Cora Lujerului, amendată de Protecţia Consumatorului cu 20.000 lei

Adina Lateş
Companii / 14 ianuarie 2016

Actualizare 20:24 Cora: "Comunicatul PC referitor la hypermarketul din Lujerului distorsionează în mod nepermis rezultatele controlului"

Comunicatul de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor referitor la controlul realizat la Cora Lujerului induce în eroare opinia publică, distorsionează "în mod nepermis" rezultatele controlului şi creează astfel o "imagine defăimătoare" a activităţii hypermarketurilor Cora, transmite retailerul într-o declaraţie citată de Agerpres.

"Fără a contesta rolul pozitiv pe care astfel de controale îl au în general pentru îmbunătăţirea produselor şi serviciilor oferite clienţilor, Cora România atrage atenţia asupra faptului că denaturarea realităţii constatate cu ocazia unor astfel de controale şi propagarea unor informaţii neadevărate în media este de natură a îndepărta controlul ANPC de la scopul prevăzut conform legii pentru astfel de activităţi", se arată în declaraţie.

În plus, potrivit reprezentanţilor Cora, comunicarea măsurilor dispuse de Protecţia Consumatorilor s-a realizat în mod incomplet, ajungându-se astfel la dezinformarea consumatorilor.

Astfel, sursa citată precizează că menţiunea referitoare la "comercializarea de sarmale, produse din carne mucegăite cu mucegai verde" este inexactă, deoarece aceste produse nu s-au aflat niciun moment la comercializare, ele aflându-se, conform menţiunilor explicite din procesul verbal de control emis de comisarii ANPC, în ,,unitatea de răcire'', adică în tranzit către camera Protan, urmând a fi neutralizate/distruse.

De asemenea, reprezentanţii retailerului subliniază şi faptul că ANPC nu menţionează un fapt consemnat chiar în procesul verbal de control, respectiv acela că "la finalizarea controlului s-a constatat îndeplinirea tuturor măsurilor date", aspect confirmat şi de către controlul DSVSA Bucureşti desfăşurat în paralel cu cel al ANPC.

"Cantităţile de produse menţionate în comunicatul de presă al ANPC reprezintă totalul cantităţilor de produse aflate în stocul magazinului de la momentul redactării procesului verbal de control şi nu cantităţile de produse retrase de la comercializare ca urmare a controlului. Pe pagina oficială de Facebook a ANPC precum şi pe pagina personală de Facebook a directorului general ANPC, Paul Anghel, au fost postate imagini din timpul controlului, preluate doar pentru dosarul intern şi postate comentarii defăimătoare la adresa Cora Lujerului, care modifică în mod substanţial realitatea constatată în timpul controlului, afectând în mod negativ imaginea Cora şi încrederea clienţilor Cora", se mai arată în documentul citat.

(S.A.)

---------

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat Cora Lujerului cu 20.000 lei pentru mai multe nereguli, printre care comercializarea de produse alimentare în afara termenului de valabilitate, potrivit unui comunicat al intituţiei, citat de Agerpres.

"În data de 13 ianuarie 2016, ca urmare a unei petiţii, preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică, a dispus Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă o acţiune de verificare la SC Hipermarche Romania SA - Cora Lujerului. O echipă de comisari din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, coordonată de Paul Anghel, Director General ANPC s-a deplasat la hipermarket. În urma verificărilor, la data şi ora controlului, s-au constatat o serie de abateri, dintre care menţionăm: comercializarea de sarmale produse din carne mucegăite; existenţa la comercializare de fructe ( pere, mere, mandarine etc) cu semne vizibile de alterare, mucegăite, amestecate cu fructe apte consumului; decongelarea peştelui în condiţii improprii, respectiv într-o chiuvetă pe care era aşezat un burete pentru igienizare; dispozitive murdare, ruginite, utilizate la prelucrarea cărnii", se arată în comunicat.

Comisarii ANPC au mai descoperit produse din carne afumate în unitatea proprie, cu semne evidente de alterare, care prezentau colonii de mucegai, suprafaţă lipicioasă, culoare modificată, miros de alterat; biscuiţi ambalaţi în incinta proprie, fără niciun element de identificare; condimente depozitate în recipiente din material plastic, marcate cu etichete cu data durabilităţii minimale 31 noiembrie 2015; afişarea de preţuri diferite la acelaşi produs, aceeaşi origine, aceeaşi calitate, aceeaşi tastă 36 pentru emiterea bonului (portocale); expunerea amestecată de produse preambalate, cantităţi diferite în acelaşi spaţiu (portocale ambalate la plasă de 1 kg, respectiv la plasă de 2 kg) cu dezinformarea vădită a consumatorilor asupra preţului şi a cantităţii; produse de patiserie, comercializate în vrac, fără afişarea denumirii, a preţului pe unitatea de măsură şi a alergenilor.

În aceste condiţii, ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 20.000 lei. S-a oprit definitiv de la comercializare şi s-a retras din circuitul consumului uman o cantitate de 820 kg legume şi fructe în valoare de 15.030 lei, 17 kg produse din carne şi produse culinare în valoare de 480 lei şi 6 kilograme condimente în valoare de 120 lei. A fost oprită temporar de la comercializare o cantitate de circa 18 kg produse în valoare de 270 de lei, până la intrarea în legalitate.

Comisarii ANPC au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate.

"Comercializarea produselor culinare cu miros şi culoare nespecifice, mucegăite, fructe şi legume alterate, care puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor, lipsa afişării informaţiilor obligatorii sau a elementelor obligatorii de pe etichetă sunt neregulile găsite de comisarii noştri. Amenda contravenţională a fost maximă şi am suspendat temporar activitatea. Orice neregulă sesizată va fi sancţionată drastic", a spus Bogdan Pandelică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb