Contracţie majoră şi neaşteptată a activităţii economice din China

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 septembrie 2021

Călin Rechea

Indicele PMI (Purchasing Managers' Index) agregat pentru activitatea economică din China a atins un maxim de 55,7 puncte după colapsul din faza acută a pandemiei. Se întâmpla în noiembrie 2020, iar de atunci traiectoria descedentă s-a accentuat puternic, în special în ultimele patru luni (vezi graficul 1).

Contracţie majoră şi neaşteptată a activităţii economice din China

Datele de la China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP), agregate de Biroul Naţional de Statistică al Chinei (NBSC), arată o scădere lunară de 3,5 puncte a indicelui PMI agregat în august 2021, până la 48,9 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, în condiţiile în care indicele sectorului serviciilor a scăzut cu 5,8 puncte, până la 47,5 puncte (n.a. o valoarea sub 50 de puncte arată contracţie).

Cu excepţia valorii de 29,6 puncte, din februarie 2020, nivelul indicelui PMI pentru sectorul serviciilor din China din august 2021 este cel mai scăzut din ultimii 14 ani, respectiv de când au început să fie publicate datele pentru acest sector economic.

Indicele activităţii din industria prelucrătoare a scăzut cu 0,3 puncte, până la 50,1 puncte, de asemenea cel mai redus nivel din ultimul an şi jumătate.

Menţinerea peste pragul contracţiei a fost determinată de expansiunea activităţii la nivelul companiilor de dimensiuni medii, al căror sub-indice PMI a crescut cu 1,2 puncte, până la 51,2 puncte, în timp ce indicele activităţii pentru firmele mici a crescut cu 0,4 puncte faţă de luna precedentă, până la 48,2 puncte. Indicele PMI al activităţii companiilor mari din industria prelucrătoare a scăzut cu 1,4 puncte, până la 50,3 puncte.

În comunicatul de presă de la NBSC se mai arată că sub-indicii corespunzători comenzilor noi, stocurilor de materii prime, numărului de angajaţi şi timpilor de livrare au valori care arată o contracţie.

Având în vedere poziţia Chinei în lanţurile de aprovizionare şi desfacere la nivel global, deosebit de îngrijorătoare este evoluţia sub-indicilor PMI corespunzători comenzilor externe (vezi graficul 2).

Contracţie majoră şi neaşteptată a activităţii economice din China

Astfel, indicele comenzilor externe noi din industria prelucrătoare a scăzut până la 46,7 puncte, de la 47,7 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele comenzilor noi totale a scăzut cu 1,3 puncte, până la 49,6 puncte. Scăderi ale comenzilor externe noi s-au înregistrat pentru toate cele trei categorii de companii - corporaţii, companii medii şi firme mici - cele mai afectate fiind firmele mici, cu un indice de 43,8 puncte.

Declinul indicelui comenzilor externe noi din sectorul serviciilor a fost mult mai mare, de 3,8 puncte, până la 43,9 puncte, în condiţiile în care indicele comenzilor noi totale a scăzut până la 42,2 puncte, de la 49,7 puncte în luna anterioară.

August a reprezentat a cincea lună consecutivă de scădere din 2021 pentru numărul angajaţilor din industria prelucrătoare, pe fondul menţinerii sub-indicelui corespunzător la 49,6 puncte.

Şi indicele importurilor a arătat o accentuare a contracţiei, prin declinul cu 1,1 puncte, până la 48,3 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2020.

La nivelul sectorului serviciilor situaţia este mult mai gravă, în condiţiile în care declinul numărului de angajaţi este neîntrerupt din septembrie 2018, iar ultima scădere lunară a fost de 1,2 puncte, până la 47 de puncte.

Un motiv suplimentar de îngrijorare îl constituie evoluţia costurilor de producţie şi a preţurilor finale, care exercită o presiune tot mai mare asupra marjelor de profit.

Indicele preţurilor finale din industria prelucrătoare a scăzut până la 53,4 puncte în august 2021, de la 53,8 puncte, în condiţiile în care indicele preţurilor materiilor prime a înregistrat un nivel mai ridicat, de 61,3 puncte, după o scădere de 1,6 puncte faţă de luna anterioară. S-a mai observat şi creşterea perioadei de livrare de la furnizorii de materii prime, în condiţiile în care sub-indicele corespunzător a înregistrat o scădere lunară de 0,9 puncte, până la 48 de puncte.

În sectorul serviciilor costurile şi-au temperat creşterea, pe fondul scăderii indicelui PMI până la 51,3 puncte, de la 53,5 puncte, iar indicele preţurilor finale au înregistrat prima scădere din ultimele 10 luni, până la 49,3, de la 51,3 puncte în luna anterioară.

Indicele PMI pentru sectorul construcţiilor a crescut cu 3 puncte în august 2021, până la 60,5 puncte, în condiţiile în care sub-indicele preţurilor finale a crescut cu 0,7 puncte, până la 53,6 puncte, iar indicele numărului de angajaţi a scăzut cu 1,5 puncte, până la 50,6 puncte.

Incertitudinea privind activitatea sectoarelor exportatoare din China rămâne deosebit de ridicată pe fondul accentuării crizei transportului maritim în containere, care a condus la creşterea explozivă a preţurilor.

Cele mai recente cotaţii de la Freightos arată că preţul pentru transportul unui container standard din China către Coasta de Est a Statelor Unite a ajuns la circa 20.000 de dolari, de peste 4 ori mai mare decât la sfârşitul anului trecut, în timp ce cotaţia pentru Coasta de Vest este de circa 18.400 de dolari.

În ceea ce priveşte relaţia China - Europa, preţurile containerelor au ajuns la aproape 14.000 de dolari pentru destinaţii din Nordul Europei, o creştere de aproape 3 ori faţă de sfârşitul anului trecut, şi la aproape 13.000 de dolari pentru destinaţiile din zona Mării Mediterane.

Mai mult, criza containerelor afectează producătorii din China şi ca urmarea a dificultăţilor majore de aprovizionare de la propriile divizii externalizate în alte ţări din Asia de Sud-Est pentru a beneficia de avantajele costurilor mai reduse cu forţa de muncă. În aceste condiţii, costul transportului ajunge să fie o componentă majoră a preţului final încă de la poarta fabricii.

În comunicatul de presă de la China Federation of Logistics and Purchasing se arată că indicii PMI reprezintă indicatori cu o mare putere de prognoză, dar şi de avertizare timpurie cu privire la tendinţele economice.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vine prabushelnita..astea sunt primele semne.

    Dacă Chiba intră în recesiune, toate piețele se vor cutremura din temelii, pământul va crăpa și din pântecele pământului va ieși un balaur neomarxist... 

    1. nu chiar!

      Cand China tuseste / stranuta = europa (pe materii finite) Raceste + Australia (materii prime) se imbolnaveste serios (gen carantine severe “deastea”). 

      semnat comenturi “cretine” 

    Eiiiii da cummmm neasteptata?

    Era asteptata! 

    Se observa anticipabil si in Ciclul Creditului pe China ce merge paralel (la diferenta de 2-3 trimestre) cu PMIul Germaniei. 

    Eu asteptam caderea! 

    Va recomand sa cumparat la greu pe bursa lor; sunt oportunitati minunate!!! 

    Acum cat inca este somaj / neproductivitate reala in piata si randamentele prabusite! 

    semnat comenturi “cretine” 

    Ca economiile sa inceapa caderea in “active financiare” trebuie ca bondul la 10 ani sa aibe un ultim raliu ce va apasa yieldul.

    Financiarul are varf maxim la 1-2-3 trimestre (resimtit in piata) fata de maximul atins in bondurile de 10 ani. 

    Avem deja “accelerare” pe bondurile de 10 ani semnal ca speculatorii a scuze investitorii” nu anticipeaza inca rocada din piata. 

    Avem - inca - la active de cucerit platoul; cu graficul in timp real ma uit si vad cum cucereste procent dupa procent. 

    Astept sa copoare CAP Rate-tul (termeni reali) cu picioarele pe pamant in unele piete caci ce se intampla acum e nebunie curata. 

    aurul si argintul sunt Inca ieftine in piata. 

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb