CORUPŢIE CU FONDURI EUROPENE Funcţionari APIA şi DSVSA, anchetaţi pentru un prejudiciu de peste 5 milioane de lei

A.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 iunie 2014

Funcţionari APIA şi DSVSA, anchetaţi pentru un prejudiciu de peste 5 milioane de lei

Procurorii au reţinut un reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului care este şi consilier judeţean

Surse: "Numele directorului adjunct al APIA Suceva şi al directorului General al APIA, vehiculate în dosar"

O serie de funcţionari ai sediului central şi al celui din Suceava din cadrul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) precum şi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava sunt vizaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar de urmărire penală în rem, pentru acordarea ilegală de subvenţii agricole, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, dare şi luare de mită, înşelăciune, spălare de bani şi prezentarea de documente sau declaraţii false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene, potrivit unui comunicat al DNA. Surse din cadrul DNA susţin că în acest caz figurează şi numele directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi cel al directorului general al APIA, Gheorghe Benu.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, ieri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al APIA, la sediul APIA Suceava. De asemenea, purtătorul de cuvânt la DSVSA Suceava ne-a declarat că procurorii au precheziţionat şi sediul Direcţiei Sanitar Veterinare. "Anchetatorii au venit de dimineaţă însă nu ne-au dat niciun fel de detalii despre suspecţi", ne-a spus domnia sa.

Investigaţiile făcute de procurorii DNA Suceava vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, iar prejudiciul estimat este de peste 5 milioane de lei.

Potrivit comunicatului DNA, anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul DSVSA Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic. Totodată, conform procurorilor, având în vedere cercetările efectuate de DNA Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor sau institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor.

Procurorul -şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri care nu îndeplineau prevederile legale.

Din documentele anchetatorilor rezultă că 40 de exploataţii au fost înfiinţate retroactiv, iar pentru 67 au fost depuse cereri pentru subvenţii de către alte persoane decât fermierii care le deţin. De asemenea, la 127 de exploataţii s-a constatat, la controlul efectuat în teren şi în Baza Naţională de Date, la care aveau acces şi funcţionarii APIA Suceava, că nu existau sau nu erau înregistrate animale.

În urma percheziţiilor de ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi consilier judeţean, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene de 1,1 milioane lei şi înşelăciune privind fonduri de la bugetul de stat. Potrivit comunicării DNA peprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi I. F. Piticari Ioan, au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013, pentru care au întocmit, semnat şi depus la APIA Centrul Judeţean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de susţinerea unor funcţionari ai instituţiei menţionate, care au acordat aceste subvenţii cu încălcarea legii, cuantumul sumelor plătite ilegal fiind în acest caz de 1.126.227,24 lei.

Adjunctul APIA Suceava dădea cadouri de sărbători şefilor de la Bucureşti care îi asigurau protecţia

Directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, obişnuia să cumpere de Paşte şi de Crăciun produse tradiţionale specifice zonei Bucovina, din fondurile Sindicatului Funcţionarilor, pe care le dădea şefilor de la Bucureşti care îi asigurau protecţia, potrivit unor surse judicare, citate de Mediafax.

Sursele au declarat că la constituirea grupului infracţional care activa în cadrul APIA Suceava a contribuit directorul executiv adjunct, care conducea în fapt instituţia şi era "persoana care gestiona din umbră activitatea de acordare ilegală de subvenţii din fondurile europene", aceasta având "un puternic sprijin de la centru", respectiv din partea directorului general al APIA central, Gheorghe Benu.

Potrivit surselor citate, rolul esenţial al Deliei Moldoveanu era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor din APIA Suceava, prin influenţa şi relaţia apropiată pe care o avea în primul rând cu Gheorghe Benu, dar şi cu alţi trei directori cu atribuţii de control din APIA central, printre care Direcţia Antifraudă, Control Intern şi Supracontrol (DACIS) şi Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS).

Din documentele anchetatorilor mai rezultă că Delia Moldoveanu conducea nemijlocit activitatea APIA Suceava, în baza relaţiilor importante pe care le avea şi le cultiva la nivelul APIA central şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Anchetatorii susţin că Delia Moldoveanu obişnuia ca, folosind fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, să cumpere, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte, produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina, pe care le oferea directorilor de la Bucureşti, pentru ca aceştia să-i asigure protecţia în cazul unor activităţi de control.

Sursele citate au mai arătat că Delia Moldoveanu a atras şi alte persoane din afara instituţiei, determinându-le să menţină în condiţii ilegale un contract de asistenţă juridică încheiat de APIA Suceava cu un avocat, având în vedere relaţiile de prietenie cu acesta. Prin semnarea în condiţii ilegale a unor contracte de asistenţă juridică şi de prestări servici, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 55.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb