Tribunalul Bucureşti a decis blocarea conturilor RomArm de la BCR Lipscani, la solicitarea firmei americane Security Resources Group, care acuză faptul că nu şi-a primit toate comisioanele pentru intermedierea unor contracte de vânzare de echipament militar şi civil în Irak.
Mai exact, Tribunalul a admis, pe 23 iulie, cererea Security Resources Group LLC şi a dispus oprirea conturilor Companiei Naţionale RomArm de la BCR Lipscani în limita sumei de 140.654,30 USD până la soluţionarea definitivă a dosarului care se referă la neplata unor comisioane. Decizia poate fi atacată cu recurs.
Tribunalul Bucureşti va relua pe 29 septembrie procesul început în ianuarie 2008. La acest termen, instanţa urmează să desemneze expertul care ar urma să realizeze expertiza contabilă dispusă în cauză.
Security Resources Group solicită plata a 30.654,30 de dolari, precum şi a 122.588,50 de dolari, reprezentând daune-interese şi comision, ca urmare "a nerespectării obligaţiilor contractuale stipulate în contractele comerciale semnate între pârâta-debitoare (RomArm n.r.) şi beneficiarul direct JCC-I (Joint Contracting Command Irak)".
Potrivit documentelor aflate la dosar, pe 10 mai 2006, Security Resources Group a încheiat un contract cu RomArm, în baza căruia urma să intermedieze vânzarea de echipament militar sau civil în Irak în schimbul unui comision.
Societatea americană susţine că a intermediat, iniţial, pentru RomArm şase contracte în Irak, toate încheiate cu JCC-I (Joint Contracting Command Irak). Valoarea acestor contracte este de şapte milioane de dolari.
Security Resources Group susţine că a mai intermediat apoi alte trei contracte, unul încheiat pe 28 martie 2007 şi altele două pe 7 mai 2007, pentru care RomArm nu şi-ar fi respectat obligaţiile nici măcar în ceea ce priveşte furnizarea mărfii către firma irakiană.
"Marfa ce făcea obiectul acestor contracte trebuia livrată în termen de maximum 60 de zile de la semnarea contractelor, însă pârâta debitoare nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale nici până în ziua de astăzi, marfa nefiind livrată către beneficiarul direct - Joint Contracting Command Irak. Faptul că pârâta-debitoare nu şi-a îndeplinit obligaţiile comerciale faţă de JCC-I a adus grave prejudicii societăţii noastre, relaţiile comerciale dintre subscrisa şi beneficiarul direct al contractelor semnate cu debitoarea-pârâtă fiind grav afectate prin scăderea credibilităţii JCC-I faţă de societatea noastră", susţine Security Resources Group în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti.
În replică, în întâmpinarea depusă la Tribunalul Bucureşti, Compania Naţională RomArm susţine că este adevărat că nu a livrat ultima comandă către firma din Irak, JCC-I, dar acest lucru s-ar fi întâmplat din motive obiective. Pe de altă parte, RomArm susţine că Security Resources nu ar mai avea calitatea să intervină în legătură cu aceste contracte, pentru că nu a fost decât un intermediar.
În ceea ce priveşte sumele solicitate de Security Resources Group, RomArm susţine, în întâmpinare, că reclamanta nu a indicat exact modul de calcul prin care a ajuns să ceară sumele respective, înscrisurile pe care se întemeiază solicitate, susţinând că nu ar fi indicate nici datele de identificare ale firmei americane.