Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune

A.L.
Internaţional / 7 februarie 2016

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocată de urgenţă

Actualizare 14:44 Seulul dă asigurări că Phenianul pregăteşte un al cincilea test nuclear

Serviciile de Informaţii din Coreea de Sud (NIS) au anunţat că vecinul din Nord pregăteşte un al cincilea test nuclear, la o lună după ce Coreea de Nord (RPDC) a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen pe teritoriul său, informează EFE.

Anunţul serviciilor secrete de la Seul survine la doar câteva ore după ce Phenianul a lansat un satelit în spaţiu, acţiune care a atras condamnări din partea comunităţii internaţionale care consideră lansarea de duminică dimineaţă drept un test cu rachete balistice.

În cadrul unei reuniuni speciale cu deputaţii din Adunarea Naţională (parlamentul sud-coreean), agenţi ai NIS au declarat că regimul lui Kim Jong-un se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear în orice moment.

Totodată, potrivit agenţiei Yonhap, NIS a informat că satelitul lansat duminică dimineaţa cântăreşte circa 200 de kilograme, ceva mai mult decât primul dispozitiv de acest fel pus pe orbită de Coreea de Nord în 2012. Aceasta ar însemna că satelitul nu este operaţional, deoarece are o greutate foarte redusă, potrivit agenţilor NIS, care au folosit acest argument pentru a concluziona că satelitul nord-coreean "nu are nicio valoare" şi pentru a reafirma teza potrivit căreia noua aventură spaţială a regimului Kim Jong-un nu este altceva decât un test balistic.

Un satelit care cântăreşte circa 200 de kilograme "este inutil ca satelit", a declarat la rândul său Lee Cheol-woo, din partea partidului de guvernământ, Saenuri, adăugând că un satelit funcţional cântăreşte în general cel puţin 800 de kilograme şi ajunge până la 1.500 de kilograme. Lee a mai spus că autorităţile sud-coreene suspectează că RPDC a folosit piese-cheie dintr-o rachetă cu rază lungă de acţiune din Rusia, dar a refuzat să ofere alte detalii.

----------------

Actualizare 12:40 Coreea de Sud anunţă că a recuperat un fragment din ceea ce pare a fi conul rachetei nord-coreene

Autorităţile sud-coreene au recuperat duminică ceea ce pare a fi un fragment din conul căzut de la o rachetă pe care Coreea de Nord a lansat-o în cursul dimineţii, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul, citat de Reuters.

Recuperarea fragmentelor rachetei despre care Coreea de Nord a susţinut că avea la bord un satelit pe care l-a plasat pe orbită ar putea oferi indicii cu privire la programul balistic al Phenianului.

Obiectul a fost găsit în sud-estul Insulei Jeju de către o navă a Marinei sud-coreene, a anunţat o oficialitate de la Ministerul Apărării. Conul protejează încărcătura sau satelitul transportat de o rachetă în spaţiu.

-----------------

Actualizare 11:52 Marea Britanie "condamnă ferm" testul balistic nord-coreean

Guvernul britanic a condamnat ferm duminică lansarea unei rachete balistice de către autorităţile de la Phenian şi a cerut "un răspuns ferm în cazul în care Coreea de Nord continuă să încalce" rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, transmite AFP.

"Condamnăm ferm" această lansare, a declarat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă. "Coreea de Nord este pe deplin conştientă că numeroasele rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite interzic folosirea tehnologiei rachetelor balistice. Acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a obţine un răspuns ferm în cazul în care Coreea de Nord continuă să încalce aceste rezoluţii", a mai anunţat Foreign Office, care a apreciat că "astfel de acţiuni nu fac decât să izoleze şi mai mult" Coreea de Nord, notează France Press.

-----------------

Actualizare 10:46 Franţa cere "o reacţie rapidă şi severă a comunităţii internaţionale", după testul nord-coreean

Franţa a denunţat "o provocare nebunească" după lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice şi a cerut "o reacţie rapidă şi severă a comunităţii internaţionale în Consiliul de Securitate" al ONU, care urmează să se reunească duminică la New York, informează AFP, citat de Agerpres.

"Franţa denunţă cu cea mai mare fermitate o nouă violare flagrantă de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate. Lansarea rachetei, survenită în această noapte, la o lună după un nou test nuclear, este o provocare nebunească. Franţa face apel la o reacţie rapidă şi severă a comunităţii internaţionale în Consiliul de Securitate astăzi (duminică)", a anunţat Palatul Elysée (preşedinţia franceză) într-un comunicat de presă.

-----------------

Actualizare 10:38 Rusia condamnă testul balistic nord-coreean

Rusia a condamnat duminică testul balistic efectuat de Coreea de Nord, apreciindu-l ca "foarte dăunător" pentru securitatea regională, inclusiv pentru securitatea Phenianului, informează AFP.

"Este evident că astfel de acţiuni duc la o agravare serioasă a situaţiei în Peninsula Coreeană şi în Asia de Nord-Est în ansamblul ei" şi "este foarte dăunătoare pentru securitatea ţărilor din regiune, îndeosebi şi în primul rând pentru Coreea de Nord", a apreciat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei într-un comunicat de presă, potrivit France Press.

--------------

Actualizare 10:30 China îşi exprimă "regretele" după lansarea rachetei nord-coreene

Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat duminică "regretele" după lansarea unei rachete de către Coreea de Nord în ciuda condamnării internaţionale, adăugând că cere tuturor părţilor să acţioneze cu prudenţă şi să se abţină de la luarea de măsuri ce ar putea creşte şi mai mult tensiunile în Peninsula Coreea, transmite Reuters.

"China îşi exprimă regretele că Coreea de Nord, în ciuda opoziţiei tot mai mari a comunităţii internaţionale, a insistat să folosească tehnologia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Hua Chunying într-un comunicat postat pe website-ul ministerului.

Ea a subliniat că dialogul este singura modalitate de a asigura o pace de durată şi stabilitatea în regiune.

Actualizare 10:20 Ban Ki-moon cere Phenianului "să înceteze acţiunile provocatoare"

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Coreii de Nord "să înceteze acţiunile provocatoare" în urma unui tir de rachetă cu rază lungă de acţiune al Phenianului, potrivit France Press.

Într-un comunicat, Ban a estimat "profund regretabil" acest tir ce încalcă rezoluţiile ONU, potrivit afirmaţiilor sale, notează AFP.

-----------------

Actualizare 10:16 Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate se va reuni de urgenţă, duminică, la New York, în urma lansării unei rachete nord-coreene, au anunţat diplomaţi, potrivit Agerpres.

Reuniunea, sub formă de consultări cu uşile închise, a fost cerută de Statele Unite şi Japonia, membri ai Consiliului, şi Coreea de Sud, notează AFP.

Într-o scrisoare comună către preşedinţia venezueleană a Consiliului cerând această reuniune, Washingtonul şi Tokyo subliniază că "lansarea astăzi a unui pretins +satelit+ de către Coreea de Nord este o violare a rezoluţiilor pertinente ale ONU" ce interzic Phenianului orice activitate balistică sau nucleară.

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune duminică dimineaţă, în ciuda avertismentelor Statelor Unite şi Coreii de Sud, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Acest tir a fost efectuat în timp ce comunitatea internaţională încă încearcă să ajungă la un consens cu privire la modul de a răspunde la ultimul test nuclear al Phenianului de la 6 ianuarie.

Washingtonul şi Beijingul, singurul aliat al Phenianului, negociază de mai multe săptămâni asupra unui proiect de rezoluţie a Consiliului pentru a răspunde acestui test, fără succes până în prezent.

Coreea de Nord este deja lovită de sancţiuni internaţionale grele în urma tirurilor sale balistice şi după trei teste nucleare, efectuate în octombrie 2006, mai 2009 şi februarie 2013, aminteşte France Presse.

------------------

Actualizare 10:04 Televiziunea oficială: Phenianul afirmă că lansarea rachetei a fost o reuşită

Coreea de Nord a declarat, duminică, că a reuşit să plaseze un satelit pe orbită după un tir de rachetă considerat de o mare parte a comunităţii internaţionale ca un test de rachetă balistică, relatează AFP.

O prezentatoare a televiziunii oficiale a anunţat că acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis "plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pământului Kwangmyong 4... pe orbită".

-------------

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune duminică dimineaţă, în ciuda avertismentelor Statelor Unite şi Coreii de Sud, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, informează AFP, citat de Agerpres.

Racheta a fost trasă în jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreii de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Regimul cel mai închis din lume a avertizat marţi cu privire la intenţia sa de a lansa în curând o rachetă transportând un satelit. Coreea de Nord asigură că programul ei spaţial are scopuri pur ştiinţifice, dar Statele Unite şi aliaţii lor îl văd ca o acoperire a programului de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM), aminteşte France Presse.

Un test de rachete balistice ar reprezenta "un nou act destabilizator şi provocator", au avertizat preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping, vineri într-o convorbire telefonică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb