul economic al unei ţări. În timp ce o gospodărie din Ucraina cheltuie mai mult de jumătate din total pentru consumul alimentar, în Slovenia această cotă este de 18%. Faţă de acum 20 de ani, procentul cheltuielilor pentru alimente s-a diminuat însă considerabil. Dacă la începutul anilor "90 o gos-podărie în România trebuia să aloce aproximativ două treimi din bugetul anual pentru hrană, această cotă s-a diminuat considerabil, ajungând în anul 2009 la sub 50%. Astfel, românii îşi permit mai multe în ziua de azi decât acum 20 de ani.

Cheltuielile consumului privat se referă la toate cheltuielile anuale ale unei gospodării private pentru obţinerea de bunuri şi servicii, independent dacă aceste cheltuieli sunt efectuate în ţară sau în străinătate. Consumul privat este susţinut de venitul disponibil al unei gospodării după plata impozitelor, taxelor şi a eventualelor rate de credit sau a produselor de economisire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb