CORESPONDENŢĂ DIN NEUCHATEL, ELVEŢIA Philip Morris a investit 2 miliarde dolari în cercetare şi dezvoltare, la nivel global

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 27 aprilie 2015

Centrul de Cercetare-Dezvoltare al PMI, din Neuchatel (Elveţia)

Centrul de Cercetare-Dezvoltare al PMI, din Neuchatel (Elveţia)

Compania lucrează la dezvoltarea mai multor produse cu potenţial de reducere a riscului pentru fumători

Philip Morris (PMI) a investit 2 miliarde dolari pentru dezvoltarea de noi produse cu potenţial de reducere a riscului, din 2008 şi până în 2014, fără să fie luate în calcul clădirile, tehnologia şi logistica necesare acestui proces, potrivit reprezentanţilor companiei.

În cadrul unei prezentări făcute la centrul de cercetare al companiei din Neuchatel (Elveţia), pentru Ziarul BURSA şi agenţia Mediafax, aceştia au precizat că PMI are peste 300 de cercetători, ingineri şi tehnicieni (din domenii precum chimia, biologia, epidemiologia, matematica etc.), care lucrează la realizarea unor noi tipuri de produse cu potenţial de reducere a riscului atât pentru fumatori, cât şi pentru cei din jur, comparativ cu ţigaretele tradiţionale, bazate pe arderea tutunului.

Producătorul de ţigarete se îndreaptă, astfel, către o nouă nişă de produse din tutun, în contextul în care noua Directivă Europeană din domeniu, care va trebui să fie transpusă în legislaţiile naţionale până în luna mai a anului viitor, reduce diversitatea ţigaretelor clasice şi modul lor de prezentare şi comercializare.

Sursele citate apreciază că există mai multe tipuri de produse care înlocuiesc ţigaretele ţraditionale, care folosesc combustia tutunului şi, că, de aceea, există o serie de dezbateri pe marginea acestui aspect - ce produse ar fi cele mai potrivite, de ce au nevoie oamenii etc. -, la baza fiecărei afirmaţii existând o serie de argumente, precum sănătatea, prevenţia fumatului la copii etc.

Reprezentanţii companiei au subliniat că piaţa de e-ţigarete schimbă modul în care privim fumatul, adăugând că, în Marea Britanie, 7,8% dintre adulţi utilizează e-ţigareta, în Polonia - 4,9% şi în Italia - 3,5%.

Dar, potrivit surselor citate, în timp ce în Italia cei care conştientizează existenţa acestui tip de produse reprezintă 96% dintre adulţi, cei care le şi testează ocupă o pondere de 39% din piaţă, iar cei care le cumpără - 15%.

"Categoriile de produse care continuă să crească depind de specificităţile pieţei", au afirmat reprezentanţii Philip Morris, apreciind că există potenţial pentru e-ţigarete şi că aceste tipuri de produse sunt fabricate atât "pentru reducerea substanţială a riscului fumatului", cât şi "ca să ofere o experienţă satisfăcătoare consumatorului".

Referitor la produsele pe care PMI le pregăteşte pe acest segment, sursele citate subliniază că acestea au potenţialul să reducă riscul fumatului ş i că au realizat studii extinse care au generat rezultate încurajatoare, până în prezent.

Cu toate acestea, nu se pot trage, încă, concluzii finale, pentru că studiileţâ şi evaluările de produs continuă.

Procesul de ardere a tutunului este principalul motiv pentru care fumatul este dăunător sănătăţii, a menţionat Moira Gilchrist, director ştiinţific în cadrul Philip Morris Products, subliniind: "Prin ardere, sunt produşi circa 5.000-7.000 de constituenţi, dintre care aproximativ 100 sunt consideraţi a fi cauzele principale pentru afecţiunile asociate fumatului. Este foarte greu de depistat, însă, care dintre ei sunt asociaţi cu care dintre afecţiuni. De aceea, ideea nu este să renunţi doar la un compus sau la altul, ci la tot procesul de ardere care îi generează".

PMI a creat astfel de produse, în cazul cărora tutunul are nevoie să fie doar încălzit. Inţial, la produsele apărute în 2004-2007, temperatura ajungea la 400-500 de grade Celsius (sub 800 de grade Celsius - temperatura de ardere a tutunului), iar ulterior, după îmbunătăţirile tehnologice ale dispozitivelor electronice, temperatura de încălzire a continuat să scadă până la 350 de grade. Numărul i nivelul constituenţilor rezultaţi în urma înlocuirii procesului de ardere cu cel de încălzire a tutunului s-a redus considerabil, potrivit doamnei Gilchrist.

Reducând temperatura de încălzire a tutunului, utilizatorul practic inhalează un aerosol, diferit de fumul de ţigară, şi care constă, în mare parte, în vapori de apă, a mai explicat domnia sa.

Noul produs al PMI care are potenţialul să reducă riscul pentru fumători şi pentru cei din jur se numşte IQOS şi se află în faza de proiect pilot, fiind distribuit în Japonia (Nagoya) şi Italia (Milano). El constă într-un dispozitiv electronic de încălzire a tutunului ş i pachete de rezerve de tutun - "heat stick-uri" (care conţin tutun foarte fin, presat, şi au dimensiuni mai mici decât cele ale igaretelor clasice).

În prezent, compania produce trei tipuri de astfel de heat stick-uri, însă caută oportunităţi pentru dezvoltarea unui număr mai mare de sortimente care să corespundă diverselor tipuri de ţigarete tradiţionale şi să ofere, astfel, alternative cu potenţial de risc mai redus pentru fumători.

Aceste dispozitive pentru fumat intră la capitolul "Alte produse din tutun decât ţigări", în noua Directivă.

Pe lângă IQOS, dispozitivul electronic cu rezerve cu tutun pe care producătorul intenţionează să îl comercializeze la nivel mai larg în cele două ţări, precum şi pe alte pieţe, PMI mai vinde un tip de e-ţigaretă, în Spania, pe bază de nicotină şi lichid pentru vapat. Având în vedere faptul că lichidul din e-ţ igaretele tradiţionale poate fi contrafăcut, compania a căutat să dezvolte un produs a cărui formă să fie mai greu de reprodus de către traficanţi, iar accesul la lichid să fie mai dificil.

În afară de IQOS, aflat acum în faza de testare comercială, PMI mai dezvoltă trei platforme pentru viitoare produse alternative la ţigaretele clasice, însă acestea sunt în faza de proiect - unele sunt pe bază de tutun, altele nu, unele implică un dispozitiv electronic şi rezerve consumabile, altele sunt de sine stătătoare.

Philip Morris International este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi deţine şase dintre cele 15 mărci internaţionale de top, prima dintre acestea fiind Marlboro. Produsele PMI sunt comercializate în peste 180 de ţări. În 2013, compania deţinea o cotă de 15,7% din piaţa internaţională de ţigarete, în afară de SUA, sau de 28,3%, excluzând China şi SUA.

Philip Morris este unul dintre cei trei mari producători de ţigarete din ţara noastră, dispunând de o unitate de producţie în Otopeni şi având, în România, o echipă de peste 1.000 de angajaţi.

Autorităţile europene au aprobat, anul trecut, proiectul de revizuire a Directivei pe tutun, care interzice ţigaretele cu arome, cele mentolate urmând să mai rămână pe piaţă până în 2020.

Noul act legislativ conţine norme mai stricte referitoare la modul în care produsele din tutun sunt fabricate şi prezentate în UE şi introduce norme pentru anumite produse derivate din tutun. Textul prevede, printre altele, standardizarea ambalajelor, precum şi creşterea dimensiunii mesajelor de avertizare de pe pachetele de ţigarete la 65% din suprafaţa acestora, urmând ca marca să apară doar în partea de jos a pachetului.

Industria tutunului, de la cultivatori şi până la vânzători, s-a opus încă de la început modificărilor propuse în acest proiect. Aceştia susţin că noile reglementări vor fi cât se poate de dramatice pentru bugetele statelor membre, fără ca obiectivele de sănătate declarate să fie atinse, şi că vor conduce la creşterea semnificativă a contrabandei cu produse din tutun.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acest articol aproape omagial pare a fi fost scris după o vizită de documentare plătită de PMI: cercetare (peste 300 de cercetători!), reducerea riscurilor, 1000 de angajați în țara noastră... ce mai, o comoară de corporație.

    PS: mie mi-ar fi jenă, în locul tău. 

    1. Este adevarat ca fumatul poate ucide, la fel ca alcoolul, zaharul sau grasimea consumate in exces, dar la fel de adevarat este ca vizite de cercetare la diverse companii pentru jurnalisti, in urma carora sunt prezentate companiile au existat de cand lumea si pamantul...daca datele sunt reale, ce-are a face jena? intreb si eu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb