CORESPONDENTA DE LA PARIS Renault: un acord salarial fără precedent

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 18 martie 2013

Renault: un acord salarial fără precedent

După negocierile care au durat aproape unsprezece săptămâni şi pentru prima dată în istoria firmei franceze, salariaţii acceptă să facă eforturi imense pentru a-şi păstra locurile de muncă. Carlos Ghosn, PDG-ul Renault, s-a angajat, în schimb, să nu închidă nici o uzină până în 2016. Sindicatelor din grupul Renault (CFE,CGC,CFDT şi Force OuvriPre) au anunţat ca vor semna acordul pe care patronul firmei l-a propus. CGC, sindicatul cel mai dur şi apropiat de Partidul comunist francez, se abţine.

Sacrificiile salariaţior sunt considerabile, dar ei au fost obligaţi să înghită această pilulă amară. Conducerea firmei a ameninţat că, în lipsa acestui acord, va fi nevoită să închidă două uzine, având în vedere situaţia pieţei. Vânzările de automobile noi s-au diminuat vertiginos în Franţa (-14% în 2012), atingând nivelul cel mai scăzut din ultimii cincisprezece ani.

Cei 44.600 salariaţi ai constructorului francez acceptă, astfel, concedierile masive propuse de direcţia Renault: 8200 de persoane vor părăsi grupul până 2016. Salariaţii care vor pleca la pensie nu vor fi înlocuiţi, ceea ce reprezintă o scădere de 15% a efectivului total, şi vor lucra mai multe ore pe săptămână decât înainte: 35 de ore pe săptămână în loc de 33 în unele uzine, acolo unde existau acordurile de penibilitate a muncii. Ei vor câştiga mai puţin deoarece salariile vor fi îngheţate în acest an, cu toa-te că inflaţia este estimată, în 2013, la 1,75%.

În schimb, Renault se angajează să nu închidă nici o uzină în următorii trei ani, mai ales cele situate în nord (Maubeuge şi Douai) şi în Seine-Maritime (Dieppe şi Sandouville). Nici un plan social nu va fi lansat în această perioadă şi mutarea salariaţilor între diferitele uzine se va face pe baza de voluntariat. O concesie deoarece direcţia prevăzuse iniţial mutarea obligatorie a salariaţilor în caz de necesitate. Uzinele franceze vor produce mai multe automobile noi în fiecare an, 710.000 pentru a fi exacţi, adică 25% în plus faţă de situaţia actuală. Renault va repatria în uzinele sale franceze o parte din producţia modelelor de gamă superioară şi de utilitare realizată în uzinele din Turcia şi Portugalia.

Un acord care, după cum speră direcţia firmei, va ameliora competitivitatea uzinelor franceze în comparaţie cu cele aflate în ţări cu o mână de lucru mai ieftină. Cum sunt cele din ţările de Est, din Turcia, Spania, sau Maroc unde anumiţi salariaţi lucrează până la nouă ore în plus pe săptămână în raport cu cei din uzinele franceze. Pentru costuri mult mai mici, divizate de până la cinci ori.

Acest acord, care riscă să facă jurisprudenţa în industria de automobile franceză, seamănă a loterie. Nimeni nu ştie ce va rezerva viitorul şi rămâne de văzut dacă cele două părţi îşi vor putea respecta angajamentele luate până în 2016.

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http:// fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb