Corpul de Control efectuează verificări asupra întregului proces de insolvenţă al companiei Lido

F.D.
Companii / 13 septembrie 2022

Corpul de Control efectuează verificări asupra întregului proces de insolvenţă al companiei Lido

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a trimis Corpul de Control pentru a realiza verificări asupra întregului proces de insolvenţă al companiei Lido, relatează România Liberă.

Conform sursei citate, compania Lido SA, deţinută în proporţie de peste 42% de către Statul Român prin Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, a ajuns sub controlul SIF Banat-Crişana, printr-o societate interpusă, respectiv SIF 1 IMGB.

Societatea Lido a intrat în faliment într-un moment în care a rămas fără administrator şi sediu social, ce trebuiau prelungite de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, în calitate de acţionar majoritar. Mandatele tuturor administratorilor Lido, respectiv Boruna George Bogdan, Cazana Victor-Vlad şi Cherecheş Florica au expirat în luna februarie a acestui an, iar cel al directorului general Papuc Leonard Florian a ajuns la final în luna martie.

"Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului s-a înfiinţat ca urmare a reorganizării Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (...) şi exercită drepturile şi îndeplineşte obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului român. Hotărârea de Guvern nr. 1327/2021 a intrat în vigoare la data de 03.01.2022, organigrama detaliată fiind aprobată prin O.M. nr. 92/04.02.2022, în baza avizului ANFP 5497/04.02.2022, iar protocolul de predare-primire între Ministerul Economiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului s-a încheiat în data de 30.03.2022", a explicat instituţia.

SIF 1 IMGB a cumpărat creanţa Lido SA de la Akcent Development, compania care a cerut falimentul Lido în 2021, din cauza unor datorii neachitate. Prin achiziţia creanţei, care a avut loc la doar câteva zile după pronunţarea deciziei de faliment, SIF 1 IMGB a ajuns să controleze întreaga procedură de insolvenţă a Lido, deţinând 88,72% din masa credală, arată sursa citată.

SIF 1 IMGB a cumpărat creanţa pentru câteva sute de mii de lei. Însă compania pretinde acum peste 5,47 milioane de lei, sumă care nu se regăsea în evideţele contabile ale societăţii Lido la data deschiderii procedurii de insolvenţă, arată informaţiile transmise de Minister, potrivit România Liberă.

"Conform tabelului preliminar al creanţelor, SIF 1 IMGB S.A. a fost înscris de către administratorul judiciar Consulta 99 S.P.R.L., cu o valoare de 5,472,619.28 lei, sumă care nu se regăsea în evidenţele contabilele ale societăţii la data deschiderii procedurii de insolvenţă. Creanţa SIF 1 IMGB S.A. a fost contestată de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, ANAF, cât şi de alţi creditori înscrişi în tabelul preliminar de creanţe", transmite Ministerul Turismului.

Administratorul judiciar nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau în cazul procedurii de insolvenţă a societăţii Lido SA. După pronunţarea deciziei Tribunalului Bucureşti în data de 17.06.2022, de deschidere a procedurii de insolvenţă a societăţii Lido S.A, administratorul judiciar, desemnat ca fiind Consulta 99 S.P.R.L., avea obligaţia să convoace în termen de maximum 10 zile de la data deschiderii procedurii de insolvenţă faţă de Lido S.A., adunarea generală a acţionarilor în vederea desemnării unui administrator special care să reprezinte interesele acţionarilor, respectiv a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, în cadrul procedurii de insolvenţă, precizează România Liberă.

Autoritatea acuză acum administratorul judiciar: "Cu mult peste termenul stabilit conform prevederilor legale, în data de 06.09.2022, a avut loc şedinţa adunării generale a acţionarilor în cadrul căreia a fost desemnat un administrator special în vederea reprezentării şi protejării intereselor acţionarilor în cadrul procedurii de insolvenţă a societăţii Lido S.A. Desemnarea cu întârziere a unui administrator special a condus la încălcarea dreptului acţionarului Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului de a-şi numi reprezentantul care să-i apare interesele în cadrul procedurii".

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a depus contestaţii împotriva administratorului judiciar, Consulta 99.

"În apărarea intereselor Statului Român, acţionar al Lido S.A., Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a formulat atât contestaţii împotriva tabelului preliminar al creanţelor societăţii Lido S.A., cât şi contestaţii faţă de măsurile luate de către administratorul judiciar Consulta 99 S.P.R.L", transmite Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Administratorul judiciar, de la Consulta 99, este Cornel Virigil Florea. Acesta a fost implicat în falimentul Rodipet şi cercetat penal pentru luare de mită, precizează România Liberă.

În noiembrie 2012, administratorul judiciar al Rodipet, (redenumită în Network Press Concept) Cornel Florea a fost acuzat de luare de mită de către DNA. Şi tot atunci s-a dispus disjungerea şi trimiterea spre soluţionare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dosarului în care Virgil Cornel Florea, reprezentantul Consulta 99 - administratorul judiciar al Network Press Concept (fostul Rodipet) şi Mehdi Awdi, fratele mai mic al lui Hassan Awdi - fostul patron al Rodipet, erau cercetaţi penal pentru dare şi luare de mită, conform România Liberă.

Ca urmare a falimentului RODIPED, Hassan Awdi a dat Statul Român în judecată. Acesta a acuzat Statul Român că falimentul s-a bazat, printre altele, pe rapoartele lui Cornel Florea de la Consulta 99 (actualul administrator judiciar al Lido S.A.) care ar fi conţinut sume uriaşe. Tribunalul a dispus în 2015, plata a 7.543.176,59 euro, plus dobânda de 9.432.146,85 euro, scrie sursa citată.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului aşteaptă acum concluziile anchetei Corpului de Control şi dă asigurări că va întreprinde toate diligenţele necesare în vederea protejării intereselor statului în cadrul procedurii de insolvenţă a societăţii Lido S.A, mai precizează România Liberă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb