Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian, o decizie care ar reprezenta o provocare pentru sancţiunile internaţionale împotriva programului de arme nucleare al statului nord-coreean, relatează The Guardian, potrivit News.ro.
Ambasadorul Alexander Matsegora a declarat că muncitorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse în război în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk, potrivit agenţiei de presă nord-coreene NK News.
Matsegora a spus că există "o mulţime de oportunităţi" de cooperare economică între Coreea de Nord Nord şi republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în pofida sancţiunilor ONU.
"Constructorii coreeni înalt calificaţi şi muncitori, capabili să lucreze în cele mai dificile condiţii, ne pot ajuta să ne refacem instalaţiile sociale, ale infrastructurii şi industriale", a declarat Matsegora într-un interviu pentru cotidianului rus Izvestia, potrivit NK News.
Declaraţiile sale vin la câteva zile după ce Coreea de Nord a devenit una dintre puţinele ţări care au recunoscut cele două teritorii, acuzând guvernul ucrainean că face parte din poziţia "ostilă" a Washingtonului faţă de Phenian.
"Ucraina nu are dreptul de a ridica probleme sau de a contesta exercitarea noastră legitimă a suveranităţii după ce a comis un act care denotă o lipsă gravă de corectitudine şi dreptate între naţiuni, prin alăturarea sa activă faţă de politica ostilă nedreaptă şi ilegală a SUA în trecut", a precizat Ministerul nord-coreean de Externe.
Drept răspuns, Ucraina a întrerupt relaţiile diplomatice cu statul nord-coreean şi l-a acuzat că subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că apelul Rusiei către Coreea de Nord pentru sprijin a arătat că Moscova "nu mai are aliaţi în lume, cu excepţia ţărilor care depind de ea financiar şi politic".
Kievul şi-a suspendat deja contactul politic şi economic cu Phenianul, ca parte a sancţiunilor aplicate de ONU, menite să facă presiuni asupra Phenianului să renunţe la programele nucleare şi de rachete balistice.
Coreea de Nord are o tradiţie în a câştiga valută străină prin trimiterea cetăţenilor săi să lucreze în străinătate. Conform sancţiunilor ONU, ei ar fi trebuit să fie repatriaţi până la sfârşitul anului 2019, dar un număr semnificativ de muncitori nord-coreeni au continuat să lucreze în Rusia şi China, precum şi în Laos şi Vietnam, după termenul limită.
Matsegora a lăsat deschisă posibilitatea unei alte confruntări cu ONU din cauza sancţiunilor, după ce a sugerat că fabricile nord-coreene şi centralele electrice construite în perioada sovietică ar putea folosi echipamente produse în regiunea Donbas, unde forţele pro-ruse poartă un război împotriva Ucrainei din 2014.
O astfel de acţiune ar contraveni unei interdicţii ONU, impusă la sfârşitul anului 2017, privind achiziţionarea de maşini industriale, echipamente electronice şi alte articole de către Coreea de Nord.
Matsegora a recunoscut că sancţiunile ar putea compromite încercările de a stabili o legătură comercială între republici şi Coreea de Nord, dar a spus că relaţiile economice sunt "absolut justificate", conform NK News.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2022, 13:30)
Grei de cap si coreeni astia, Putin are nevoie de ei acum, si nu sa reconstruiasca ci sa distruga.