Fiecare mână de ajutor poate schimba un destin, mai ales în cazul copiilor defavorizaţi. Copiii din centrele de plasament au nevoie de sprijinul a 1.600 de voluntari în cadrul programului educaţional Ajungem Mari. De 8 ani, programul educaţional, desfăşurat de Asociaţia Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă şi vizibilă în vieţile a mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie. Voluntarii îi pregătesc pentru o viaţă independentă în momentul în care părăsesc sistemul de protecţie, fac cu ei teme, meditaţii, merg cu ei în excursii şi tabere şi exersează bunătatea zi de zi. De altfel, programul educaţional Ajungem Mari a primit în 2016 o recomandare din partea Ministerului Muncii pentru a fi implementat în sprijinul a cât mai mulţi copii vulnerabili din ţară. Claudia Maftei, voluntar în cadrul proiectului a declarat: "Ajungem Mari este locul unde am întâlnit altfel de oameni - oameni minunaţi, care dăruiesc fără să se întrebe "ce câştig eu din asta", întrucât câştigul este evident satisfacţia sufletească de a face bine. Este locul în care am crescut ca om prin experienţele pe care le-am avut. Este locul unde am învăţat o grămadă de lucruri noi. Şi nu în ultimul rând, este locul unde am văzut o lume diferită de turnul nostru de fildeş de acasă şi de la serviciu, o lume care te face să te simţi norocos şi recunoscător pentru ceea ce ai şi pentru ceea ce poţi să dai. Copiii şi voluntarii pe care i-am întâlnit aici mi-au schimbat viaţa". Peste 9.000 de voluntari ai organizaţiei au ajuns în aceşti ani la mii de copii din Bucureşti şi alte 24 judeţe din ţară. Au făcut cu ei meditaţii, i-au dus la cursuri vocaţionale, în tabere şi excursii de-o zi, la logopedie sau psihoterapie şi, mai presus de orice, le-au fost sprijin moral şi emoţional.
Acum a pornit o nouă campanie de recrutare a voluntarilor care vor să facă bine, schimbând astfel lumea cu paşi mici. Se caută oameni care să le ofere copiilor din centrele de plasament 2 ore pe săptămână din timpul lor şi şansa unui viitor mai bun. Orice modul de voluntariat dedicat copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie - centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgenţă, apartamente de tip familial - durează 8 luni, din 15 noiembrie 2022 până în 30 iunie 2023. Copiii au nevoie de stabilitate în vieţile lor şi de încrederea că dacă îşi pun bazele în cineva, acel om nu va dispărea subit din viaţa lor. Se lucrează 2 ore pe săptămână cu copiii, fizic, dar şi online, dacă nu există posibilitatea de a merge direct la beneficiarii proiectului, iar doritorii vor trece iniţial printr-un proces de selecţie şi pregătire. Nu se dau teste de cultură generală, ci sunt etape menite să faciliteze selectarea oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul pe care se pregătesc să şi-l asume şi sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung.
Voluntarii sunt în general adulţi, studenţi sau liceeni, de la 16 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi, implicaţi şi dornici să îi ajute într-adevăr pe copii.