Divizia de consumer banking din cadrul "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, a atins, probabil, punctul cel mai de jos al crizei în trimestrul al treilea, iar revenirea sa depinde de viteza redresării economiei şi de majorarea ratelor dobânzii, susţine Roberto Nicastro, şeful acestei divizii. Domnia sa arată că la divizia de retail a băncii italiene au fost reduse, de la începutul acestui an, 1.800 de locuri de muncă, iar până la sfârşitul anului vor mai fi concediaţi încă 400 de angajaţi şi aproximativ 2.000 în 2010.
Veniturile nete din dobânzi la divizia de consumer banking ale celei mai mari instituţii de credit din Italia au scăzut din cauza ratelor reduse ale dobânzilor şi a stagnării volumelor de împrumuturi acordate, a afirmat Nicastro.
"UniCredit", care operează în 22 de state, obţine aproape 20% din profituri pe segmentul de consumer banking, respectiv 30% din vânzări în domeniu, a declarat Roberto Nicastro.
"UniCredit" este cel mai mare creditor din Europa emergentă, după valoarea activelor. "Unele state din Europa Centrală şi de Est prezintă o perspectivă economică mai bună. Redresarea economică în principalele state europene va fi mai dificilă, iar acest fapt va afecta activitatea băncilor", a afirmat Roberto Nicastro.
"UniCredit", care deţine bănci în Polonia, România, Ucraina, Ungaria, Slovacia, nu intenţionează să facă şi alte achiziţii în regiune: "Este prematur să discutăm despre planurile de expansiune. Cuvântul cheie este stabilitatea după criză", a spus Nicastro.
"UniCredit" ia în calcul adoptarea de măsuri pentru îmbunătăţirea capitalului, inclusiv posibilitatea vânzării de obligaţiuni către guvern, în Italia, respectiv solicitarea de ajutor de stat în Austria. O decizie în acest sens va fi luată la data de 29 septembrie, când se va reuni consiliul de conducere, potrivit spuselor lui Nicastro.
În trimestrul al doilea, "UniCredit" şi-a redus profitul cu 74%, la 490 milioane de euro, după ce provizioanele pentru creditele fără acoperire au crescut de aproape patru ori faţă de anul precedent, la 2,4 miliarde euro. Roberto Nicastro a precizat că provizioanele pentru creditele neperformante vor fi, probabil, mai scăzute în trimestrele trei şi patru, decât în trimestrul al doilea