CORESPONDENŢĂ DIN MAROC Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 1 noiembrie 2023

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

English Version

Aflat la răspântia dintre Europa şi Africa, Marocul a fost, de secole, un punct de întâlnire a culturilor arabe, africane, berbere şi europene. Moschei cu minarete impunătoare, oraşe labirintice în care uneori ai senzaţia că te întorci în timp cu secole, vestigii arheologice şi clădiri cu arhitectură modernă, fântâni, grădini cu palmieri şi pieţe în care marocani cu turbane te îmbie cu ceai sau mirodenii, plaje întinse şi o combinaţie de gusturi, arome şi culori îţi stimulează simţurile.

Hicham, ghidul care ne-a însoţit în info tripp-ul de o săptămână organizat de Christian Tour prin principalele oraşe ale Marocului, spune că ţara atrage anual milioane de turişti din toată lumea.

"Maroc este o ţară cu o istorie bogată, statul marocan fiind creat în secolul al VIII-lea. Avem peste douăsprezece secole de istorie, în care s-au îmbinat culturi diferite. Berberii au fost primii locuitori ai teritoriului care în prezent este Maroc. Apoi au venit arabii, care au adus Islamul. În timp, culturile s-au îmbinat, iar astăzi suntem cu toţii marocani, uniţi sub un singur rege", afirmă Hicham, precizând că au milioane de turişti anual, "Marocul fiind o ţară sigură".

Între coasta Mediteranei şi cea a Atlanticului

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Situat în regiunea Magreb din Africa de Nord, Marocul are o mulţime de atracţii turistice, spune ghidul, adăugând că cei mai mulţi turişti sunt francezi.

"Sunt oraşele imperiale, cele care au fost capitale ale regatului. Acum capitala este Rabat, dar înainte a fost Fes, Marrakesh şi Meknes. Casablanca este cel mai mare oraş şi centrul economic al Marocului. Atracţia principală turistică este Moscheea lui Hassan al II-lea, cea mai mare din Africa şi una dintre cele mai mari din lume. Rabat, care este mai vechi decât Casablanca, este un oraş curat, foarte frumos de vizitat şi capitala noastră administrativă. Dar Marrakech este perla - o atracţie turistică cunoscută peste tot în lume, precum şi locul în care se organizează mari evenimente economice internaţionale, la care participă Banca Mondială şi Forumul Monetar Internaţional", ne-a declarat Hicham.

Fiind aşezat între coasta Mediteranei şi cea a Atlanticului, Marocul mai este renumit pentru plajele sale, mai spune ghidul. "Sunt mii de kilometri de plaje, golfuri şi staţiuni unde găsiţi complexuri turistice all inclusive. De la Saidia la graniţa cu Algeria la Tanger de unde, de pe promontoriul Cap Spartel vedem cum Mediterana intră în Atlantic", afirmă Hicham. "Dacă traversăm Atlasul avem oraşul Quarzazate - poarta deşertului, prin care, după ce o trecem, intrăm în munţii de nisip".

Nu în ultimul rând bucătăria, care este una dintre cele mai bune din lume, este de explorat, adaugă marocanul: "Avem Tajinul, ce poate fi făcut cu pui, miel, peşte sau doar cu legume, dar felul nostru naţional de mâncare, cunoscut în toată lumea, este cuşcuş. Când spui Marcoc, te gândeşti la cuşcuş".

Oraşul Alb

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Casablanca, cel mai mare oraş al Marocului şi din întregul Magreb, este asociat adesea cu celebrul film cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman din 1942. Numele Casablanca, adică Casa Albă în spaniolă, provine de la denumirea pe care i-au dat-o navigatorii portughezi (Casa Branca), ce foloseau drept reper o casă albă pentru a localiza aşezarea de pe mare - astăzi, numele se reflectă în imaginea oraşului, majoritatea clădirilor fiind albe.

Aflat pe ţărmul Atlanticului şi cu aproape patru milioane de locuitori, conform Statista, Casablanca este inima activităţii economice a Marocului, aici având sediul cele mai mari companii ale ţării, precum şi marile corporaţii internaţionale. Aşa că, Oraşul Alb cum mai este denumit, este oarecum cosmopolit, partea nouă - Ville Nouvelle - fiind brăzdată de bulevarde largi mărginite de clădiri masive, cu fântâni, restaurante, magazine şi o forfotă continuă.

Moscheea Hasan al II-lea este cel mai important obiectiv turistic din Casablanca, fiind cu adevărat impresionantă. Aşezată pe malul oceanului şi cu o piaţă în faţă care-i pune în valoare perspectiva, moscheea este cea mai mare din Africa, are al doilea cel mai înalt minaret din lume, de 210 metri, şi poate găzdui circa 25.000 de credincioşi. Clădirea abundă în suprafeţe sculptate din piatră şi lemn, mozaicuri, marmură, iar acoperişul este retractabil. Un ghid te însoţeşte pe parcursul turului moscheii, care îţi spune atât de multe încât la final nu prea mai ai ce să întrebi.

Piaţa Mohammed al V-lea, cu arhitectura sa colonială, Piaţa Naţiunilor Unite cu doza sa de modernism, Al-Jadid - fosta enclavă portugheză şi, bineînţeles, Ricks Cafe, concepută pentru a recrea celebra cafenea din fimul Casablanca, sunt obiective ce nu trebuie ratate în Oraşul Alb.

Oraşul modern

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Rabat, capitala Marocului de când ţara şi-a câştigat independenţa în 1955, are aerul unui oraş modern. Circuitul organizat de Christian Tour include vizitarea Turnului Hassan, a Mausoleului lui Mohammed al V-lea şi a cartierului Kasbah Oudaya, cu străduţe înguste, viu colorate şi grădini andaluze.

Turnul lui Hassan este minaretul unei moschei ce nu a mai fost terminată în secolul al XII-lea, care se dorea cel mai înalt din lume. Este înconjurat de sute de coloane şi ziduri ale moscheii neterminate, iar înălţimea sa de 44 de metri şi culoarea ocru-brun pe fundalul cerului albastru formează o perspectivă impresionantă. Mausoleul regelui Mohammed al V-lea, care a jucat un rol esenţial în câştigarea independenţei Mororcului, este situat chiar vizavi de Turnul lui Hassan, găzduind mormântul acestuia. De pe ansamblul arhitectural format din cele două monumente se zăresc o clădire ce te duce cu gândul la capul unui şarpe şi un zgârie-nori.

"Este Marele Teatru din Rabat, proiectat de faimoasa arhitectă Zaha Hadid. Este singura ei clădire din Africa, dar din păcate nu a mai apucat să o vadă finalizată", spune ghidul de la faţa locului. "Celălalt este Turnul lui Mohammed al VI-lea, a doua cea mai înaltă clădire din Africa", adaugă el despre ansamblul care arată ca o rachetă gata de decolare.

Oraşul labirint

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Următorul oraş vizitat a fost la Fes, cel mai vechi dintre cele patru oraşe imperiale ale Marocului, despre care marocanii afirmă că este centrul spiritual şi religios al ţării.

Meryem Lmallouki, ghidul nostru din Fes, ne-a spus: "Fes a fost capitala Marocului, dar în secolul al XX-lea colonizatorii francezi au mutat capitala la Rabat. Chiar dacă acum nu mai este capitala administrativă, Fes este capitala culturală a ţării. Aici există cea mai veche universitate din lume, fondată în 859 de către Fatima al-Fihri. De asemenea sunt moschei, palate sau şcoli numite madrasa".

Ghidul a adăugat: "Fes este oraşul labirit. Are două mari zone (n.n. Medina - oraşul istoric şi Ville Nouvelle). În Medina există o mulţime de mici cartiere, fiecare având cinci elemente - moscheea, brutăria, fântâna, şcoala şi băile publice - numite hammam. Localnicii, care cunosc bine străzile labirintice, pot să facă întregul tur al Medinei în cam patru ore. Dar cei care nu sunt din Medina se pierd. Fiecare cartier are un specific. Unul este specializat în tăbăcărie, altul în produse de bronz sau cupru, altul în dulciuri, alimente şi aşa mai departe. Poţi să vezi cum se fac, să guşti sau să cumperi".

Traseul prin Medina Fes el-Bali, care este monument UNESCO şi cel mai bine prezervată medina din lumea arabă, reprezintă o călătorie de câteva ore în Evul Mediu. Este un adevărat labirint cu peste 9.000 de străzi întortocheate şi înguste ca nişte canioane, care cu adevărat te transportă în timp. În prezent, Medina depinde în mare parte de comerţul cu turiştii, iar de aici poţi cumpăra aproape orice, inclusiv renumitul ulei de argan, preţurile fiind negociabile.

Oraşul porţilor

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Meknes, oraş considerat de UNESCO drept Patrimoniu Cultural al Umanităţii, este renumit pentru porţile sale impunătoare, este o combinaţie între vechi şi nou, cu pieţe (numite souks), moschei, grădini şi madrase, împărţit după acelaşi tipar întâlnit în oraşele marocane - Medina şi Ville Novelle. Mausoleul sultanului Moulay Ismail, fondatorul oraşului şi considerat cel mai sângeros dintre conducătorii marocani sau porţile Bab el-Khemis şi Bab el-Mansour nu trebuie ratate.

Pe drumul dintre Fes şi Meknes am vizitat ruinele romane de la Volubilis din secolul I, cu arcul de triumf Karakali, casa lui Orfeu, o bazilică, băi, un forum si case patriciene cu mozaicuri bine conservate.

Între Medina şi mare

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Essaouira are toate atracţiile pe care şi le-ar dori un turist în Maroc, ce nu caută mari aglomerări urbane. Port la Atlantic, oraşul atrage prin plajele sale scăldate de fluxul oceanului, pe care marocani cu turbane conduc dromaderi de căpăstru, fortificaţiile masive vechi cu străzi înguste şi labirintice care combină elemente de arhitectură portugheză, franceză şi berberă, casele albe cu uşi albastre şi restaurantele sale. Pare locul ideal pentru relaxare.

Ca în mai toate oraşele marocane, comercianţii sunt la tot pasul, iar preţurile sunt negociabile, dar parcă sunt mai puţin insistenţi decât în Marrakech sau Fes.

Oraşul Roşu

Casablanca, Marakech, Rabat şi alte oraşe imperiale

Despre Marrakech marocanii spun că este cel mai frumos oraş al ţării. Cunoscut şi sub numele de Oraşul Roşu, datorită culorii clădirilor sale ocru-roşu, Marrakech este un oraş viu, unul dintre principalele centre culturale, religioase şi comerciale ale Magrebului.

Oraşul vechi este patrimoniu UNESCO, iar piaţa Jemaa el-Fnaa este una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice urbane din Africa. Aici, printre vânzători de mirodenii, ceaiuri, mâncare, eşarfe sau caftane găseşti maimuţe dresate să facă felurite giumbuşlucuri inclusiv cu bunurile turiştilor şi îmblânzitori de cobre. Marrakech mai este cunoscut şi pentru palatele şi grădinile sale, oaze de linişte în mijlocul forfotei oraşului. Palatul Bahia, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, de vizirul sultanului pentru propria folosinţă, este compus din încăperi decorate cu stucaturi şi mozaicuri în stilul arhitectural islamic şi marocan, precum şi grădini cu palmieri şi alte plante pentru noi exotice.

Masa poate fi luată într-unul din nenumăratele restaurante din oraş, ce sunt amenajate inclusiv în curţile interioare din vestitele riad-uri, iar mâncarea marocană chiar este bună şi săţioasă. Comanzi ceva, de obicei preparate de vită sau pui, şi chelnerul îţi aduce două sau trei feluri, care merg excelent cu ceaiul de mentă, foarte răspândit în ţara din nordul Africii.

Pe lângă elementele specifice, în Maroc există ceva ce la noi a dispărut de mult. Copiii care bat mingea pe stradă. Unii au tricouri pe spatele cărora scrie Hakimi sau Ziyech, îi vezi de dimineaţa până noaptea târziu pe lângă case, pe câmpuri sau plaje, cum şutează, jonglează sau pasează cu o bucurie care la noi pare să nu mai existe. Probabil că şi de asta, anul trecut, Marocul a fost prima ţară arabă şi africană care a ajuns în semi-finalele compionatului mondial de fotbal. Ei sunt foarte mândri de asta.

Primul charter care a plecat din România către Maroc a fost organizat în urmă cu o lună de Christian Tour, care are zboruri săptămânale către această destinaţie turistică.

Cristian Pandel, Chairman of the Board Memento Group (grupul din care face parte agenţia de turism Christian Tour), a subliniat, în cadrul conferinţei de lansare a charterului România-Maroc: "Este o premieră pentru România. Au mai încercat de-a lungul timpului diverşi operatori să organizeze zboruri directe către Maroc, dar nu s-a concretizat nimic, pentru că este destul de mare riscul. Întrucât zborul este mai lung de patru ore şi jumătate şi având în vedere că cererea este foarte mare pentru Maroc, trebuie să contractezi hotelurile şi să asiguri cazarea din timp. Zborul va fi săptămânal, la început, în acest moment fiind în ofertă până în ianuarie, dar vom prelungi probabil pentru tot timpul anului. Vom zbura cu Boeing 727-800 operat de TAROM".

Cristian Pandel ne-a mai spus că există patru tipuri de pachete pentru cei care doresc să viziteze Marocul, pentru gusturi şi posibilităţi diferite: "Sunt patru tipuri de pachete pe care le avem, pentru toate buzunarele şi pentru orice tip de clienţi.

Pentru clientul care este doritor de cultură, atingem toate cele patru capitale imperiale ale Marocului, care, practic, arată esenţa ţării. Se stă cam două nopţi în fiecare zonă. «Maroc - Once in a Lifetime» este cel mai alergat program, dar cel mai complex, şi în general se adresează, ca circuit, clienţilor care doresc acest lucru.

Mai avem un pachet care este un combo între Casablanca şi Marrakech - stai trei nopţi în Marrakech, trei nopţi în Casablanca şi încă o noapte la întoarcere în Marrakech ca sa prinzi zborul şi ai opţionale în zonă, adică este mult mai lejer. Avem acest program şi la patru stele, şi la cinci stele - cel la patru stele este un program pentru toate buzunarele.

Al treilea program - «Magia Deşertului» - este unul destul de exotic, cu deşert, în care vezi Marrakech, partea culturală, dar dormi şi trei nopţi în deşertul marocan, unde vizităm oraşele marocane şi vedem oazele din deşert.

Ultimul program este Senior Voyage, se stă într-un loc-maxim două şi se fac opţionale. Este un program foarte lejer, cu socializare, program artistic, aşa cum i-am obişnuit pe seniorii care merg cu noi".

Pachetele includ biletul de avion zbor charter Bucureşti - Marrakech şi retur, transportul cu autocarul aeroport-hotel-aeroport, şapte nopţi de cazare la hoteluri de 4 sau 5 stele, cu demipensiune şi însoţitor pe traseu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb